Tippek a nedves és száraz állateledelek keveréséhez | Hill’s Pet

SZERZŐ:
perces olvasás

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

A gazdik egyik legnagyobb öröme, ha látják, hogy kedvenceik élvezettel falatoznak. Egyes gazdik úgy érzik, hogy az egyfajta eledel, különösen a száraz, kissé unalmas lehet kedvencük számára, ám egy kis nedves eledel hozzáadása remek módja annak, hogy extra ízt és változatosságot biztosítson. Ezért bizonyára Ön is kíváncsi, hogy mi a legjobb módja az állateledelek kevert etetésének. Nos, ne keressen tovább, a választ itt találja.

Etetés teljes értékű és kiegyensúlyozott eledelekkel

A legfontosabb dolog, amiről meg kell bizonyosodnia az eledelek keverésekor, hogy a végeredmény teljes értékű és kiegyensúlyozott legyen. Ez azt jelenti, hogy az eledel a megfelelő mennyiségben biztosítsa az összes tápanyagot, amelyre kedvencének korának és életmódjának megfelelően szüksége van. Korábban gyakorlat volt, hogy a konzerv eledel mellé különféle száraz keverékeket ajánlottak. A cél az volt, hogy ezáltal a táplálás kiegyensúlyozott legyen, ám éppen ez nem tudott megvalósulni ezzel a módszerrel. Manapság sok állateledel, különösen a prémium márkák, teljes értékűek és kiegyensúlyozottak, ami az Ön életét sokkal könnyebbé, kedvence táplálását pedig sokkal jobbá teszi. Ez azt jelenti, hogy etethet csak nedves, csak száraz eledellel, vagy a kettő kombinációjával, ahogy Önnek és kedvencének megfelel.

Hogyan keverje a nedves és száraz eledeleket, hogy az ideális legyen?

Az egyszerű válasz erre a kérdésre a következő: nagyjából úgy, ahogyan legjobban megfelel a pénztárcájának, az etetési rutinnak és kedvence preferenciáinak. A nedves és a száraz eledeleknek megvan a maga előnye és hátránya mind a kutyák , mind a macskák esetében. Az egyik legfontosabb tényező, ami befolyásolja az embereket az ár, mivel a nedves eledel általában drágább a száraznál. Mindaddig, amíg mindkét fajta eledel azonos célra készült és azonos márkájú, valamint teljes értékű és kiegyensúlyozott, addig a nedves és a száraz eledel bármilyen arányban adható.

 1. Nedves és száraz eledel egy tálkában. Teljesen rendben van, ha a nedves és száraz eledelt ugyanabban a tálban keveri össze. Egyes gazdik ezt a módszert alkalmazzák, hogy élvezetesebbé tegyék a szárazeledel ízét, érdekesebbé tegyék azt, vagy hogy a szárazhoz egy kis nedvességet adjanak. Sok kutya szereti, ha a nedves és a száraz eledel egy tálban van összekeverve. Ennek a módszernek megvan az az előnye, hogy az étel könnyen elkészíthető, de van néhány lehetséges hátránya is:

  • Néhány állat, különösen a macskák, nem szeretik a keverés után megpuhult szárazeledel állagát.

  • A konzervek sokkal gyorsabban megromlanak, mint a száraz eledel, ezért az el nem fogyasztott keveréket a tálalás után viszonylag hamar ki kell dobni. A nedves eledel vonzhatja a nemkívánatos legyeket, különösen a melegebb hónapokban, ami azt jelentheti, hogy végül nagyobb mennyiséget kell kidobnia, beleértve a száraz eledelt is.

     

  • Lehetséges, hogy nagyon különböző ízeket nem tud összekeverni. Bár egyes állatok látszólag nem törődnek azzal, hogy mi van a táljukban - az úgyis azonnal eltűnik - mások sokkal finnyásabbak lehetnek. Ha különböző ízek keverésével próbálkozik, előfordulhat, hogy azt tapasztalja, kedvence nem szereti például a csirkét hallal keverve.

 2. Etetés külön száraz és külön nedves eledellel. Sok gazdi találja ezt ideális módszernek arra, hogy kedvenceit különféle ízekkel kényeztesse, minimális mennyiségű maradék mellett, de annál nagyobb kényelemmel. Dönthet úgy, hogy az étkezéseket felosztja a nap folyamán, és reggel nedveset, este pedig szárazat ad kedvencének, vagy fordítva. A macskák nagyon kedvelik, ha többször kapnak keveset, és az időzítős etetők nagyon hasznos segítséget jelentenek ebben. Reggel és este adhat ízletes alutasakos vagy konzerves eledelt és élvezheti a szeretetteljes kötődés élményét a cicával, míg az időzítős etető a nap hátralévő részében és késő éjjel száraz eledellel látja el macskáját.

  A nedves és száraz külön történő etetése kevesebb maradékkal jár, ha kedvence nem enné meg az egész adagot egyszerre, ráadásul különböző ízeket szolgálhat fel a különböző étkezési időpontokban.

Tudnivalók a nedves és száraz eledel keverése kapcsán

Van néhány dolog, amit nem szabad elfelejtenie a nedves és száraz eledelek együttes etetésekor:

 1. Tartsa be a megfelelő kalóriamennyiséget. A nedves és száraz eledel keverésekor nehezebb lehet kiszámítani az etetési mennyiségeket. Sok eledelnek van vegyes etetési útmutatója, de ha bármikor elbizonytalanodna, kérje állatorvosa segítségét. Alternatív megoldásként vegye fel a kapcsolatot az eledelt előállító vállalattal, hogy kiszámolják Önnek a megfelelő mennyiséget. Mindig ideális testsúlyának megfelelően etesse kedvencét, és forduljon állatorvosához, ha nem biztos benne, hogy ez mennyi.

 2. Ne keverje a különböző márkákat. Bár a legtöbb eledel teljes értékű és kiegyensúlyozott, az egyes márkák némileg eltérhetnek a tápanyagkeverék összeállításának módjában. Két márka keverése azt jelentheti, hogy kedvence valami fontos dologból többet vagy kevesebbet kap.

 3. Ne keverje a különböző életkornak megfelelő eledeleket. Az állateledeleket a kedvencek különböző életszakaszainak megfelelően állítják össze, például kiskutya vagy kismacska, illetve felnőtt vagy idős állat. A különböző életszakaszra szánt eledelek keverése az adott életszakaszban valamiből többletet vagy hiányt eredményezhet. Különösen legyen körültekintő a növésben lévő állatokkal.

 4. Terápiás eledeleket állatorvosi felügyelet mellett etessen. A terápiás eledelek speciális formulával készülnek azért, hogy segítsenek bizonyos betegségek, például vese- vagy húgyhólyagproblémák kezelésében. Állatorvosi ajánlás nélkül soha ne adjon kedvencének ilyen eledelt, és soha ne keverje ezeket egymással vagy más, életszakasz szerinti eledellel, hacsak állatorvosa kifejezetten nem utasította erre.

Akár nedves, akár száraz, akár a kettő kombinációját választja, a ma rendelkezésre álló számos lehetőség között biztosan talál olyan eledelt, amelyet kedvence szeretni fog.

Lektorálta: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA és Dr. Emma Milne BVSc FRCVS