Kistestű kutyafajták: Amit mindenképp tudni érdemes

Published by
perces olvasás

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

A kistestű kutyák tagadhatatlanul aranyosak. De ne gondoljuk azt, hogy csupán ennyi rejlik bennük! A kistestű és a mini kutyafajták termetre talán kicsik, de ízig-vérig kutyák, és rendelkeznek mindazokkal a tulajdonságokkal, amelyekkel a nagyobb kutyafajták, csak éppen apró csomagba zárva. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a kistestű kutyák, ne rendelkeznének saját, különleges jellemzőkkel. Ha kistestű kutya örökbefogadásán gondolkodik, akkor tovább olvasva megtudhat néhány fontos dolgot ezekről a kutyákról.

A kistestű kutyafajták sokfélesége

Aranyos yorshire terrier egy nő válla mögül kandikál

Amikor kistestű kutyákról van szó, akkor sokan rögtön az Egyesült Királysági Kutyatenyésztő Klub toy fajtacsoportjába tartozó kutyákra gondolnak, mint amilyen a yorkshire terrier vagy a bichon frise.

Kistestű kutyák azonban szinte mindegyik fajtacsoportban megtalálhatók. A rövid szőrű tacskó például a Kutyatenyésztők Klubjának vadászkutya csoportjába, míg a rat terrierek és a Jack Russel terrierek a terrier fajtacsoportba tartoznak.

Kistestű kutya választásakor fontos szem előtt tartani, hogy annak a fajtacsoportnak a főbb jellemzői, amelyhez a kutya tartozik, meghatározóbbak a kutya vérmérsékletére és személyiségére nézve, mint a testmérete. Míg nagyon sok kistestű kutya, különösen a mini fajták kiválóan alkalmazkodtak a városi élethez, az eredetileg rágcsálók és egyéb zsákmányállatok elkapására tenyésztett tacskók és bizonyos terrierfajták egy gazdaságban vagy vidéken is otthon érzik magukat, ahol szabadon kiélhetik vadászösztönüket.

A legfontosabb dolog, amit szem előtt kell tartani - csakúgy, mint a nagyobb kutyafajtáknál -, hogy a kistestű kutyafajták vérmérsékletüket és fizikai igényeiket tekintve is eltérőek. Nagyon fontos alaposan utánanézni annak a kutyafajtának, amelynek az örökbefogadását tervezzük, és meggyőződni arról, hogy jól beleillik majd családunkba és életünkbe.

Miért nagyszerűek a kistestű kutyák?

A kistestű kutyák tartása számos előnnyel jár. Ahogy már említettük, általában kevesebb helyet igényelnek ahhoz, hogy kényelemben és boldogan éljenek, így jó választást jelentenek, ha lakásban vagy kisebb házban élünk. Azonban kis termetük nem azt jelenti, hogy nincs szükségük helyre ahhoz, hogy megmozgassák apró lábaikat. Gyakran rengeteg energiájuk van, így ha nincs kertünk, ahol játszhatnak, ideális, ha van a közelben egy kutyabarát park vagy futtató. A kistestű kutyák általában kevesebbet esznek, és alapvető ellátásuk kevesebbe kerül, mint a nagyobb kutyafajtáké. Kevesebbet vedlenek (a teljes szőrmennyiséget tekintve) és általában kevesebb (vagy legalábbis kisebb) felfordulást okoznak, mint a nagyobb kutyák. Könnyebben is kezelhetők, pórázon vagy ölbe véve. Gondoljunk csak bele: egy 10 kg-os kiskutyát vagy egy 40 kg-os óriást tartanánk-e szívesebben vissza, amikor megpróbál egy mókus után eredni? A PDSA szerint a kistestű kutyák általában véve tovább élnek, mint nagyobb fajtársaik.

A kistestű kutyák tartásával járó kihívások

A kistestű kutyák tartása az előnyök mellett számos kihívást is tartogat. Bár általában szívósak, kis méretű testük törékenyebb és hajlamosabb a sérülésre, különösen, ha leejtik őket, túl durván játszanak velük, vagy ha leesnek vagy leugranak egy túlságosan magas bútorról. Ezért, különösen a mini kutyák, nem jelentenek jó választást olyan családok számára, amelyekben nagyon fiatal gyerekek vannak, és az idősebb gyerekeket is felügyelni kell, és meg kell tanítani nekik, hogy hogyan kezeljék megfelelően a kistestű kutyákat. Számos kistestű kutyafajta különféle egészségügyi problémára is hajlamos, mint amilyen a légcsőszűkület/légcső-összeesés vagy a térdkalács ficam, amely során a térdkalács elmozdul a helyéről a térd behajlításakor. Mindig fontos állatorvossal ellenőriztetni, hogy szenved-e kutyánk ezekben (vagy más) betegségekben, mivel ez esetben különleges kezelést igényelhetnek. Ha például kedvencünknek légcsőszűkülete van, akkor nyakörv helyett hámra van szüksége.

A kistestű kutyákról gyakran azt gondolják, hogy lusta ölebek, akik imádnak bújni, valójában azonban a kistestű kutyák gyakran energiabombák, és néhányuk több mozgást igényel, mint a többi. Ha nem szeretünk hosszú sétákra járni, vagy ha nincs nagy kertünk, ahol kutyánk szaladgálhat és játszhat, akkor olyan kutyafajtát ajánlott keresni, amelynek mozgásigényét kielégíti a lakáson belüli játék. A kistestű kutyafajták gyakran energiabombák. Míg nem játszanak vagy mozognak olyan hosszan, mint más kutyák, a rövid, gyakori játékidő segít biztosítani a számukra szükséges mozgásmennyiséget. Érdemes továbbá megjegyezni, hogy egy, a Helsinki Egyetem által, 2021-ben végzett vizsgálat szerint a három legagresszívebb kutyafajta közül kettő kistestű (a törpe schnauzer és a törpe uszkár). A kutatók szerint az agresszivitás leginkább a félelemmel függ össze: a kistestű kutyák apró termetük miatt szoronganak, sebezhetőnek érzik magukat, ezért hajlamosak az agresszív viselkedésre. Megjegyezték továbbá, hogy az agresszív viselkedést súlyosbíthatja a tréning hiánya, valamint ha a gazdik túlságosan elkényeztetik a kutyát és megengedik az ilyen viselkedést, mert veszélytelennek vagy aranyosnak találják. A tanulság az, hogy ha azt szeretnénk, hogy kutyánk barátságos és jól nevelt legyen, akkor a megfelelő szocializáció és az engedelmességre nevelés ugyanolyan fontos a kistestű kutyáknál, mint a nagyobb kutyák esetén. Akármilyen aranyos is ebünk, ellen kell állni a kísértésnek, hogy úgy kezeljük, mint egy csecsemőt; lehet, hogy apró, de ízig-vérig kutya, és rajtunk múlik, hogy megfelelő képzést és útmutatást biztosítsunk számára, mint ahogy azt más kutyák esetében is tennénk.

A kistestű kutyák táplálkozási igényei

Fekete-piros kockás ruhába öltöztetett fahéj színű csivava .Habár a kistestű kutyák összességében, kilóra számolva kevesebbet esznek, mint nagyobb társaik, valójában több kalóirára van szükségük. Az Egyesült Királysági Kutyatenyésztők Klubja szerint a kistestű kutyák gyorsabban égetik el az energiát, mint nagyobb társaik, de természetesen sokkal kisebb gyomruk van. Ez azt jelenti, hogy kistestű kutyánknak kevesebb, kalóriadúsabb eledelre van szüksége, és gyakrabban kell majd etetni, mint a nagyobb kutyákat. A növésben lévő kölyökkutyákat még ennél is gyakrabban kell etetni, a hipoglikémia vagyis az alacsony vércukorszint elkerülése érdekében, amely gyengeséget és levertséget, izomremegést, görcsrohamot vagy akár halált is okozhat.

Kistestű kutyánk megfelelő kalóriabeviteléről úgy gondoskodhatunk, ha speciálisan kistestű kutyafajták számára kifejlesztett, a nagyobb kutyafajtáknak összeállított kutyaeledeleknél kalóriadúsabb kutyaeledellel etetjük. Hosszabb élettartamuk miatt a kistestű kutyákat előnyös magas antioxidáns-tartalmú eledellel etetni, amely segít megelőzni a szabad gyökök miatt kialakuló hosszú távú károsodást hosszú életük során.

A kistestű kutyák gyakran erős személyiséggel rendelkeznek. Ettől nemcsak szórakoztatóak, hanem megfelelő körülmények között ideális társat is jelenthetnek. Most, hogy tisztában van azzal, hogy mire kell számítania a kistestű kutyákkal kapcsolatban, magabiztosabban ki tudja majd választani az otthonába illő megfelelő kistestű kutyafajtát.

Közreműködő

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus gazdi, kisállatokról szóló blog szerzője és regényíró az Oklahoma állambeli Tulsából, ahol általában egy csapatnyi bundás társ felügyelete mellett ír.

 

Kapcsolódó cikkek

 • A kiskutya fejlődése: Hogyan fejlődnek és cseperednek a kölykök felnőtt kutyákká?

  Mikor kezdenek a kiskutyák szilárd tápálékot fogyasztani? Mikor kell beoltatni a kölyökkutyákat? A növekedés üteméről készített ábránk segítségével megtudhatja, hogy kölyökkutyája a fejlődés melyik szakaszában jár.
 • Miért vonyítanak a kutyák?

  Tudjon meg több lehetséges okot arról, hogy miért vonyítanak a kutyák, mely fajták vonyítanak leginkább és olvasson néhány tippet arról, hogyan lehet őket leszoktatni a vonyításról.
 • Mire gondol a kutyám?

  Kíváncsi rá, mire gondol a kutyája? Ismerje meg, miként dolgozza fel a kutyák agya az információkat az emberéhez képest, és mit jelent számára az Ön hanglejtése.
 • Miért esznek füvet a kutyák?

  Kutyája a hatalmas farkas, a valódi ragadozó és nemes vadász leszármazottja. A lehető legjobb minőségű eledellel táplálja, de akkor miért ragaszkodik ahhoz, hogy füvet egyen?

Kapcsolódó termékek