Minden, amit a kisállateledelek kalóriatartalmáról tudni kell

SZERZŐ:
perces olvasás

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Tőlünk nem idegen az ételek kalóriatartalmának számlálása, azonban megnézte már valaha is a kutyaeledelek kalóriatartalmát? Vagy a macskaeledelek kalóriatartalmát? Ahhoz, hogy biztosak lehessünk abban, hogy kedvenceink a megfelelő mennyiségű, egészséges tápanyagokban részesülnek, fontos tudnunk, hogy mit és mennyit ehetnek.

Kutyus feje az étkezőasztalon, amint a gazdi ételét nézi.

Hány kalóriára van egy kutyának vagy cicának szüksége?


A kalóriaigény számos tényező függvénye, így az egyes kisállatoknál nagyon különböző lehet. A nyugalmi kalóriaszükséglet vagy a minimális kalóriamennyiség, amire kisállatunknak szüksége van az alapvető életfunkciókhoz a testtömeg függvényében számítható ki. Egyéb tényezők, mint pl. az aktivitási szint, életkor, vemhesség, vagy hogy kedvencünk elhízott-e tovább módosítja a teljes kalóriaszükségletet. Például, ha kutyája rendkívül aktív és egész nap futkározik, akkor több kalóriára, és magasabb kalóriatartalmú eledelre van szüksége, ami biztosítja az egész napos fizikai aktivitáshoz szükséges energiát.

Azonban fontos, hogy ne bocsátkozzunk feltételezésekbe arra vonatkozóan, hogy hány kalóriát kellene ennie kisállatunknak naponta. Ahhoz, hogy megtudja, ténylegesen mennyi kalóriára van szüksége kedvencének, forduljon állatorvosához! Állatorvosa megméri kedvence testtömegét és figyelembe veszi életmódját mielőtt egy adott kalóriamennyiséget javasolna kutyája vagy cicája számára.

A kisállateledel kalóriatartalmának kiszámítása

Aggódik a kutya vagy macskaeledel kalóriatartalma miatt, de nem tudja, hogy pontosan mennyit fogyaszthat kedvence? Jó kiindulási pont, ha betartja a címkén lévő, gyártó által javasolt etetési ajánlást és ezt kedvence szükségleteinek megfelelően módosítja. Ha a kalóriatartalom nem szerepel a táblázatban, keresse a gyártó weboldalán vagy vegye fel közvetlenül a gyártóval a kapcsolatot.

Amikor a gyártó etetési ajánlását tanulmányozza, ne feledje, hogy mindig aszerint etesse kedvencét, amilyen testtömegűnek lennie kellene. Kérdezze meg állatorvosát, hogy kedvence súlya megfelelő-e, amennyiben nem, lehetséges, hogy egy kicsit kevesebb vagy több eledelt kell adnia vagy más eledelre kell váltania. Állatorvosa segíthet, ha bizonytalan az eledel kalóriatartalmának értelmezésében, vagy ha nem tudja, mennyi eledelt adjon kedvencének ahhoz, hogy a tápanyagszükségleteit fedezze.

Fontos, hogy állatorvosával együtt hozzák meg a döntést, ha eledelváltásra kerül sor, vagy ha új étrendet határoznak meg egy olyan kisállat számára, aki még csak most kerül a családhoz. Attól függően, hogy száraz vagy nedves eledellel eteti kedvencét, vagy esetleg vegyesen, állatorvosa megmondja, miből mennyit kell adnia kisállatának az egyes etetések alkalmával.

Macska és németjuhász kutya külön tálból esznek a kanapé előtt.

Mi más befolyásolja a kalóriabevitelt?

Ha állatorvosával kedvence egyéni szükségletei alapján, és az eledelek címkéinek átolvasása mellett megtervezték kisállata étrendjét, még mindig léteznek olyan külső tényezők, amelyek befolyásolhatják a napi kalóriaszükségletet. Legyünk őszinték: mindannyian adunk kedvencünknek jutalomfalatokat és még a legegészségesebb jutalomfalatok is extra kalóriát jelentenek. Ideális esetben a jutalomfalatokból származó kalória nem haladhatja meg a kisállat napi kalóriabevitelének 10%-át.

Legyen őszinte állatorvosával, ha az étrend összeállításáról van szó. Mondja el, hány jutalomfalatot ad kedvencének egy nap. Továbbá ossza meg, milyen típusú jutalomfalatot ad kutyájának vagy macskájának. A csomagolt nyalánkságok tápanyagtartalmát a címkén elolvashatja, azonban az asztalról lekerülő falatkák kalóriatartalmának megbecslése egy kicsit nehezebb feladat. Lehetséges, hogy állatorvosa a jutalomfalatok számának csökkentését javasolja, ideértve az ételmaradékokat is, hogy kutyája és macskája súlya egészségesebb maradjon. Ha lehet, vegyen ki inkább néhány szem száraztápot a napi adagból és használja azt jutalomfalatként.

Mindannyian tudjuk, hogy a zsíros ételektől extra kilók rakódnak ránk, ugyanez igaz kedvenceinkre is. Ennek oka, hogy a zsírokban grammonként 2,5-szer több kalória van, mint a szénhidrátokban vagy a fehérjékben. Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy mindezek a tápanyagcsoportok, a vitaminokkal és ásványi anyagokkal együtt elengedhetetlenek az egészséges és kiegyensúlyozott étrendhez. Az arányok kisállatonként és életmód szerint is változhatnak, de a jó minőségű eledelek tökéletes egyensúlyt biztosítanak kedvence számára.

Amikor túl sok (vagy túl kevés) a kalória

Az emberekhez hasonlóan a kisállatoknál is kalóriákban lehet mérni a táplálékkal elfogyasztott energiamennyiséget. Természetes biológiai folyamatok révén kutyáink és macskáink az eledelt energiává alakítják. Ezt az energiát használja fel kedvence a nap folyamán, nem csak a játék és mozgás során, hanem az életfunkciók fenntartására is.

Fontos, hogy megértsük, hogyan befolyásolja a kalóriafogyasztás kedvencünk általános egészségét. Ha kutyánk vagy macskánt meghízik, valószínűleg túl sok kalóriát fogyaszt vagy nem mozog eleget. Ennek ellentéte igaz a túl sovány kisállatokra.

Ha betartja állatorvosa étrendre vonatkozó tanácsait, de kedvence súlya mégsem optimális, lehetséges, hogy eljött az ideje egy új állatorvosi vizsgálatnak, hogy kiderüljön, áll-e egyéb egészségügyi probléma az eltérés hátterében. Számos betegség befolyásolhatja a kutyusok vagy a cicák anyagcseréjét, ami miatt túl kevés vagy túl sok kalóriát égetnek el. Ekkor állatorvosa olyan terápiás eledelt javasolhat, amely segít a specifikus egészségügyi szükségletek biztosításában.

Az eledel megfelelő kiválasztása segíthet kedvence egészségének és boldogságának megőrzésében. Az etetés mennyiségére és gyakoriságára vonatkozó állatorvosi ajánlás betartása pedig hozzájárul, hogy kedvence egész élete során aktív maradhasson.

A szerző önéletrajza

Erin Ollila

Erin Ollila hisz a szavak erejében, és abban, hogy egy üzenet hogyan tájékoztathatja - és akár hogyan alakíthatja át - a célközönséget. Írásai az interneten és nyomtatásban is megtalálhatók, interjúk, blogbejegyzések és valós eseményeken alapuló kreatív írások formájában. Erin a SEO és a közösségi média szerelmese. A Fairfieldi Egyetemen szerzett M.F.A. diplomát kreatív írásból. Keresse őt a Twitteren @ReinventingErin, vagy tudjon meg többet róla a http://erinollila.com oldalon.

 

Felülvizsgálta: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA és Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek