Nedves vagy száraz kutyatáp: melyik a jobb választás kutyájának?

Published by
Olvasási idő: perc

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

A kutya etetése elsőre egyszerűnek tűnik, ám az óriási választékot látva elbizonytalanodhatunk, melyik lenne ideális négylábú barátunknak. Az első dilemma, amivel szembesülhet, hogy nedves vagy száraz kutyatápot vegyen.

Először olyan szempontokat kell mérlegelnie, mint a kutya általános egészségi állapota, életkora, mozgásigénye, valamint a saját életmódja. Mindkét eledeltípus jó választás, ám lehet, hogy az egyik mellett több érv is szól.

A nedves kutyaeledelek előnyei

A nedves vagy más néven konzervtápoknak több olyan előnyük is van, amit kutyája nem kap meg a szárazeledelektől. Íme néhány példa.

Magasabb víztartalom: A víz nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a kutyák hidratáltsága megfelelő szinten maradjon, valamint sok testi funkció megfelelő működéséhez is. Ha kutyája kevés vizet iszik vagy az időjárás száraz és meleg, a nedves kutyaeledel hozzájárul a megfelelő folyadékbevitelhez. Ám emellett is gondoskodnia kell arról, kutyája számára mindig álljon rendelkezésre friss víz.

Megkönnyíti a rágási nehézségekkel küzdő kutyák dolgát: A kemény száraztáp elrágásával sok kutyának meggyűlik a baja. Ennek több oka is lehet: a fogak elvesztése, a nem szabályosan záródó állkapcsok vagy akár a rendkívül kicsi száj. A nedves táp megoldást jelenthet ezekre a problémákra.

Az illat: Az idősebb kutyák szaglása gyengül, ezért a száraztápok iránt megcsappanhat a lelkesedésük. A nedves kutyaeledelek íze és szaga azonban sokkal erőteljesebb, így étvágygerjesztőbbek lehetnek kutyájának.

Változatosság: A nedves kutyatápok polcain többnyire rengeteg íz, állag és forma között válogathatunk, amivel változatossá tehetjük kedvencünk étrendjét. A válogatós kedvencek, az új eledelekre áttérő kutyák, sőt, a fogyókúrára fogott ebek számára is ajánlottak a nedves kutyatápok.

A száraz kutyatápok előnyei

A száraz kutyatápok tápanyagokban gazdagok, és számos további előnyük is van.

Kényelmesek: A kiporciózott száraztápot ott lehet hagyni az etetőtálban, hogy a lassan evő kutyák a maguk tempójában fogyaszthassák el.

Gazdaságosak: A nagyobb kiszerelésben megvásárolható és tárolható száraztápok olcsóbbak, mint a nedveseledelek.

Tisztítják a fogakat: Vannak olyan szárazeledelek, amelyek lassítják a lepedék, az elszíneződések és a fogkő képződését: a speciálisan kialakított tápszemcsék ugyanis evés közben ledörzsölik a lepedéket és a fogköveket.

Ingergazdagabbá tehetik a környezetet: A száraztápokat speciális „evéslassító" tálakban is adhatjuk: ezek lekötik a kutyák figyelmét, amíg a gazdi távol van és gátat vetnek a mohóságnak is. A kutyának ma már nem kell levadásznia a vacsoráját. Az evéslassító tálak viszont a mentális stimuláció révén kihívás elé állítják az étel megszerzéséért, ezáltal javítják a kutya életminőségét.

Mindkettőt egyszerre

A harmadik lehetőség a kétféle táp vegyítése. Ezt megteheti úgy, hogy összekeveri a kétféle tápot, vagy reggel száraztápot ad a kutyának, este pedig nedveset (vagy fordítva), vagy úgy, hogy jutalomfalatként nedves eledellel kényezteti kedvencét. Csak arra kell ügyelnie, hogy vegyes tápláláskor ne emelje meg a kutya kalóriabevitelét, különösen akkor, ha az eb fogyókúrára van fogva.

Fontos, hogy ne keverje a különböző márkájú kutyaeledeleket, különösen akkor, ha kutyájának gyógytápon kell élnie. A Hill's Pet Nutrition tápok speciálisan összeállított kutyaeledelek, és más márkákkal felhígítva kutyája nem biztos, hogy a Hill's-től megszokott, precízen kiegyensúlyozott táplálékot fogja kapni.

Forduljon állatorvosához

Ha aggódik kutyája egészségi állapota miatt, vagy tudni szeretné, hogy kedvencének a nedves vagy száraz kutyatáp lenne az ideális, beszéljen állatorvosával.

Miközben összeveti a nedves és száraz kutyatápokat, érdemes figyelembe vennie az alábbi tanácsokat, hogy a kutya étrendjén végrehajtott változtatások ne okozzanak gondot kedvencének. Az is jó ötlet lehet, ha egyszerűen a kutyára bízza a döntést.

Amikor új étrendet vezet be, figyelje meg a kutya étkezési szokásait, hogy lássa, jobban kedveli-e valamelyik eledelt a másiknál. Ne váltogassa túl gyorsan vagy túl gyakran a különféle tápokat, mert az nem tesz jót a kutya emésztésének. Továbbá ügyeljen arra, hogy a választott kutyatáp kiegyensúlyozott legyen, és egészségügyi szempontból is megfeleljen a kutya igényeinek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK