Hihetetlen tudomány kedvence mikrobiomja mögött

Kiadta:
PERCES OLVASMÁNY

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Tudta, hogy a testünkben és a testünkön élő mikroorganizmusok száma meghaladja szervezetünk saját sejtjeinek számát? Ugyanez igaz háziállataink esetében is, és a kutatók szerint a mikrobák közössége - a kutya mikrobiomja és a macska mikrobiomja - kölcsönösen előnyös kapcsolatban állnak a kisállatok testével, vagyis nagyszerű partnerek, amelyek együtt dolgoznak a kedvencek általános egészségének és jóllétének fenntartásán.

Na de mi az a mikrobiom?

A mikro szó rendkívül parányit jelent, míg a biom olyan élőlények természetes közössége, amelyek egy ökoszisztémában élnek. A legegyszerűbb módon úgy lehet felfogni a kutya vagy macska mikrobiomot, ha elképzeljük a baktériumok, vírusok, gombák és egysejtűek több milliárd sokaságú, mikroszkopikus populációját, amelyek saját ökoszisztémájukban, azaz kedvenceink testében élnek és szaporodnak. 

A baktériumok, vírusok, gombák és egysejtűek alkotta keverék minden kutya vagy macska esetében egyedi. A Nature nemrég megjelent cikkében rámutattak arra, hogy az együtt élő emberek és kedvenceik kicserélik és megosztják egymással mikrobáikat. Érdekes a Nature Communications megállapítása, miszerint annak ellenére, hogy ezek a mikroorganizmusok eltérőek lehetnek az egyes személyeknél, mégis gyakran ugyanazokat csinálják és hasonló módon működnek, mint ahogy az az anyagcsere-folyamatok esetében is tapasztalható.

Bár gyakran hallunk a bélrendszer mikrobiomjáról, vannak olyan mikrobák is, amelyek a bőrön, a szájüregben, a nőivarú szaporító szervrendszerben és a légutakban élnek. A testben és a testen minden egyes terület eltérő, akárcsak a mikrobák amelyek benépesítik azokat, és így mindegyiknek megvan a maga egyedi mikrobiomja.

Az emésztőrendszer ökoszisztémáján belül található a bél mikrobiom. A bél mikróbák többsége a vastagbélben él, bár vannak olyanok is, amelyek a gyomorban, a vékonybélben és a vastagbél felső részében élnek.

Hogyan alakul ki a társállatok mikrobiomja?

A kutyák és a macskák mikrobiom nélkül születnek. A kölyökkutyák és a kiscicák közvetlenül születésük után kezdik létrehozni saját mikrobiomjukat, és mikrobáikat anyjuktól, az otthonukban élő emberektől és az őket körülvevő környezetből kapják. Kedvence mikrobiomja sokféle dologtól származhat, amelyekkel naponta érintkezésbe kerül, a játékoktól kezdve az eledelen át a benti és kinti környezetig, és igen, még Ön is hozzájárul kialakulásához.

A kölyökkutyák és kiscicák növekedésével és fejlődésével együtt mikrobiomjaik is változnak és fejlődnek. A legtöbb felnőtt kutya és macska mikrobiomja állandó, kivéve, ha betegségtől vagy a nem megfelelő táplálkozástól egyensúlya felborul.

Miként hat a mikrobiom kedvence általános egészségére?

A Texas A&M Gastrointestinal Laboratory kutatói szerint a bélbaktériumok nemcsak az emésztést segítik, hanem vitaminokat és esszenciális aminosavakat állítanak elő, segítenek megelőzni a fertőzéseket, erősítik az immunrendszert, és támogatják az általános egészséget és jóllétet. Az egészséges kutyák és macskák mikrobiomja nem változik számottevően, hacsak nem történik változás az eledelben vagy nem alakul ki olyan betegség, amely megváltoztatja a bélbaktériumok mennyiségét és típusát. Számos betegség összefüggésben áll a bél diszbiózissal, ami azt jelenti, hogy megváltozik a bél mikrobiomjának összetétele, ami befolyásolja annak működését. A mikrobiom szinte minden szervre hatással lehet kedvence testében, ezért a kiegyensúlyozott mikrobiom létfontosságú az általános egészség szempontjából.

Miként hat a táplálkozás a mikrobiomra?

Az eledel nagy hatással van a kutya és a macska mikrobiomjának egészségére és populációjára. Még egy olyan ártalmatlannak tűnő dolog is megváltoztathatja a mikrobiomot, mint a gyors eledelváltás. A különböző fehérje-, zsír-, szénhidrát-, oldható rost- és oldhatatlan rosttartalom mind befolyásolhatják és megváltoztathatják a kutya vagy a macska mikrobiomjának egyensúlyát. Az ételmaradékok vagy a konyhai szemét elfogyasztása is emésztőrendszeri zavarokat okozhat a mikrobiom egyensúlyának felborulása miatt. 

Amint a különböző ételek bekerülnek a vastagbélbe, a bélbaktériumokra is hatást gyakorolnak, melyek túlzott mennyiségű gázt termelnek kellemetlen szaggal társulva, vagy befolyásolják a kisállat bélsarának állagát. Ezért a legjobb, ha fokozatosan szoktatjuk hozzá kedvencünket az új eledelhez, mert a bélbaktériumoknak is időre van szükségük az alkalmazkodáshoz és az egyensúly fenntartásához. 

Amikor Ön megeteti kedvencét, akkor egyidejűleg a mikrobiomját is táplálja. A kutatás korai szakaszában minden nap születnek új felfedezések, amelyek feltárják, hogy milyen szerepet tölt be a kisállat mikrobiomjának táplálása általános egészsége szempontjából. 

A Hill's Globális Kisállat Táplálási Központjában kisállatokra szakosodott kutatók és táplálkozási szakemberek csoportja párhuzamosan vizsgálja bizonyos tápanyagoknak a kisállatok mikrobiomjára és sejtjeire gyakorolt hatását. A tápanyagok és baktériumok közötti kapcsolat megértése segít olyan eledeleket kifejleszteni, amelyek támogatják az egészséges mikrobiomot. A kedvenceinkben élő mikroorganizmusoknak megfelelő egyensúlyban kell lenniük egészségük és jóllétük elősegítése érdekében. Amivel Ön kedvencét eteti, az támogatja egészségét és egyben segít fenntartani mikrobiomjának egészségét is, ami pedig elengedhetetlen általános jólléte szempontjából.

Közreműködő

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten 2002-ben végzett az UC Davis Állatorvostudományi Karon. Dr. Wooten, aki az Amerikai Állatorvosi Újságírók Társaságának tagja, aki a coloradói Greeley-ben található kisállatpraxisban végzett gyógyító munkája mellett nyilvános előadásokat tart vezetés és ügyfélkommunikáció témakörben és számos írás jelenik meg tollából. Szívesen kempingezik családjával, szeret síelni, könnyűbúvárkodni és triatlonokon részt venni.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek