Mire gondol a kutyám?

Kiadta: Erin Ollila
Olvasási idő: perc

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Megfigyelte-e már valaha a kutyákat egy futtatóban játszva, látszólag mosolyogva, ugrálva, és mancsolgatva egymást, és elgondolkodott-e azon, "vajon mit gondolnak a kutyák? " vagy " hogyan gondolkodnak a kutyák? ". Talán figyelte már kutyáját, amint vágyakozva bámul ki az ablakon, és eltűnődött, milyen gondolatok járhatnak a fejében, vagy munka előtt beszélgetett már kutyájával, és teljesen biztos volt abban, hogy mindent megértett, amit mondott neki. Vajon tényleg így van ez? Lehet, hogy egyszerűen azért feltételezzük, hogy a kutyánk megért minket, mert nonverbális kommunikációjuk, például a szemkontaktus, és verbális kommunikációjuk, például az ugatás alapján úgy tűnik, hogy érti, amit mondunk?

Nem újkeletű dolog azon tűnődni, hogyan működik a kutyák agya. Az embereket évszázadok óta foglalkoztatja a kérdés. Vegyük például ezt az idézetet Jeremy Benthamtől, 1789-ből"... A kérdés nem az, hogy tudnak-e érvelni? Nem is az, hogy tudnak-e beszélni? Hanem az, hogy tudnak-e szenvedni?" Minden szerető kutyagazdi szeretné azt hinni, hogy szőrös barátja képes kommunikálni vele. Valójában sokan vélik úgy, hogy kutyájuk az érzelmek széles skáláját éli át, és aggódnak boldogságukért és érzelmi jóllétükért. Emiatt a gazdik szeretnék azt hinni, hogy a kutyák akkor is kommunikálnak, ha történetesen nyelvi akadályokkal kell megküzdeniük.

Noha a kutyák talán nem ugyanazon a nyelven beszélnek, mint Ön, képesek megérteni a körülöttük lévő világot. Agyuk működésének megértéséhez fontos, hogy lássuk, mit gondolnak, és hogy jobban megértsük a kommunikációs jelzéseiket.

Úgy gondolkodnak a kutyák, mint az emberek?

Egy nőstény beagle pihen egy fekete bőr kanapén.

Számos tanulmány született már arról, hogy miként dolgozza fel az emberi agy a nyelvet, de vajon hogyan gondolkodnak a kutyák? A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Science című szaklapban közzétett tanulmányának keretében tizenhárom családi kutya agyát vizsgálták meg MRI-vel. A kutyáknak kiképzőjük a vizsgálat során különböző értelmes kifejezéseket, például "ügyes vagy", és "értelmetlen" kifejezéseket mondott dicsérő, illetve érzelmileg semleges hanghordozással. Az eredmények azt mutatták, hogy az értelmes mondatokat intonációtól függetlenül a bal oldali agyfélteke dolgozta fel, míg az értelmetlen mondatok nem lettek regisztrálva." Ez azt mutatja, hogy ezek a szavak jelentéssel bírnak a kutyák számára" - mondja Andics Attila idegkutató, a kutatócsoport tagja.

Ebben a tanulmányban az intonáció valós szerepet játszott a kutyák általi értelmezésben, azt a kutyák jobb oldali agyféltekéje dolgozta fel. A dicséretre emlékeztető beszéd például az agy jutalmazási rendszerének területét indította be. E tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a mondatok jelentését és azok hangnemét a kutyák agya külön-külön dolgozza fel, hogy az állatok azonosítani tudják, hogy konkrétan mit mondtak nekik.

Jó a kutyák memóriája?

Aki valaha is próbált már kiskutyát kiképezni, az tudja, hogy a következetes gyakorlás megtanítja a kutyát arra, hogy emlékezzen a közösen kidolgozott parancsokra. Kutyája már Valószínűleg tudja, hogyan kell ülni, állni, feküdni, pacsit adni, megfordulni, és számos egyéb mókás trükköt is ismer. Néhány kutyát még arra is betanítottak, hogy az ajtón lévő csengő ütögetésével vagy a kijárat közelében történő ugatással jelezze gazdájának, ha ki kell mennie könnyíteni magán.

A Current Biology című szaklapban nemrég közzétett tanulmány szerint a kutyák memóriája nemcsak feladatok elvégzésére tanítható be, de többre is emlékeznek annál, mint azt gondolnánk. A kutatócsoport azt vizsgálta, hogy a kutyáknak van-e epizodikus emlékezete, ami azt jelenti, hogy emlékeznek-e a megtörtént pillanatokra anélkül, hogy arra tanítanák őket, hogy ezek a pillanatok újra megismétlődhetnek. Az eredmények azt mutatták, hogy a kutyák az emberekhez hasonlóan képesek voltak egy bizonyos idő elteltével felidézni ilyen be nem tanított epizódokat. Ez azt jelenti, hogy a kutyák anélkül emlékeznek az emberekre, a helyekre és különösen a kifejezésekre, hogy viselkedésükért jutalmat kapnának. Ez segít nekik jobban megtanulni, hogyan kommunikálnak velük az emberek, és hogyan tudnak ők a leghatékonyabban kommunikálni velünk.

Ne essen tehát kétségbe, ha úgy látja, hogy kiskutyája nehezen követi a kiképzési programot. Ez nem azt jelenti, hogy nem képezhető ki. Elvégre kedvence rendkívül intelligens. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy fiatal, jól érzik magát, és elvonják a figyelmét a világ hihetetlen és új élményei, például a pillangók kergetése vagy a póráz rágcsálása. Ha még mindig gondjai vannak a kiképzéssel, forduljon egy szakemberhez a környéken, vagy kérjen állatorvosától képzési programmal kapcsolatos javaslatokat.

Mire gondolnak tehát a kutyák?

Noha a kutyák agyával kapcsolatos kutatások minden bizonnyal segítenek megérteni, hogyan értelmezik a kutyák a kommunikációt, arra is kíváncsi lehet, hogy pontosan mi zajlik a kutyák agyában. Elgondolkodott-e valaha azon, hogy vajon mit szól valójában az Ön házi készítésű jutalomfalatkáihoz? Igen, kutyája gyorsan befalta őket, de ez bármit jelenthetett. Lehet, hogy csak éhes volt, vagy épp nem akarta megsérteni Önt. Az is lehet, hogy ízlett neki a nasi, és türelmesen várja a következő adagot. Valójában nincs konkrét módja, hogy biztosat megtudjunk arról, hogy kutyánk mit gondol egy adott pillanatban. Önre vár a feladat, hogy dekódolja a jelzéseket és mögé képzelje a gondolatokat. Elvégre a kutyája az Ön legjobb barátja!

Gondolkodott-e valaha azon, "mire gondolnak a kutyák?" Lehet, hogy nem tudja pontosan megállapítani, hogy kutyája mit gondol egy adott pillanatban, de kiismerheti személyiségét és viselkedését, ami segít értelmezni, hogy mire gondol vagy mit érez a nap folyamán. A részletek megálmodása Önön és képzeletén múlik!

Szerző

Erin Ollila

Erin Ollila hisz a szavak erejében, és abban, hogy egy üzenet hogyan tájékoztathatja - és akár hogyan alakíthatja - át a célközönséget. Írásai az interneten és nyomtatásban is megtalálhatók, interjúk, blogbejegyzések és valós eseményeken alapuló kreatív írások formájában. Erin a SEO és a közösségi média szerelmese. A Fairfieldi Egyetemen szerzett M.F.A. diplomát kreatív írásból. Keresse őt a Twitteren @ReinventingErin, vagy tudjon meg többet róla a http://erinollila.com oldalon.

 

Felülvizsgálta: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Kapcsolódó cikkek

 • A kiskutya fejlődése: Hogyan fejlődnek és cseperednek a kölykök felnőtt kutyákká?

  Mikor kezdenek a kiskutyák szilárd tápálékot fogyasztani? Mikor kell beoltatni a kölyökkutyákat? A növekedés üteméről készített ábránk segítségével megtudhatja, hogy kölyökkutyája a fejlődés melyik szakaszában jár.
 • Miért vonyítanak a kutyák?

  Tudjon meg több lehetséges okot arról, hogy miért vonyítanak a kutyák, mely fajták vonyítanak leginkább és olvasson néhány tippet arról, hogyan lehet őket leszoktatni a vonyításról.
 • Miért esznek füvet a kutyák?

  Kutyája a hatalmas farkas, a valódi ragadozó és nemes vadász leszármazottja. A lehető legjobb minőségű eledellel táplálja, de akkor miért ragaszkodik ahhoz, hogy füvet egyen?
 • Kistestű kutyafajták: Amit mindenképp tudni érdemes

  Kistestű kutya tartásán gondolkodik? Tudjon meg többet a kistestű kutyák előnyeiről és hátrányairól (mint pl. kutyaeledel, élettér), hogy eldönthesse, biztosan Önnek valók ezek a kutyák.

Kapcsolódó termékek