Miért esznek füvet a kutyák?

Közzétette:
Olvasási idő: perc

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Kutyája a hatalmas farkas, a valódi ragadozó nemes vadász leszármazottja. A lehető legjobb minőségű eledellel táplálja, de akkor miért ragaszkodik ahhoz, hogy füvet egyen?

Bár nem lehet biztosan tudni, miért esznek füvet a kutyák, a kutyák lelkét ismerők meglehetősen biztosak abban, hogy ez normál kutyaviselkedés és nem ad okot aggodalomra.

Legelés

A kutyák kétféle módon esznek füvet. Az első az egyszerű legelés, ekkor kutyája vidáman rágcsálja a füvet, és ez nincs rá rossz hatással.

Egyes állatorvosok szerint a kutyák tápanyaghiány pótlására esznek füvet, ám ennek ellentmond, hogy még a jól kiegyensúlyozott étrenden tartott kutyák is esznek füvet. Lehet, hogy egyszerűen szeretik az ízét. Ez afféle saláta lehet számukra. Úgyhogy még a jól táplált kutyáknál is előfordulhat, hogy kedvük szottyan némi zöldre!

Ösztönös viselkedés

A fűevés másik fajtája, amikor a kutya eszik némi füvet, majd felöklendezi. Úgy tartják, ez egy szándékos, ösztönös próbálkozás a hányás előidézésére, miután olyasmit nyeltek le, amitől rosszul érzik magukat.

Azok a kutyák, akik hánytatni akarják magukat a fűvel, általában a lehető leggyorsabban nyelik le a füvet, alig rágják meg. Vélhetően a hosszú, el nem rágott fűszálak csiklandozzák a torkukat, ez idézi elő az öklendezési reakciót.

Ha kutyája füvet eszik, majd hány és utána úgy tűnik, jól van, valószínűleg lerendezte azt, ami zavarta. Ha folyamatosan öklendezik, de nem tud hányni, vagy folyamatosan eszi a füvet és hány, vigye el az állatorvoshoz.

Biztonságosan ehető?

Mindenfajta fűevési viselkedés esetén figyeljen arra, milyen fajta füvet fogyaszt a kutya. Ne hagyja, hogy gyomirtóval vagy műtrágyával kezelt növényt egyen. A legtöbb gyepápoló szeren feltüntetik, hogy kisállatok számára biztonságos-e.

Kapcsolódó cikkek