8 gyakori egészségügyi probléma idős kutyáknál

Közzétette: Jean Marie Bauhaus
Olvasási idő: perc

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Mindegy, mekkorák – kutyáinkra szeretünk úgy gondolni, mint örök kölyökkutyákra, akik mindig velünk maradnak. Akármennyire is szeretné letagadni, hogy kutyája öregszik, fontos odafigyelnie idős kutyája egészségügyi problémáira, hogy az életminőségét javítani tudja. Ha tovább olvas, megtudja, melyek az idős kutyák gyakori egészségügyi problémái, amelyek az Ön kedvencénél is jelentkeznek egyszer.

Mikortól számít idősnek a kutya?

Senior dog laying in the grass in a backyard smiling at the camera
Egy kutya általában a hét éves kort elérve számít idősnek a Dogs Trust szerint, bár ez igazából a kutya méretétől és fajtájától függ. A nagyon nagy méretű fajták gyorsabban öregszenek, mint a kisebb fajták. Míg egy dán dog hat évesen már idősnek számít, egy pici csivava ebbe az életszakaszba csak nyolc vagy kilenc évesen lép be. Az adott kutya öregedését persze más tényezők –például a környezeti feltételek – is befolyásolják. Amint kutyája az életkorral összefüggő egészségügyi problémák jeleit kezdi mutatni, idős kutyának tekinthető, bármennyi is a tényleges kora.

Az alábbiakban az idős kutyák nyolc gyakori egészségügyi problémáját mutatjuk be.

1. Látás- és hallásvesztés

Az RSPCA elmondása szerint gyakran romolhat az idős kutyák látása és hallása. Az idős kutyák arra is hajlamosak, hogy szürkehályog alakuljon ki náluk, ami a PDSA meghatározása szerint a szem rendellenes elhomályosodása, melyet a szemlencse strukturális elváltozása okoz, ami végül részleges vagy teljes vaksághoz vezethet. Még a szürkehályog eltávolítását célzó műtét nélkül is képesek a kutyák jól elboldogulni, jó szaglásuknak és kiváló hallásuknak köszönhetően. Hallásvesztést és siketséget számos dolog okozhat, a genetikai problémáktól a krónikus fülgyulladásig. Bár egy siket kutya nem hallja az Ön beszédét, a padló rezgéseit képes lesz érzékelni, amikor Ön közeledik. Használhat továbbá kézjeleket is a vele folytatott kommunikációra. Mindig tegye meg a szükséges óvintézkedéseket, amikor olyan kutyával megy sétálni, aki nem jól hall vagy lát. Elvégre nem akarja, hogy elkóboroljon és bajba kerüljön!

2. Ízületi problémák

A PDSA szerint a kutyáknál jelentkező ízületi fájdalom és merevség nagyon gyakori oka az osteoarthritis. Ez egy olyan progresszív, degeneratív betegség, amely az ízületekben a kenőanyag eltűnését és a porcok kopását okozza. Bár nincs gyógymódja, számos kezelés segítheti a fájdalom csökkenését és a betegség előrehaladásának lassítását. A táplálkozás, különösen az omega-3 zsírsavak jelentős szerepet játszanak az ízületi problémákkal küzdő kutyák támogatásában. Kérdezze meg állatorvosát, hogy milyen eledellel támogathatja az ízületek egészségét, illetve hasznos lenne-e kutyájának diétás eledelt adni. 

3. Demencia/kognitív diszfunkció

Ahogy az emberek, úgy a kutyák kognitív funkciója is romolhat az öregedéssel, ami az embereknél jelentkező demenciára vagy Alzheimer-kórra emlékeztető tüneteket eredményez a Kennel Club UK elmondása szerint. A kognitív diszfunkció jele lehet a zavarodottság és dezorientáció, a látható ok nélküli szűkölés vagy ugatás, az ismerős környezetben való eltévedés, valamint a szobatisztasággal kapcsolatos problémák. Ezek a tünetek más problémákra is utalhatnak, ezért legjobb, ha állatorvosával konzultál, ha ezeket veszi észre a kutyájánál. A demenciának ugyanúgy nincs gyógymódja, mint az osteoarthritisnek, de gyakran segítenek bizonyos gyógyszerek és az antioxidánsokkal dúsított táplálék. 

4. Daganat

Az idősebb kutyák hajlamosak mindenféle csomókat és dudorokat növeszteni, de szerencsére ezek nem mind rosszindulatúak. Az életkorral azonban növekszik a kutyáknál a daganat kialakulásának kockázata, ezért legjobb, ha minden szokatlan csomót megnézet, javasolja a Kennel Club UK. A rendszeres ellenőrzés és rákszűrés segíthet a kevésbé jól látható vagy kitapintható tumorok felismerésében.

5. Szívproblémák

A kutyák öregedésével szívbetegség is kialakulhat. A PDSA szerint a kutyáknál előforduló leggyakoribb szívbetegségek közé tartozik a mitrális billentyű betegsége, a kardiomiopátia (a szívizom betegsége) és az arritmia (rendszertelen szívritmus). A szívbetegség pangásos szívelégtelenséghez vezethet, ami akkor jelentkezik, ha a szív nem tudja hatékonyan pumpálni a vért, ezért folyadék gyűlik fel a szívben, a tüdőben és a mellkasban. Az esetleges szívbetegség jelei a köhögés, a nehézlégzés, a terhelési intolerancia, az eszméletvesztés és az ismert ok nélküli hányás; ezeket azonnal ki kell vizsgáltatni az állatorvossal.

Older mixed breed boxer with white face wearing orthotic brace swimming in swimming pool.

6. Túlsúly

Ahogy a kutyák öregszenek, gyakran fogynak le izomvesztés miatt. Egyes idős kutyáknál azonban továbbra is fennállhat a súlygyarapodás és a túlsúly kockázata. Ez jelentős hatással lehet az egészségükre, különösen, ahogy öregednek és kevésbé aktívvá válnak. A Kennel Club UK arra figyelmeztet, hogy a túlsúlyt cipelő kutyák hajlamosabbak olyan problémákra, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szívbetegség és a vesebetegség. Amellett, hogy idős kutyáját annyit mozgassa, amennyit a kutya biztonságosan elvisel, fontos az is, hogy kutyáját korának megfelelő eledelekkel lássa el, gondoskodva a tápanyagok helyes egyensúlyáról, valamint a megfelelő napi kalóriamennyiségről.

7. Gyomor- és bélrendszeri problémák és inkontinencia

Számos problémát okozhatnak öregedő kutyájánál a gyomor- és bélrendszeri problémák. Bár a gyomor- és bélrendszeri problémák nem mindig komolyak, de olyan gondra is utalhatnak, mint a vesebetegség, ezért legjobb, ha konzultál állatorvosával, ha a hányás vagy a hasmenés nem múlik el hamar. Az idős kutyáknál továbbá vizelettartási nehézségek is előfordulhatnak, mivel meggyengülnek a hólyagot szabályozó izmok. Az inkontinencia olyan nagyobb probléma jele is lehet, mint a húgyúti fertőzés vagy az esetleges demencia. Ha ezek a problémák nem csak egyszer fordulnak elő, legjobb, ha konzultál állatorvosával.

8. Veseproblémák

Az elöregedő vesék hajlamosak a funkcióvesztésre a kutyák öregedése során. Bár a krónikus vesebetegség progresszív és nincs gyógymódja, jegyzi meg a Blue Cross, megfelelő kezeléssel menedzselhető, ami meghosszabbítja kutyája életét és javítja életminőségét. Idős kutyája rutinszerű vérvételével korai stádiumban felfedezhető a vesebetegség, amivel javítja kutyája esélyeit. Ha aggályai vannak idős kutyája etetését illetően, mindenképpen konzultáljon állatorvosával.

Az öregedés ugyanúgy megviseli idős kutyáját, mint Önt. Az egyik legjobb dolog, amit idősödő kutyájáért megtehet, hogy hathavonta rendszeresen ellenőrizteti a jóllétüket, kiszűrve ezeket a gyakori egészségügyi problémákat. A betegségek korai felismerését segíti az is, ha otthon figyeli a kutyáját, és minden szokatlan viselkedésről beszámol állatorvosának, növelve ezzel kutyája esélyét a hosszú és egészséges életre. Mert bár lehet, hogy már nem kölyökkutya, de mindig is az Ön kutyája lesz!

Szerző

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus gazdi, kisállatokról szóló blog szerzője és regényíró az Oklahoma állambeli Tulsából, ahol általában egy csapatnyi bundás társ felügyelete mellett ír.

 

Felülvizsgálta: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek