A kiskutya fejlődése: Hogyan fejlődnek és cseperednek a kölykök felnőtt kutyákká?

Kiadta:
Olvasási idő: perc

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

A kölykök a felnőtté válás során számos fejlődési szakaszon mennek keresztül. Akár azt szeretné tudni, hogy kiskutyája mikor nyugszik le, és hagy fel végre a tárgyak megrágcsálásával, akár csak kíváncsi a kiskutyák fejlődésének szakaszaira, ezen az idővonalon megtalálhatja a válaszokat.

1. Mikor nyílik ki a kiskutyák szeme és a füle?

A kiskutyák lezárt szemmel és hallójárattal jönnek világra, ezért életük első két hetében a környezetüket kizárólag tapintás és szaglás útján érzékelik. A PDSA szerint a kölyökkutyák szeme 10-12 napos korukban nyílik ki, amit hallójáratuk kinyílása követ 14-16 napos korukban. Az apró kölykök ekkor egy addig ismeretlen módon kezdhetnek tapasztalatokat gyűjteni az életről.

2. Mikor tanulnak meg ugatni?

Amikor már hallanak, a kölykök elkezdik utánozni az anyjuktól hallott hangokat. Hallójáratuk kinyílása után rövid idővel már képesek apróbb morgásokat hallatni, amelyek hamarosan „teljes értékű” szűköléssé és ugatássá fejlődnek.Mosolygó golden retriever kölyök szalad a szabadban.

3. Mikor tanulnak meg a kiskutyák járni?

A kiskutyák nagyjából ugyanakkor állnak lábra, amikor az érzékeik kifejlődnek. A harmadik hétre megteszik első suta lépéseiket, ami a függetlenség új érzésével tölti el őket.

4. Mikor tanulnak meg a kölyökkutyák játszani?

Röviddel a helyváltoztatás képességének elsajátítása után a kiskutyák már fel-alá szaladgálnak, és indulhat a játék az alomtársakkal. A harmadik hét jelzi annak a döntő fontosságú szocializációs szakasznak a kezdetét, melynek során a kölykök anyjuktól és alomtársaiktól megtanulják, hogy mit jelent kutyának lenni.

5. Mikor jönnek a kiskutyák fogai?

A harmadik hét nagyon fontos a kiskutyák életében. A fejlődés fentiekben említett egyéb mérföldkövei mellett a kölykök hegyes kis fogai is ekkor kezdenek kibújni. A nyolcadik hétre általában teljes, tejfogakból (kölyökkutya-fogakból) álló fogsorral rendelkeznek már.

6. Mikor kezdenek a kiskutyák szilárd tápálékot fogyasztani?

Bár a kölykök már a fogzás kezdetétől bele-belekóstolnak anyjuk szilárd táplálékába, csak a negyedik héten, anyjuk tejelválasztásának lelassulásával kezdik meg a végleges átállást a szilárd kölyöktápra. Ez az elválasztási folyamat általában még négy hétig tart, így a kölykök nyolc hetes korukra hagyják abba teljesen a szopást.

7. Mikor kezdik a kiskutyák megszeretni az embert?

Szintén négy hetes korukra tehető a kölykökben a körülöttük lévő emberekkel szembeni érzelmi kötődés kialakulása. Bár ilyenkor még mindig igen korai a kiskutya anyjától és alomtársaitól való elválasztása, arra kiválóan alkalmas ez az idő, hogy megismerkedjünk a befogadni kívánt kiskutyával.

8. Mikor kell a kiskutyákat szocializálni?

A kölykök már az alomban töltött harmadik héttől elkezdik a tanulást a világról és az együttélés szabályairól, de a a szocializáció tekintetében a negyedik és a tizenkettedik hét közötti intervallum a döntő fontosságú. Amit ebben az időszakban tanulnak, az határozza meg, hogy a kiskutyákból később kiegyensúlyozott vagy érzelmi és viselkedési problémákkal küzdő felnőtt állatok válnak-e.

Ezen a fejlődési szakaszon belül minél korábban kezdhetnek a kiskutyák új emberekkel találkozni, más háziállatokkal ismerkedni, minél korábban vághatnak bele a világ felfedezésébe és a pozitív élmények gyűjtésébe, annál jobb. (Ilyenkor fontos, hogy megbizonyosodjunk a kutyapajtik oltottságáról és arról, hogy rendszeresen látja-e őket állatorvos, annak érdekében, hogy semmilyen veszélynek ne tegyük ki saját kiskutyánkat.)

9. Mikor kell a kiskutyákat beoltatni?

Az RSPCA szerint a kiskutyák általában nyolc és tíz hetes koruk között kapják meg első védőoltásaikat. Mire egy kiskutya készen áll az örökbefogadásra, általában már megkapta a kennelköhögés, a szopornyica, a parvovírus, a leptospirózis és a parainfluenza elleni vakcinákat. A következő oltásaikat kettő-négy héttel később kapják és további emlékeztető vakcinázás vár rájuk 6-12 hónap múlva. Kérje állatorvosa javaslatát arra vonatkozóan, hogy kiskutyájának mi lenne a legjobb oltási program.

10. Mikor szoktathatók szobatisztaságra a kiskutyák?

Három és négy hetes koruk között a kölykök elkezdik megtanulni kontroll alatt tartani a hólyagjukat és bélmozgásaikat, és kezdik magukévá tenni azt a szokást, hogy csak alvóhelyük elhagyása után könnyítenek magukon. Hét hetes korukra, mondja a Dogtime, a kiskutyák már rendelkeznek a szobatisztaságra szoktatás elkezdéséhez szükséges fizikai koordinációval és izomkontrollal is.

Kisebb-nagyobb balesetek ilyenkor még mindig gyakran előfordulnak, de izmaik további fejlődésével, valamint új idegpályáik kialakulásával egyre jobban értik, hogyan és hol tudják helyesen elvégezni a dolgukat.

11. Mikor állnak készen a kiskutyák az örökbefogadásra?

Amint nyolc hetes korukban teljesen abbahagyják a szopást, a kölykök készen állnak kutyacsaládjuk elhagyására és az új otthonukba való beköltözésre. Ez gyakran nehéz időszak. Igaz ugyan, hogy ilyenkor még könnyedén elfogadnak új családtagokat, és nyitottak az új élményekre, de ezzel párhuzamosan egy félelem által meghatározott életszakasz is elkezdődik, amely körülbelül tizenkét hetes korig tart. A kiskutyák ebben az életszakaszban sok bátorítást és biztatást igényelnek, hogy ne váljon belőlük szorongó felnőtt állat.

Aranyos, pórázon vezetett barna-fehér kiskutya flnéz.12. Mikor taníthatók a kiskutyák engedelmességre?

A kilencedik hétre, amikorra megbarátkoztak új otthonukkal és kialakult bennük a kötődés az új családjukhoz, a kiskutyák készen állnak az alapvető engedelmességi tréning megkezdésére. Egyes gazdik inkább nem íratják be kedvencüket kutyaiskolába, amíg a kiskutyájuk nincs teljesen beoltva, de nagyon fontos, hogy ne szalasszuk el ezt a kiskutya szocializációja szempontjából döntő fontosságú időszakot. A Blue Cross azt javasolja, hogy a kockázat minimalizálása érdekében a kiskutyánkat vigyük kis létszámú csoportba, ahol a többi kölyökkutyával folytatott interakciói megfelelő irányítás alatt tarthatók. Mielőtt döntene, kérje ki állatorvosa véleményét is.

13. Mikor tisztázódik a kiskutyákban a családban betöltött helyük?

A tizenkettedik héten uralkodási és behódolási ösztöneik felszínre kerülésével a kiskutyák kezdik megérteni, hogy a család társadalmi rendjében hol foglalnak helyet. Tizenkét hetes korukban a függetlenségük és magabiztosságuk növekedésével a félelem helyett a kíváncsiság válik hangsúlyossá. Ilyenkor rengeteg bátorításra és megerősítésre van szükségük az általuk szeretett emberek részéről. Körülbelül hat hónapos korukra a kölykök tudása a családban betöltött helyükkel kapcsolatban teljesen megszilárdul.

14. Mikor kezdődik a fogváltás és a rágcsálás?

A kutyák maradó fogai három és hat hónapos koruk között kezdenek nőni, így a rágcsálás rettegett időszaka is ekkor kezdődik. Fontos, hogy ebben a fejlődési szakaszban otthonunkat kiskutya-biztossá tegyük. Ez azt jelenti, hogy a hegyes kis fogaktól megóvandó tárgyakat és a kölykökre fulladási vagy egyéb veszélyt jelentő eszközöket, például elektromos kábeleket vagy mérgező növényeket elrejtjük, vagy a kölyök számára nem elérhető helyen tartjuk. Rágható játékokkal sokat tehetünk ebben az időszakban azért, hogy a kiskutyánk ne a nappaliban lévő szőnyegen elégítse ki rágási késztetését, és a kedvenc cipőnk se váljon kutyaeledellé.

15. Mikor ivartalaníthatók a kiskutyák?

A kiskutyák már négy és hat hónapos koruk között is ivartalaníthatók.  Előzetesen tisztázza állatorvosával, hogy a beavatkozás milyen előnyökkel járna a kiskutya számára, és beszéljék meg, hogy mi lenne a műtéthez a legkedvezőbb időpont.

16. Mikor kezdik a kiskutyák feszegetni határaikat?

Ahogy a serdülő kölyökkutyák egyre függetlenebbé válnak, előfordul, hogy akaratosan és dominánsan viselkednek, vagy kijelölik territóriumuk határait. Hat és tizennyolc hónapos koruk között a kiskutyák gyakran feszegetik a számukra kijelölt határokat, sőt gazdáik, illetve más "falkatársaik" pozícióját is megkérdőjelezik.

17. Mikor válnak éretté és nyugodttá a kiskutyák?

A kiskutyák általában tizenkét és tizennyolc hónapos koruk között érik el a felnőtt állatokra jellemző érzelmi érettséget és vérmérsékletet, bár egészen két éves korukig még mindig mutathatnak időnként olyan kiskutyás viselkedéseket, mint a rágcsálás vagy a harapdálás.

Tizennyolc hónapos korukra általában kialakul felnőtt személyiségük, és teljesen megszokják a családban betöltött szerepüket is. Ez persze nem azt jelenti, hogy bármit is feladnának hihetetlen energiájukból! Kutyától függően ez még néhány évig megmaradhat. Ezért is fontos, hogy a rendszeres mozgás és tréning segítségével megfelelő viselkedésformákat sajátíthassanak el.

Tagadhatatlan, hogy a kiskutyák normális fejlődése olyan kihívásokkal jár, amelyek próbára teszik az újdonsült gazdik türelmét. Ám fejlődésük figyelemmel kísérése kiskutya koruktól a felnőtté válásukig rengeteg örömet is tartogat a gazdiknak.

Közreműködő

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus gazdi, kisállatokról szóló blog szerzője és regényíró az Oklahoma állambeli Tulsából, ahol általában egy csapatnyi bundás társ felügyelete mellett ír.

Kapcsolódó cikkek

 • Újszülött kölyökkutyák gondozása: 5 dolog, amit tudnia kell

  Ismerjen meg öt alapvető tippet az újszülött kutyusok gondozásával kapcsolatban, pl. hogyan kell őket melegen tartani és táplálni.
 • Miért vonyítanak a kutyák?

  Tudjon meg több lehetséges okot arról, hogy miért vonyítanak a kutyák, mely fajták vonyítanak leginkább és olvasson néhány tippet arról, hogyan lehet őket leszoktatni a vonyításról.
 • Mire gondol a kutyám?

  Kíváncsi rá, mire gondol a kutyája? Ismerje meg, miként dolgozza fel a kutyák agya az információkat az emberéhez képest, és mit jelent számára az Ön hanglejtése.
 • Miért esznek füvet a kutyák?

  Kutyája a hatalmas farkas, a valódi ragadozó és nemes vadász leszármazottja. A lehető legjobb minőségű eledellel táplálja, de akkor miért ragaszkodik ahhoz, hogy füvet egyen?

Kapcsolódó termékek