Biztonságos-e gyümölcsöt adnom kutyámnak vagy macskámnak?

Olvasási idő: perc

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Számos előnye van annak, ha gyümölcsökkel egészítjük ki étrendünket, de gazdiként feltehetjük magukban a kérdést ehet-e a kedvencem is gyümölcsöt? Ha kísértésbe esett, hogy ezeket az ízletes finomságokat kínálja bundás barátjának, jó hírünk van:, számos gyümölcs biztonságosan beilleszthető kedvence nassolnivalói közé. Olvasson tovább, hogy megtudja, mely gyümölcsök biztonságosak kutyája vagy macskája számára.

Egy barna kutya fekszik a fűben, görögdinnye-szeletet falatozva

Ehetnek-e a kutyák gyümölcsöt?

A válasz: igen, a kutyák ehetnek gyümölcsöt, de csak bizonyos gyümölcsöket és kis mennyiségben. A gyümölcsöknek a kutyák étrendjébe történő beillesztése során a hangsúly a mértékletességen van, mivel a túlzott gyümölcsfogyasztás (még a biztonságos gyümölcsök esetében is) bélirritációt, hasmenést vagy puffadást okozhat. Ezenkívül arra is ügyelni kell, hogy eltávolítsuk a fulladásveszélyt jelentő dolgokat, például a gömb alakú gyümölcsdarabokat, magokat, magházakat és szárakat, mivel ezek némelyike még mérgező is lehet.

Az alábbiakban néhány biztonságos gyümölcsöt sorolunk fel a kutyák számára, azok javasolt menyiségével együtt. A PDSA azt javasolja, hogy ezeket a gyümölcsöket a fulladás elkerülése érdekében vágjuk falatnyi darabokra, a cukorbevitel csökkentése érdekében pedig a natúr változatot válasszuk. Az alábbiakban felsorolt élelmiszerek kutyának történő adása előtt minden esetben konzultáljon állatorvosával.

 • Alma (1-2 szelet): Ez a magas rost- és fehérjetartalmú gyümölcs kiváló A- és C-vitaminforrás. A magházat ne adja oda kutyájának, mert a benne lévő magok olyan anyagot tartalmaznak, amely cianidot szabadíthat fel.
 • Sárgabarack (1 szelet): Finom, édes csemege, tálalás előtt azonban gondosan és teljesen el kell távolítani a leveleket, a szárat és a magot, mert ezek mérgezőek a kutyákra, macskákra és lovakra.
 • Banán (1-2 darab): Káliumban és szénhidrátban gazdag, ugyanakkor a cukortartalma is magas ezért csak nagyon kis mennyiségben adja kutyájának.
 • Szeder (2-3 bogyó): Ez a bogyós gyümölcs tele van antioxidánsokkal és rostokkal, valamint A-, C-, K- és E-vitaminnal.
 • Áfonya (2-3 bogyó): Ez a bogyó erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, ezért az emberek és kutyák számára egyaránt szuperélelmiszernek számít.
 • Sárgadinnye (1 darab): Ez a dinnye béta-karotint tartalmaz, amely egy olyan pigment, amely narancssárgává teszi azt, és elősegíti a látás javulását.
 • Vörösáfonya (1-2 evőkanál): Mielőtt kutyájának adná, főzze meg ezt a bogyós gyümölcsöt vízben (egyéb összetevők hozzáadása nélkül).
 • Kivi (1/2 szelet): A rostok mellett a kivi A-vitamint és káliumot is tartalmaz.
 • Mangó (1-2 szelet): Mielőtt odaadná ezt az egzotikus gyümölcsöt kedvencének, hámozza meg, és távolítsa el a magját, hogy elkerülje az emésztési problémákat. A gyümölcs magja mérgező.
 • Őszibarack (1-2 darab): A konzerv változat helyett (túl sok cukor)válassza a friss gyümölcsöt, amelyből távolítsa el gondosan a mérgező magot, így magas A-vitamin-tartalmú jutalomfalatot kap.
 • Körte (2-3 darab): A körte magas rost- és réztartalmú. Vágjon le darabokat az egész gyümölcsből, és távolítsa el a mérgező magházat és a magvakat.
 • Ananász (2-3 darab): A nyers, friss ananász csodálatos, édes finomság. Felszolgálás előtt távolítsa el a szúrós héjat.
 • Eper (1/2 bogyó): Ez a finom bogyó B1- és B6-vitamint tartalmaz, ami kutyája izmai számára hasznos.
 • Görögdinnye (1 szelet, mag nélkül): Mivel 92%-ban vízből áll, a dinnye az emberek és a kutyák számára egyaránt ajánlott a kiszáradás megelőzésére a hőmérséklet emelkedésekor.

Ehetnek-e a macskák gyümölcsöt?

Fehér macska egy piros asztalon, egy gyümölcstálat nézve
Az Animal Trust szerint a macskák a gyümölcsöket jutalomfalatként vagy rágcsálnivalóként fogyaszthatják. A forró napokon a hűtőből kivett hűtött gyümölcsdarabok segíthetnek macskájának lehűlni és hidratáltnak maradni. A fulladás elkerülése érdekében ne feledje felvágni a gyümölcsöt kicsi, könnyen fogyasztható darabokra.

A következő gyümölcsök biztonságosak a macskák számára, és ugyanúgy kell elkészíteni azokat, mint a kutyák részére:

 • Alma (a hámozott alma könnyebben emészthető)
 • Banán
 • Áfonya
 • Eper
 • Sárgadinnye
 • Mag nélküli görögdinnye

Melyek a kerülendő gyümölcsök kutyája és macskája számára?

Egyes gyümölcsök mérgezőek lehetnek kisállata számára, és komoly egészségügyi kockázattal is járhatnak, ezért nagyon fontos, hogy gyümölcssalátájának megosztását megelőzően egyeztessen állatorvosával. Az alábbi gyümölcsök nem adhatók kutyáknak és macskáknak:

 • Cseresznye/meggy: A cseresznye-/meggymag cianidot tartalmaz, amely mérgező, sőt halálos is lehet a kutyák számára.
 • Szőlő és mazsola: Ezek az ételek komoly emésztési problémákat, többek között hasmenést, hányást és letargiát okozhatnak kedvencénél. Az Animal trust szerint veseelégtelenséget is okozhat a macskáknál és kutyáknál, ezért fontos, hogy távoltartsa ezeket szőrös kedvencétől.
 • Zöld paradicsom (igen, ezt is gyümölcsnek tekintjük!): Az érett piros paradicsom általában egészséges a háziállatok számára, bizonyos zöld paradicsomok azonban toxinokat tartalmaznak, amelyek megbetegíthetik a kedvenceket, ezért az a legjobb, ha először konzultál állatorvosával.

Azt se feledje hogy rendkívül fontos figyelembe venni kedvence általános étrendjét. Javasoljuk, hogy a kutya elsődleges étrendjét kiegészítő táplálék aránya, a gyümölcsöket is beleértve, ne haladja meg a teljes kalóriabevitel legfeljebb 10%-át. Ha kutyája vagy macskája már kiegyensúlyozott étrendet követ, ügyeljen arra, hogy ne vigye túlzásba a gyümölcsök adását, még akkor sem, ha az egy tápláló finomság.

Ehetnek-e a kutyák gyümölcsöt? Ehetnek-e a macskák gyümölcsöt? Természetesen — feltéve hogy biztonságos gyümölcsről van szó és mértékkel fogyasztják. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy egyes gyümölcsök bizonyos betegségektől szenvedő kutyák és macskák számára nem egészségesek, ezért mindenképpen konzultáljon állatorvosával, mielőtt bármilyen új étellel egészítené ki kedvence étrendjét.

Ha változatosabbá szeretné tenni kedvence nasizását, számos biztonságos lehetőség közül választhat. Hasonlóan ahhoz, mint amikor a megfelelő kutyaeledelt vagy a megfelelő macskaeledelt keresi, figyelje kedvencét, mikor először ad neki új ételt, kérdés esetén pedig forduljon állatorvosához.

Jó étvágyat!

Szerző

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien író, édesanya és régóta cicagazdi, akinek a házát két orosz kék macskája uralja. Munkái a Care.com, a What to Expect, és a Fit Pregnancy oldalán jelennek meg, ahol a házi kedvencekről, a terhességről és a családi életről ír. Keresse és kövesse az Instagramon és a Twitteren: @brovelliobrien

 

Felülvizsgálta: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek