Gyomor-bélrendszeri és emésztési rendellenességek kutyáknál: Típusok és okok

SZERZŐ:
perces olvasás

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Mik azok a gyomor-bélrendszeri (GI) és emésztési rendellenességek?

A gyomor-bélrendszeri (GI) rendellenességek és betegségek a kutya gyomrát és beleit érintik, és általában olyan tünetekkel járnak, mint a hányás (rosszullét) és a hasmenés. Előfordulhat, hogy a kutya ürüléke véres vagy vízszerűen folyós. Emésztési zavarnak nevezhetünk minden olyan rendellenességet, amely csökkenti az emésztést vagy a táplálék felszívódását, vagy megváltoztatja a tápláléknak az emésztőrendszeren való áthaladását. Az egészséges emésztés elengedhetetlen ahhoz, hogy kutyája a táplálékból származó tápanyagokat fel tudja használni a szövetek felépítéséhez és helyreállításához, valamint az energia kinyeréséhez. Az emésztőrendszeri rendellenességek (GI) kiszáradáshoz, a sav-bázis és elektrolit egyensúly felborulásához és alultápláltsághoz vezethetnek, ezért fontos, hogy felismerje a jeleket, és konzultáljon állatorvosával.

A táplálék haladási sebessége a szervezetben

A kutyák gyomor-bélrendszeri és emésztési rendellenességeinek típusai és okai

Az emésztési zavaroknak sokféle típusa létezik, ezért állatorvosa vizsgálatokat végezhet, hogy megállapítsa a kutya problémájának pontos okát. Az okok között szerepelhet a kutyaeledeltől eltérő ételek fogyasztása, a nemkívánatos táplálékreakciók, fertőzések vagy az emésztőenzimek hiánya. Egyes fajták, például a dán dogok, a német juhászok, a golden retrieverek és a collie-k hajlamosabbak bizonyos emésztőszervi problémákra. A leggyakrabban diagnosztizált betegségek közé tartoznak:

 • Akut gasztroenteritisz. Ez a kutyák „gyomorrontásának” leggyakoribb oka. Általában hirtelen kezdődő hányásból és hasmenésből áll, de előfordulhat csak hasmenés is. Sok minden okozhatja, például valami gusztustalan elfogyasztása (mindannyian tudjuk, hogy kutyáink szeretik ezeket!), paraziták, vírusok és idegen testek, hogy csak néhányat említsünk.

 • Krónikus enteropátia vagy gyulladásos bélbetegség. Az imént említett hirtelen fellépő rosszulléttel ellentétben a krónikus bélbetegségek lassabban jelennek meg, és általában hosszú ideig tartanak. A hasmenés és a fogyás gyakori tünetek. Ismét sokféle dolog okozhatja, például nemkívánatos táplálékreakciók és genetikai hajlam

 • Kolitisz. A vastagbél a bélrendszer része, és ha ez begyullad, azt vastagbélgyulladásnak nevezzük. Ez általában nagyon jellegzetes, és a legtöbb kutya ugyanazokat a tüneteket produkálja: úgy néz ki, mintha sürgősen ürítenie kellene, esetleg erőlködik, hogy üríteni tudjon, de nem sok jön ki, és a vastagbélgyulladás egyik klasszikus jele a friss vér és/vagy nyálka az ürülékben. 

 • Hasnyálmirigy-gyulladás. Ez egy súlyos állapot a kutyáknál, és akár életveszélyes is lehet. A hasnyálmirigygyulladás gyakori tünetei a hirtelen fellépő hányás, a levertség és az étvágytalanság. Ez egyben egy nagyon fájdalmas állapot is, ezért kutyája nyugtalan lehet, és felveheti az „imádkozó" pózt, hogy megpróbálja enyhíteni a fájdalmat. Ha bármilyen aggálya van, hogy kutyája hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedhet, minél hamarabb vigye állatorvoshoz.

 • EPI - exokrin hasnyálmirigy-elégtelenség. Ez a bonyolultan hangzó elnevezés olyan állapotot ír le, amikor a kutyáknál hiányoznak bizonyos, az emésztéshez szükséges enzimek. A hasnyálmirigy termel ezekből néhányat, és ha ezek hiányoznak, az étel egyszerűen átmegy rajta anélkül, hogy a kutya képes lenne hozzáférni a tápanyagokhoz. Az EPI-ben szenvedő kutyák általában nagyon éhesek, mégis fogynak, és rossz állapotban vannak. Mivel nem emésztik jól a zsírt, az ürülékük szürkés színű lehet. Egyes fajták, például a német juhászok hajlamosabbak erre, mint mások. Általában az étrend kiegészítése a hiányzó enzimekkel jó eredményt ad.

 • Táplálékallergiák. A kutyák számos okból rosszul reagálhatnak bizonyos ételekre, és ezeket együttesen nemkívánatos táplálékreakcióknak nevezzük. A valódi táplálékallergiák ritkábbak, mint azt az emberek gondolnák, és általában olyan, az ételekben található fehérjék okozzák, mint például a marha- és a csirkehús. A táplálékallergiák hányást és hasmenést, valamint bőrproblémákat, például viszketést okozhatnak.

 • Székrekedés/Bélsárrekedés. Ugyanúgy, mint az embereknél, ha a kutyáknak bélsárrekedésük van, nehezen tudnak üríteni, és sokkal ritkábban mennek vécére. A bélsárrekedést sok minden okozhatja. A csontok elfogyasztása megkeményítheti és nehezen üríthetővé teszi a bélsarat, a kiszáradás vagy a lomha bél azt is jelenti, hogy a bélsár száraz és nehezen mozdul tovább.

Vajon az én kutyámnak is emésztőszervi zavara lehet?

Az emésztési rendellenességek leggyakoribb tünete a lágy bélsár vagy a hasmenés. Ha kutyájának emésztési problémái vannak, az alábbi jelek közül néhányat vagy az összeset is tapasztalhatja.

 • Hányás
 • Regurgitáció
 • Puffadás
 • Gyengeség
 • Hasmenés/bélsárrekedés
Gyakori tünetek

A krónikus gyomor- és bélrendszeri betegségek (GI) sok kutya számára jelentenek megterhelő problémát, ezért az állatorvosnak vizsgálatokat kell elvégeznie és alapos diagnózist kell felállítania.

FONTOS: Ha kutyájának hasmenése van vagy hány, súlyosan kiszáradhat. Forduljon állatorvosához, ha a fenti jelek bármelyikét észleli.

Kezelés: A táplálkozás jelentősége

Az emésztési zavarok meglehetősen gyakoriak, és a legtöbbjük néhány napon belül elmúlik. Néhány kutyának azonban hosszú távú kezelésre van szüksége, mert rendszeres vagy állandó emésztési problémái vannak.

Kutyája eledele jelentős hatással lehet a gyomor- és bélrendszerének (GI) egészségére. A konkrét diagnózistól és a jelektől/tünetektől függően számos különböző táplálkozási megközelítés ajánlható. A fő cél a kutya hányásos és/vagy hasmenéses tüneteinek enyhítése. Az állatorvosok azt javasolják, hogy az ilyen betegségben szenvedő kutyákat olyan táplálékkal etessük, amely jól emészthető, hogy megelőzzük az érzékeny gyomor és bélrendszer irritációját. Az oldható és oldhatatlan rostok mérsékelt zsírtartalommal kombinálva szintén segítik a kutya bélrendszerének megfelelő működését. Fontos továbbá, hogy a felépülési fázisban figyelemmel kísérje kutyája folyadékpótlását, hogy segítsen korrigálni az esetleges folyadékhiányt.

Mivel számos ilyen gyomor-bélrendszeri állapot folyamatosan fennállhat, a rendellenesség hosszú távú táplálkozási kezelésére lehet szükség. A pontos diagnózis és a kezelési lehetőségek megismerése érdekében mindig forduljon állatorvosához, aki javaslatot tesz a kutya emésztőrendszerének egészségéhez hozzájáruló legmegfelelőbb eledelre.

Emésztőrendszeri egészségügyi kérdések, amelyeket fel kell tennie állatorvosának:

 1. Vannak-e olyan ételek, amelyeket nem adhatok a kutyámnak az egészséges emésztés érdekében?
  • Kérdezze meg, hogy az emberi ételek (például a csokoládé) hogyan befolyásolhatják kutyája egészségét.
 2. Tudna ajánlani diétás kutyaeledelt kutyám emésztőrendszeri egészségének támogatására?
  • Kérdezzen kutyája speciális táplálkozási igényeiről
  • Mennyivel / milyen gyakran kell kutyáját az ajánlott eledellel etetnie
  • Beszélje meg, hogy milyen finomságokkal etetheti kutyáját az ajánlott eledel mellett
 3. Milyen gyorsan számíthatok arra, hogy kutyám állapotában javulás jelei mutatkoznak?
 4. Tudna nekem írásos útmutatót vagy tájékoztatást adni az emésztőrendszer egészségéről?
 5. Mi a legjobb módja (e-mail/telefon) annak, hogy elérjem Önt vagy a rendelőt, ha kérdéseim támadnának?
  • Kérdezze meg, hogy szükség van-e kontroll időpontra.
  • Kérdezze meg, hogy küldenek-e emlékeztető e-mailt vagy értesítést.

Kapcsolódó cikkek