Kutya kívül visel selyemkendőt

Mi az a vesebetegség kutyákban?

Krónikus vesebetegség (CKD) alatt az egyik vagy mindkét vese bármely olyan rendellenességét értjük, amely több hónapja fennáll. A CKD körülbelül 10 kutyából 1-et érint.1

Kutyája veséje létfontosságú a salakanyagok eltávolításához a véráramból, valamint a szervezetben a folyadék és ásványi anyagok egyensúlyának fenntartásához. Ha a vesék nem tudják ellátni feladatukat, a következmény életveszélyes lehet kutyája számára.

Kutya kint a gazdájával játszik

Mi járul hozzá a kutyák vesebetegségéhez?

A kutyák vesebetegségének két fő kategóriája van: akut és krónikus. Az akut vesebetegség jelei általában egy hét vagy hónap alatt jelentkeznek, míg a krónikus vesebetegséget olyan vesekárosodásként határozzák meg, amely legalább három hónapja fennáll. A vesebetegség és progressziójának gyakori okai a következők:

kutya és óra ikonra

Kor

A vesebetegség kialakulásának esélye a kutyák öregedésével nő.1

 

Táplálkozás ikonra

Táplálás

Egyes kutyaeledelek, amelyek magas foszfor-, nátrium- és fehérjetartalmúak, felgyorsíthatják vesebetegség súlyosbodását.

 

Gén ikonra

Genetika

Egyes fajtáknál nagyobb valószínűséggel alakulnak ki bizonyos vesebetegségek.

Vágólap ikonra

Betegség

Más betegségek és egészségügyi problémák hozzájárulhatnak a CKD súlyosbodásához kutyákban.

Hidratálás ikonra

Kiszáradás

Bármilyen dehidratációhoz vezető állapot (pl. hányás, hasmenés, sokk) ronthatja a veseműködést és hozzájárulhat a CKD progressziójához.

Idősebb kutya fejét ölbe téve

A veseelégtelenség korai felismerése kutyájánál

A súlyos betegség jelei csak akkor jelennek meg, ha a veseműködés 75%-a már elveszett1, tehát minél hamarabb diagnosztizálják a vesebetegséget, annál több idő marad a kiváltó ok kezelésére vagy a betegség progressziójának lelassítására. A CKD progresszív és visszafordíthatatlan, de állatorvosa segíthet a hosszú távú gondozásban, és megmutatja, hogyan lehet nyomon követni a jeleket idősebb kutyáknál.

Mik a kutyák vesebetegségének tünetei?

A korai stádiumú vesebetegség tünetmentes. Ilyenkor csak a vér és vizeletvizsgálat segít felismerni a betegséget, melynek súlyosbodása speciális, vesebetegségre kifejlesztett diétás eledel segítségével lassítható. A későbbi stádiumokban megjelenő tünetek már könnyen észrevehetőek a gazdik számára is.

A vesebetegség tünetei

  • Fokozott szomjúság
  • Gyakori vizelés, sok vizelet
  • Csökkent étvágy
  • Fogyás
  • Rossz lehelet vagy szájfájás
  • Letargia vagy gyengeség
  • Hányás és hasmenés
  • Székrekedés
Kutya tálalva étel

A vesebeteg kutya táplálása

Ha kutyájának veseproblémája van, a megfelelő táplálkozás pozitív hatással lehet az életminőségére, és akár meg is hosszabbíthatja az élettartamát. A vesebetegségben szenvedő kutyák számára speciálisan összeállított táp előnyös lehet, mivel kevesebb fehérjét és foszfort tartalmaz, mint a többi állateledel. A foszfor korlátozása lelassíthatja a vesekárosodás progresszióját, míg az ellenőrzött, jó minőségű fehérjék csökkenthetik a tünetek súlyosságát, és segítenek helyreállítani a normális sav-bázis egyensúlyt.

Táplálja kedvence mikrobiomját

Új bizonyítékok alátámasztják a bélrendszer és a vese egészsége közötti kapcsolatot.Az olyan összetevőket tartalmazó eledelek, amelyekről kimutatták, hogy táplálják a bél mikrobiomját, segíthetnek csökkenteni a vesékre káros salakanyagok mennyiségét.

Mi az élesztő szerepe a vesebeteg kutyák táplálásában?

Bár az élesztő némi népszerűségre tett szert az interneten, viszonylag magas a foszfortartalma, ami aggodalomra adhat okot a krónikus vesebetegségben szenvedő kutyák számára. Hasonlóképpen, sok webhely javasolja a nyers étrend bevezetését vesebetegségben szenvedő kutyák számára, de nem említik az olyan tényezők fontosságát, mint a mikrobiális szennyeződés kockázata, a tápanyagok megfelelő egyensúlyának biztosítása és az összköltség. Amikor a vesebetegségben szenvedő kutyák táplálási lehetőségeit vizsgálja, mindig a legjobb, ha állatorvosától kér konkrét ajánlást.

Hill’s gazdiképző

Látogasson el a Hill’s gazdiképző oldalra ahol további cikkeket olvashat arról, hogy miként támogathatja kutyája egészségének megőrzését.

Felhasznált irodalom:

1Brown SA. Renal dysfunction in small animals. The Merck Veterinary Manual website. 2013 [https://www.msdvetmanual.com/urinary-system/noninfectious-diseases-of-the-urinary-system-in-small-animals/renal-dysfunction-in-small-animals]

2Hill’s Clinical Evidence Report Nourishing the gut microbiome helps support kidney health in cats and dogs with chronic kidney disease. 2023