Miért vonyítanak a kutyák?

Olvasási idő: perc

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

A kutyák különböző hangokkal fejezik ki vágyaikat, szükségleteiket és érzéseiket, de a vonyítás az, ami felett egyszerűen nem lehet elsiklani. A vonyítás oka azonban nem mindig olyan egyértelmű. Tehát, pontosan miért vonyítanak a kutyák? Olvasson tovább és találja meg a választ.

Ugató kutya a réten.

Miért vonyítanak a kutyák?

A vonyítás egy mélyen rögzült viselkedés. A kutyák vonyítása, akárcsak a farkasoké, egy hangos, nyitott szájú, fájdalmas üvöltés. Különbözik az ugatástól, ami általában rövid és robbanásszerű.

A kutyák gyakran ugyanazon okok miatt vonyíthatnak, mint a farkasok. Azonban mivel a kutyák fejlődtek és egyre közelebb kerültek az emberhez, a vonyításuk okai is változhattak. Íme néhány ok, ami miatt kutyája vonyíthat:

 • Jelzés a falkának. A PetHelpful szerint akárcsak a farkasok, a kutyák is vonyítással kommunikálják a falkának a jelenlétüket, jelzik hollétüket. Ez nem csak a falkákban élő vadkutyákra igaz, hanem a háziasított kutyákra is, akik az emberekből álló családot és gondozójukat tekintik a falkájuknak. Ez megmagyarázhatja, hogy miért vonyít kutyája, amikor Ön vagy más családtagja egy ideig nem tartózkodik otthon.
 • A ragadozók elijesztése miatt és a terület megjelölése miatt. A kutyák a vonyításukkal kijelölik a területüket, potenciális fenyegetést és figyelmeztetést sugallva a rivális kutyák irányába. Ezért lehetséges, hogy ha egy kutya vonyítani kezd, az a szomszédos kutyákat is erre ösztönözheti, mert mindegyik tudatni akarja a másikkal, hogy ki mely területet uralja.

Vonyító huskyk a strandon.

 • Zajhatásra adott válaszként. Kutyája vonyíthat válaszul a közeli sziréna, hangszer hangjára vagy a televízióból jövő hangra. Úgy tűnhet, hogy tiltakozásból vonyítanak, mert nem kedvelik a zajt, de könnyen lehet, hogy valójában tetszik nekik és csatlakozni szeretnének.
 • Az érzelmeik kifejezése miatt. A kutyák azért is vonyíthatnak, hogy valamilyen érzést fejezzenek ki, pl. győzelmet, izgatottságot, félelmet, magányt, ingerültséget, szomorúságot és szorongást. A Bluecross szerint bizonyos kutyák szeparációs szorongástól szenvednek és gyakran akkor vonyítanak, amikor gazdáik egyedül hagyják őket otthon.
 • A fájdalom kifejezése miatt. Azok a kutyák, akiknek fájdalma vagy kellemetlen érzése van, vonyítással jelezhetik gazdájuk felé, hogy gondoskodásra van szükségük. Ha kutyája vonyításának oka ismeretlen, keressen fájdalomra utaló jeleket. Ha a kutya folytatja a vonyítást, és továbbra sem tudja, miért, keresse fel állatorvosát.

Valószínűleg azt is észrevette, hogy kutyája vonyításkor szereti az ég felé billenteni a fejét, hogy jól kieressze a hangját. Számos oka van annak, hogy miért billentik a kutyák vonyításkor az ég felé a fejüket, de kevés információ áll rendelkezésre arról, hogy miért "vonyítanak a hold felé." Sokan azt feltételezik, hogy ez azért van, hogy hangszálaikat kiegyenesítsék és még nagyobb mennyiségű levegőt – ezáltal még hangosabb vonyítást – tudjanak a mellkasukból kiengedni. Mások szerint így a hanghullámok még messzebbre juthatnak és még több kutya és élőlény tudhatja meg, hogy merre vannak.

Kutyák, amelyek leginkább hajlamosak a vonyításra

Míg a vonyítás gyakori a kutyák között, néhány fajta nagyobb valószínűséggel vonyít, mint mások Ide tartoznak olyan kutyafajták, mint a tacskó, a beagle, a basset hound és a véreb, valamint a husky, az alaszkai malamut és az amerikai eszkimó kutya.

A kutyák az életkoruk előrehaladtával is egyre többet vonyíthatnak, különösen akkor, ha látásuk és hallásuk már nem jó. A PDSA szerint az idős kutyák gyakori vonyítása néha a demencia jele is lehet.

Hogyan szoktassuk le a kutyát a vonyításról?

Mivel a kutyák sok dolog miatt vonyíthatnak, a vonyításról való leszoktatási módszerek is eltérőek lehetnek. Fájdalom vagy zaj esetén a vonyítás valószínűleg nem annyira gyakori, hogy leszoktatást igényelne. Azonban, ha a kutyája az éjszaka közepén vonyítani kezd és a szomszédok összes kutyáját erre ösztönzi, lehet, hogy szeretné leszoktatni erről. Mivel a vonyítás természetes viselkedésforma, hosszabb ideig tarthat, amíg leszoktatjuk róla kutyánkat. Sose büntesse meg a vonyító kutyát, mert nem igazán fogja érteni, mit csinált rosszul. Ehelyett jutalmazza meg jó magaviseletéért. Ebben az esetben, amikor befejezi a kutya a vonyítást, akkor jutalmazza szeretettel és időnként jutalomfalattal. Megpróbálhatja elterelni a figyelmét valami másra, amikor vonyítani kezd.

Tehát, miért vonyítanak a kutyák? Mint láthatjuk, ennek számos oka van. Egy dolog azonban biztosnak tűnik: Amikor kutyája vonyít, az gyakran egyszerűen azt jelzi, hogy az Ön figyelmére vágyik!

Szerző

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus gazdi, kisállatokról szóló blog szerzője és regényíró az Oklahoma állambeli Tulsából, ahol általában egy csapatnyi bundás társ felügyelete mellett ír.

Kapcsolódó cikkek

 • A kiskutya fejlődése: Hogyan fejlődnek és cseperednek a kölykök felnőtt kutyákká?

  Mikor kezdenek a kiskutyák szilárd tápálékot fogyasztani? Mikor kell beoltatni a kölyökkutyákat? A növekedés üteméről készített ábránk segítségével megtudhatja, hogy kölyökkutyája a fejlődés melyik szakaszában jár.
 • Mire gondol a kutyám?

  Kíváncsi rá, mire gondol a kutyája? Ismerje meg, miként dolgozza fel a kutyák agya az információkat az emberéhez képest, és mit jelent számára az Ön hanglejtése.
 • Miért esznek füvet a kutyák?

  Kutyája a hatalmas farkas, a valódi ragadozó és nemes vadász leszármazottja. A lehető legjobb minőségű eledellel táplálja, de akkor miért ragaszkodik ahhoz, hogy füvet egyen?
 • Kistestű kutyafajták: Amit mindenképp tudni érdemes

  Kistestű kutya tartásán gondolkodik? Tudjon meg többet a kistestű kutyák előnyeiről és hátrányairól (mint pl. kutyaeledel, élettér), hogy eldönthesse, biztosan Önnek valók ezek a kutyák.

Kapcsolódó termékek