Emésztőrendszeri és emésztési rendellenességek kutyáknál: Típusok és okok

Közzétette:
Olvasási idő: perc

Mik az emésztőrendszeri és emésztési rendellenességek?

Az emésztőrendszeri rendellenességek és betegségek a kutya gyomrát és beleit érintik, fájdalmat és egyéb problémákat okozva. Minden olyan rendellenességet emésztési rendellenességnek hívunk, amely csökkenti az eleség megemésztésének képességét és a felszívódást, vagy módosítja az eleségnek az emésztőrendszeren történő áthaladását. Az egészséges emésztés alapvető fontosságú a kutya számára ahhoz, hogy a szövetek felépítéséhez és helyreállításához szükséges tápanyagokat hasznosítani tudja és energiához jusson. Az emésztőrendszeri rendellenességek kiszáradáshoz, a sav-bázis és az elektrolitok egyensúlyának felborulásához és alultápláltsághoz vezethetnek, ezért fontos, hogy időben felismerje a jeleket és tanácsot kérjen állatorvosától.

A kutyák emésztőrendszeri és emésztési rendellenességeinek típusai

Sokféle emésztési rendellenesség létezik, ezért lehet, hogy az állatorvos először különféle vizsgálatokat fog végezni, hogy meghatározza a probléma pontos okát. Az ok lehet akár az, hogy a kutyatápon kívül valami mást fogyasztott el az állat, lehet eleségallergia /intolerancia, fertőzés vagy akár az emésztőenzimek elégtelen mennyisége. Bizonyos fajták, például a dán dog,a német juhász,a golden retriever és a collie sokkal hajlamosabbak bizonyos emésztési problémákra. A gyakran diagnosztizált betegségek közé tartoznak:

Heveny gasztroenteritisz: Az emésztőcsatorna, elsődlegesen a gyomor és a belek gyulladása vagy fertőzése. A heveny gasztroenteritisz rendszerint rövid ideig tart és akkor fordul elő, ha az eb romlott vagy túlságosan zsíros emberi ételt fogyasztott, idegentestet nyelt, mérgező növényt evett, belső parazitái vannak, stressz érte, eleségallergiában szenved vagy olyan egyéb anyagot fogyasztott el, amely ártalmas a számára.

Vastagbélgyulladás: A vastagbélgyulladás esetében a vastagbél nyálkahártyájának heveny vagy krónikus gyulladásáról van szó. A leggyakrabban ostorféreg (parazita), daganat vagy polip, tápváltás, allergia (eleségallergia is), lenyelt idegentest és bizonyos más betegségek okozhatják. A vastagbélgyulladás gyakrabban fordul elő az 5 évnél fiatalabb kutyáknál; a gyulladt állapotban lévő vastagbelek miatt a kutyák gyakran és fájdalmasan ürítenek. A hasmenéses ürülékben gyakran található nyálka és vér.

Székrekedés/bélsárrekedés: Számtalan oka lehet, a kevés mozgástól kezdve a kiszáradásig vagy emészthetetlen anyag, például csont vagy egyéb idegentest elfogyasztásáig, egészen a táp alacsony rosttartalmával bezárólag.

Hasmenés: Oka lehet fertőzés, parazita, stressz, tápváltás, asztali maradékok vagy zsíros falatok, esetleg romlott étel elfogyasztása, valamint egyéb szervi elváltozások.

Hasnyálmirigy gyulladás: A hasnyálmirigy gyulladása vagy fertőzése (a hasnyálmirigy a gyomor mögött elhelyezkedő, hosszúkás, vékony mirigy). Oka gyakran ismeretlen. Lehetséges okok közé sorolhatók a zsíros, nehéz ételek, fertőzés, betegség vagy trauma.

Exokrin hasnyálmirigy-elégtelenség: Erre a betegségre a súlycsökkenés, a megnövekedett étvágy és a nagy mennyiségű, lágy ürülék jellemző.

Hiányos tápanyagfelszívódás a vékonybélből: A vékonybél gyulladása gátolja a tápanyagok felszívódását és folyamatos hasmenést, súlyveszteséget és étvágycsökkenést okoz.

Vajon az én kutyám is emésztési rendellenességtől szenved?

Egy esetleges emésztési rendellenesség legbiztosabb jele a lágy ürülék vagy hasmenés. Ha a kutyájának emésztőrendszeri problémája van, akkor az alábbi tünetek valamelyikét, vagy akár mindegyiket felfedezheti kedvencén.

 • Hányás
 • Regurgitáció
 • Puffadás
 • Gyengeség
 • Hasmenés/Székrekedés

A krónikus emésztőrendszeri betegségek megterhelik a legtöbb ebet. Sok esetben állatorvosi tesztek elvégzésére és részletes diagnózis felállítására lehet szükség.

FONTOS: Ha kutyája hasmenésben szenved vagy hány, akkor súlyosan ki is száradhat. Ha a fenti tüntetek bármelyikét észleli, kérje ki állatorvosa tanácsát.

Kezelés: A táplálkozás fontossága

Az emésztőrendszeri rendellenességek meglehetősen gyakoriak és a legtöbbjük pár nap alatt elmúlik. Néhány kutya esetében azonban a probléma hosszú távú kezelésére van szükség, mivel rendszeres vagy állandó emésztési gondokkal küzdenek.

A kutya tápláléka jelentős hatással lehet az állat emésztőrendszeri egészségére. Számtalan egymástól eltérő táplálkozási megközelítés javasolható a meghatározott diagnózisnak és a tüneteknek megfelelően. A fő cél a kutya hányásos és/vagy hasmenéses tüneteinek enyhítése. Az állatorvosok javaslatára az ilyen rendellenességektől szenvedő kutyát jól emészthető táppal kell etetni, hogy megelőzhető legyen az állat érzékeny gyomrának és beleinek irritációja. Ezenkívül mérsékelt zsírtartalommal, továbbá oldódó és oldhatatlan rostokkal dúsított táppal segíthetjük a belek megfelelő működését. Fontos az is, hogy a felépülés során figyelemmel kísérje kutyája hidratáltságát és korrigálja az esetleges folyadékhiányt.

Mivel a fenti emésztőrendszeri problémák közül több akár folyamatosan is fennállhat, a rendellenesség hosszú távú diétás kezelésére is szükség lehet. A pontos diagnózisról és a kezelési lehetőségekről mindig kérje ki állatorvosa véleményét, hogy az emésztőrendszer egészsége érdekében a lehető legjobb tápot adhassa kutyájának.

Az emésztőrendszer egészségére vonatkozó kérdések, amelyeket érdemes feltennie állatorvosának:

 1. Az emésztőrendszer egészsége érdekében van-e olyan étel, amelyet jobb, ha nem adok a kutyámnak?
  • Kérdezze meg, hogy az emberi táplálék (például csokoládé vagy cukorka) milyen hatással van a kutya egészségére.
 2. Ajánlja-e kutyámnak a Hill’s Prescription Diet vagy a Science Plan kutyatápokat az emésztés egészsége érdekében?
  • Érdeklődjön kutyája különleges tápanyagigénye felől
  • Mennyit adjon belőle / milyen gyakran adja a javasolt tápot a kutyájának
  • Beszélje meg, hogy a javasolt jutalomfalatok közül melyiket adja kutyájának
 3. Milyen hamar kell, hogy javulásra utaló jeleket lássak a kutyám állapotában?
 4. Tud számomra írásos útmutatót vagy tájékoztatót adni az emésztőrendszer egészségére vonatkozóan?
 5. Milyen formában (e-mail/telefon) érhetem el Önt vagy a rendelőt a legkönnyebben, ha kérdésem van?
  • Kérdezze meg, hogy szükség van-e egy másik időpontra az utánkövetéshez.
  • Kérdezze meg, hogy fog-e kapni emlékeztető e-mailt vagy értesítést.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK