A mini kutyafajták és gondozásuk

Published by
perces olvasás

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

A világ egy kistestű kutya szemszögéből

Először próbáljon meg a kutyája szintjére leereszkedni - szó szerint -, és nézzen alaposan körül! Amit most lát, az az ő világa, ezért fontos, hogy megtekintse ebből a szemszögből is a dolgokat, és feltegyen néhány fontos kérdést: Félelmetesebbnek tűnnek-e a dolgok innen lentről? Magasan a feje fölé tornyosul-e a kanapé?Látszólag kilométerekre nyúlik-e a csúszós konyhapadló? Amikor az emberek és a háztartási tárgyak magasan fölénk tornyosulnak, az kissé félelmetes lehet. Képzeljen el egy porszívót, amely nagyobb Önnél, hogy képet alkothasson arról, hogy kutyusa hogyan érezhet!

  • Milyen messze található a legfontosabb pihenő- és játszóhelytől a vizes- vagy az etetőtál? Egy rövid sprintre vagy maratoni távolságra?
  • Ha kutyája felmászhat a bútorokra, akkor milyen messzire kell ugrania? Jól jönne-e kutyájának egy fellépő, amely felvezet a kanapéra vagy az ágyra?

Kistestű kutyafajták: Mindenféle formában és méretben

A kistestű, a törpe és a toy kutyafajták a mini kutyák széles családjának tagjai: néhány közülük kompakt és szívós, mint a Jack Russell terrier, a francia bulldog vagy a west highland white terrier. Mások, mint például az olasz agarak, a prágai patkányfogók vagy a csivavák meglehetősen érzékenyek és törékenyek lehetnek, így gyengéden és óvatosan kell bánni velük. Számos fajta karakteres megkülönböztető jegyekkel rendelkezik, például a hosszú hátú tacskó, a kerek fejű japán spániel vagy a szőrtelen kínai meztelen kutya.

Bármilyen fajtájú legyen is kutyánk, fontos szem előtt tartani szükségleteit, például a kutyaágy alakjának és méretének kiválasztásakor, valamint az etető- és itatótál méretének és elhelyezésének, a póráz és a nyakörv és/vagy hám típusának, a hőmérsékletnek stb. meghatározásakor.

Kiskutya szindróma

Kistestű kutyának lenni a nagy világban kihívást jelenthet. A kistestű kutyák azonban gyakran olyan dolgokat is megengedhetnek maguknak, amelyeket nagyobb testű társaiknál soha nem tolerálnának (ezt a jelenséget "kiskutya szindrómaként" is ismerik). Ezek a kis Napóleonok először gyakran védekezési mechanizmusként használják ezeket a viselkedésformákat, amelyek azonban ha nem korrigálják őket időben, gyorsan szokássá is válhatnak. A gazdiknak észben kell tartaniuk, hogy a póráz húzása, az elszaladás, amikor hívják őket, a vicsorgás vagy a harapás rossz viselkedésformák, akár egy apró csivaváról, akár egy nagy rottweilerről legyen szó. A szocializáció és a kiképzés mindkét esetben csodákat tehet. Ha a kutya fiatal korától kezdve elsajátítja és gyakorolja a megfelelő viselkedésformát a különféle szituációkban, akkor legyen bármilyen méretű is, magabiztossá és nyugodttá válik, ami segít megelőzni a nem kívánatos vagy akár veszélyes viselkedésformákat. Kérje olyan jó hírű kutyakiképző segítségét, aki ismeri az adott kutyafajtát, vagy keresse a helyi kutyaiskola csoportos foglalkozásait! Ráadásul számos könyv is kapható, amely segíthet megérteni és korrigálni kutyája viselkedését. Ha tanácsra vagy plusz támogatásra van szüksége, akkor ne habozzon állatorvosához fordulni!

Kutyaeledelekre vonatkozó javaslatok: A kevesebb többet jelent

A kistestű kutyák kalóriaigénye eltér a nagyobb kutyákétól. Mivel kilogrammonkénti testfelületük nagyobb, mint a nagytestű kutyáké, jellemzően több energiára van szükségük az olyan testfunkciók ellátásához, mint a melegen tartás. Az egyszerű közlekedés során is több energiát égetnek el. Míg a szomszéd labradorjának talán 100 lépésbe telik elsétálni az utca végéig, addig az Ön lhasa apsójának 400 lépésre van szüksége ugyanazon távolság megtételéhez.

Bár a kistestű kutyáknak naponta több kalóriára van szükségük kilogrammonként, mint a nagyobb kutyáknak, ügyelni kell arra, hogy ne szedjenek fel túl nagy súlyfelesleget. Az elhízás a kistestű kutyáknál épp annyira veszélyes, mint a nagyobb kutyáknál.

A kölyökkutyák speciális igényei

Ezeknek az apróságoknak több kalóriára van szükségük testtömeg-kilogrammonként. És mivel nem tudják elraktározni úgy az energiát, mint a nagyobb testű kölyökkutyák, gyakrabban kell kalóriadús eledellel etetni őket. A mini fajtákhoz tartozó kölyökkutyáknak napközben gyakran adjunk kis mennyiségű eledelt kis gyomorkapacitásuk és féktelen energiaszükségletük kompenzálására. Olvassa el az állateledel címkéjén javasolt optimális etetési mennyiséget, és kérjen állatorvosától saját kiskutyájára vonatkozó személyre szabott tanácsot! Mint minden fajtánál, a kistestű kutyáknál is óvni kell a kölyköket, ugyanakkor nem szabad csecsemőként kezelni őket. Lehet, hogy kőszívűnek tűnhet, hogy egy kölyök cavalier king charles spániel nagy barna szemébe belenézve azt mondjuk, hogy „Nem!”, de ezt mindenképpen meg kell tennünk. Ha korán elkezdjük kistestű kutyánk nevelését, azzal megalapozzuk, hogy felnőve nyugodt, megbízható és szófogadó szőrös társunkká váljon.

Hosszú, egészséges élet

A kistestű kutyák gyakran jóval hosszabb ideig élnek, mint nagytestű vagy óriás társaik. A máltai selyemkutyák, a yorkshire terrierek és a törpe tacskók mind ismertek arról, hogy 12 évnél is tovább élnek. A törpe uszkárok és a border terrierek átlagos élettartama közel 14 év, de sokan közülük közel 20 éves kort is elérnek, ami igazán tiszteletreméltó! Élettartamuk azonban számos egyéni változótól és tényezőtől függ, mint amilyen az egészségügyi ellátásuk, a táplálásuk vagy környezetük. A hosszú élettartamhoz, amelyet gyakran városban töltenek, a kistestű kutyáknak extra védelemre van szükségük ahhoz, hogy idős korban is egészségesek maradjanak. A rendszeres állatorvosi ellenőrzés mellett előnyös plusz antioxidánsokat biztosítani számukra, hogy szervezetük könnyebben megbirkózzon az öregedés és a városi élet hatásaival.

A megfelelő eledel biztosítása

A kisebb kutyáknál előnyös lehet a kisebb szemcseméretű kutyaeledel használata, amelyet könnyen fel tudnak venni és megrágni.

Keressen olyan teljes értékű eledeleket, amelyek antioxidánsokat, valamint omega-3 és -6 zsírsavakat tartalmaznak, és amelyeknek csábító az íze, hogy négylábú barátja megkaphassa mindazt, amire szüksége van a boldog, egészséges élethez! A Science Plan és a Prescription Diet termékcsaládba tartozó eledelek széles választékban kaphatók és optimális táplálást biztosítanak bármilyen fajtájú és korú kistestű kutya számára.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek