nagy előnyök
kistestű kutyáknak

A TUDOMÁNY EREJÉVEL.

Mikor számít egy kutya kistestűnek?

A tacskótól a yorkshire terrierig a kistestű kutyák között számtalan különböző személyiséget találunk, akik mind remek társak. Olyan kutyafajták tartoznak ide, melyek testtömege legfeljebb 10 kilogramm. A „toy”, „mini” vagy „társasági” kutyák közé sorolják őket és biológiájuknak, fajtájuknak és öröklött hajlamaiknak megfelelően speciális szükségletekkel rendelkeznek.

Kiskutya pulóverben álldogál

A kistestű kutyáknak sajátos táplálkozási igényei vannak

A kistestű kutyák biológiája eltér a nagytestű kutyákétól, és a megfelelő táplálkozás segíthet, hogy életük a lehető legjobb lehessen. Íme néhány táplálkozási igény, amelyet figyelembe kell venni:

A kutya gyomra

Kalóriaszükséglet

A kistestű kutyák anyagcseréje gyorsabb, mint a nagytestű kutyáké, ezért körülbelül 88 kalóriát igényelnek naponta kilogrammonként, míg a nagyobb kutyáknak ennek alig több mint a felére van szükségük.[1] Kérdezze állatorvosát, hogy mekkora a kutyája ideális testsúlya.

Kutya oxidatív ikon

Oxidatív stressz

Hosszabb várható élettartamuk miatt a kistestű kutyák számára előnyös, ha eledelük nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, melyek segítenek a hosszú életük során felszabaduló szabadgyökök semlegesítésében.

 

Kistestű kutyus üres etetőtálkák előtt üldögél

Száraz és nedves eledelek kombinációja

A száraz és nedves eledelek kombinálása remek lehetőség arra, hogy új ízekkel és textúrákkal gazdagítsuk kedvencünk étkezését.

Keverési arány Száraz eledel Nedves eledel
Egy kis roppanós 95% 5%
Puha és ropogós 90% 10%
Fincsi feltét 80% 20%

A Hill's kistestű kutyák számára készült eledelei az élethosszig tartó egészséget szolgálják

Mi a Hill's-nél messze többet adunk mint csupán kisméretű tápszemcséket, hogy minden egyes speciális receptúránk megfeleljen a kistestű kutyák táplálkozási igényeinek. A kistestű kedvenceknek szánt szárazeledeleinket és nedvestápjainkat ugyanis egyedi kalóriaigényüknek és öregedési igényeiknek megfelelően állítjuk össze.

Nedves eledeleink lágy textúráját és ínycsiklandó ízét imádják a kistestű kutyák, ráadásul megkapják azt az energiát, melyre szükségük van.

 

 

TUDTA? Egy egészséges kistestű kutya akár 20 évig is élhet. Fontos azonban tudni, hogy kistestű kutyusa élettartama tág határok között változhat, mert számos tényező befolyásolja.

Egy nő fehér kutyust tart a karjaiban a szabadban

A kistestű kutyák gondozása

A kistestű és mini kutyusok, nagyobb társaik sokféle tulajdonságát egy mókás kis csomagba sűrítik, megfűszerezve néhány egyedi személyiségjeggyel és tulajdonsággal.

Sok kistestű kutya stresszérzékeny

A nagyvilág nyomasztó lehet egy kistestű kutyus számára, ám segíthet neki azzal, ha csökkenti a gyakori stresszhatásokat és megnyugtató emberi társaságot nyújt.

Gyakori stresszorok:

 • Szeparáció: A kutyák gyakran félnek az egyedülléttől, ezért legyen egy kényelmes saját zug, ahová elvonulhat
 • Hangos zajok: Játsszon kellemes zenét a zavaró hanghatások elnyomására
 • Változások a napi rutinban: Hozzon létre egy kiszámítható napi rutint rendszeres etetéssel, sétával és játékidővel
 • A személyes tér megsértése: Főként gyerekek esetén figyeljünk, hogy miként bánnak a kis kutyákkal és hagyják pihenni őket, ha arra vágynak

TUDTA? Akár a nagytestű kutyáknak, a kistestűeknek is szüksége van egy saját kis ágyra, kosárra, szőnyegre vagy szobakennelre, ahol nyugalom és biztonság várja őket.

Sok kistestű kutyának speciális ápolásra van szüksége

A kicsi, hosszúszőrű kutyákat - mint az uszkár vagy a yorkie - naponta meg kell fésülni, hogy szőrzetük ápolt legyen és ne csomósodjon vagy nemezesedjen be, mivel ezek eltávolítása később fájdalmas lehet.

A megfelelő ápolás nagyon fontos a kistestű kutyák számára:

 • A fürdetéshez használjon langyos vizet, ami komfortos kedvence számára
 • Használjon speciális, kutyák számára készült sampont
 • Használjon hosszú szőrű kutyák számára készült kefét
 • A bundát gyengéden és a szőr növekedési irányának megfelelően kefélje át
 • Alaposan öblítse ki a sampont a bőrproblémák megelőzése érdekében
 • Törölje kedvencét szárazra egy meleg törölközővel

A kistestű kutyák igénylik, hogy játsszunk velük

A közös játék kedvencével segít megerősíteni az Önök közötti kapcsolatot, továbbá fizikálisan és mentálisan is lefárasztja őt.

 • Megfelelő méretű játékok: A túl nagy méretű játékokat nehéz megtartani – a túl kicsi játékok fulladást okozhatnak
 • Megfelelő játszótársak kiválasztása: A nagytestű kutyák esetleg túl durván játszanak egy kis kutyussal
 • Figyeljünk a gyerekekre: Mutassa meg a gyerekeknek hogyan kell gyengéden játszani egy kis kutyával
 • Nincs szükség babusgatásra: Apró bár, de akkor is kutya, ezért engedje, hogy sokszor szaladgálhasson és kitombolhassa magát
A PNC központi épülete

Az Ön kistestű kutyájáért építettük

A kistestű kutyák táplálkozási, szociális, érzelmi és viselkedési szükségleteinek jobb megértése érdekében a Hill’s egy külön Small Paws Centert (Apró Mancs Központot) hozott létre. A globális Pet Nutrition Center (PNC) része ez az új létesítmény, amely a legkorszerűbb technológiát alkalmazza a kistestű kutyák egyedi igényeinek megfelelően kifejlesztett, speciálisan összeállított eledelek létrehozásához.

A Small Paws Center 80 kistestű, 6 kg alatti kutyának ad otthont – mindegyik kivételes állatorvosi ellátásban részesül, és a nap folyamán különféle bel- és kültéri tevékenységeket végeznek, beleértve a szabadtéri Bark Park használatát.

1 Coates, Jennifer. “Nutritional Differences for Small, Toy, and Large Breed Dogs.” Petmd.Com, PetMD, 3 Feb. 2012, www.petmd.com/blogs/nutritionnuggets/jcoates/2012/feb/nutrition_differences_for_small_toy_large_breeds-12459. Accessed 26 Oct. 2020.