Minden, amit valaha is tudni akart a kutyaürülékről

SZERZŐ:
perces olvasás

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

A kutyaürülék, vagy kutyakaki, ahogyan egyesek nevezik, nem a legkellemesebb téma, de az egészséges kutyaürülék gyakran a kutya egészséges voltát is jelzi. Ha szemmel tartja kutyája ürülékének jellemzőit, az jó módszer lehet arra, hogy nyomon kövesse az esetleges egészségügyi problémákat. Nézzük, mi különbözteti meg az egészséges kutyaürüléket a rendellenes ürüléktől (vizes, folyós, véres stb.), amely mögöttes egészségügyi problémák jele lehet.

Hogy néz ki a tökéletes ürülék?

A kutyaürüléknek négy fő „C" jellemzője van: szín, tartalom, állag és bevonat. A szín azzal függ össze, hogy mit eszik kedvence; az aranybarnától a sötétebb mahagóniig terjedő árnyalatok, attól függően, hogy milyen összetevőket tartalmaz kedvence tápláléka. Az ürülék tartalmi részével kapcsolatban érdemes az állatorvosra bízni a „piszkos" munkát. A legtöbb ember mikroszkóp nélkül nem sok mindent lát az ürülék belsejében. Az egészséges kutyaürüléknek egy kicsit szilárdnak kell lennie, akár csak a gyurma. Ideális esetben farönkhöz hasonló alakú, kis hasadékokkal, és hogyha görgetnénk, kisebb darabokra törne. Végezetül, az egészséges ürüléken egyáltalán nincs bevonat. Ha tehát a kutyusának csokoládébarna, kissé kemény, bevonatmentes ürüléke van, amiből semmi sem áll ki feltűnően, akkor minden rendben van. Olvasson tovább, hogy megismerje azokat a jeleket, amelyek egészségügyi problémára utalhatnak.


Mikor kell aggódnia kedvence ürüléke miattGazdi feltakarít a kutyája után egy műanyag zacskóval

Ismételten, kedvence ürülékének négy C-je segíthet meghatározni, hogy beteg-e a kutya. Bár lehet, hogy nem kellemes, de a kutya ürülékének megfigyelése, amíg még friss, a legkönnyebb módja a problémák észlelésének.

Tartalomra utaló problémák

 • Férgek: Ezek lehetnek hosszúak és vékonyak, vagy nézhetnek úgy is ki, mint a rizsszemek. Ismételten, csak akkor kell aggódnia, ha ezek a friss mintában jelennek meg. Ha az ürülék egy ideig kint marad, a férgek megtalálhatják az utat hozzá.

 • Szőr: Az ürülékben lévő nagy szőrcsomók a túlzásba vitt tisztálkodás, allergia vagy bőrbetegség jelei lehetnek. Figyelje meg, hogy milyen gyakran lát szőrt az ürülékben és beszélje meg állatorvosával.

 • Idegen anyagok: Fű, műanyag, kövek, szövet, sőt néha még pénz is megtalálható kutyája ürülékében, elvégre a kutyák néha furcsa dolgokat is lenyelhetnek. Bár ami bemegy, az többnyire ki is jön, amennyiben furcsa tárgyakat vesz észre kutyája ürülékében, érdemes felhívnia az állatorvost, hogy megbizonyosodjon arról, hogy szükséges-e alapos vizsgálatot végeztetni vagy röntgenfelvételt készíttetni. Egyes esetekben az idegen tárgyak megakadnak a kutyák emésztőrendszerében, és ezeket műtéti úton kell eltávolítani. Ezért a legjobb, ha azonnal hívja az állatorvost, ha szövet- vagy műanyagdarabokat vesz észre a kutya bélsarában.

Bevonat az ürüléken

Miután felszedi kedvence ürülékét a fűből, nem szabad, hogy bármilyen nyomot hagyjon maga után. A vastagbélgyulladást gyakran nyálkás bevonat kíséri, és általában hasmenéssel egyidejűleg jelentkezik. Ha egy napnál hosszabb ideig észleli ezt a nyálkát kutyája ürülékén, forduljon állatorvosához, hogy megtehessék a szükséges lépéseket.

Szín

Az alábbiakban egy egyszerű útmutatót láthat arról, hogyan néz ki az egészséges és a rendellenes kutyaürülék a színe alapján.

 • Barna: Egy egészséges kutya bélsarának csokoládébarna színűnek kell lennie.

 • Zöld: A zöld ürülék azt jelezheti, hogy a kutya füvet eszik. A fűevés normális viselkedés a kutyáknál, de ha a szokásosnál többet eszik, akkor lehet, hogy ezzel próbálja csillapítani a gyomorpanaszait.

   

 • Fekete vagy vörösesbarna: Ez a gyomorban vagy a vékonybélben lévő vérzés jele lehet lehet.

 • Piros csíkok: Ez a vérzés egy másik jele, valószínűleg a bélrendszer hátsó részén.

 • Sárga: A sárga színnek sokféle oka lehet, például nyálka az ürülékben, rossz emésztés vagy furcsa dolgok fogyasztása.

 • Szürkés: Ez hasnyálmirigy- vagy epehólyagproblémák jele lehet, amikor bizonyos tápanyagok nem emésztődnek meg.

   

 • Fehér foltok: Kutyája férges lehet, ha apró fehér foltokat észlel az ürülékében.

Konzisztencia

Az ürülék állagának megítélésekor a legtöbb állatorvos egy egytől ötig terjedő skálát használ, ahol az egy nagyon folyós vagy vízszerű, az öt pedig a szilárd és hengeres alakú. Az optimális konzisztencia a skálán az ötös értékre esik. Ha azonban kutyája ürüléke kissé laza, ne ijedjen meg. Csak figyelje meg, hogy még lágyabbá válik-e, és tartson belőle egy kis mintát hűtve arra az esetre, ha mégis el kellene vinnie az állatorvoshoz.

Fontos, hogy egészséges bélsármintát is vigyen magával az éves állatorvosi kontrollvizsgálatra, Így ha kedvence ürüléke egészségtelen irányba változik, az állatorvos rendelkezzen néhány korábbi eredménnyel, amellyel azt összehasonlíthatja. Ha kutyája ürüléke egészségesnek tűnik, de egyéb betegségre utaló tünetet (nem eszik, hány, letargiás stb.) produkál, akkor is érdemes bélsármintát venni, amikor állatorvoshoz kell vinnie kedvencét. Az ürülékmintát mikroszkóp alá helyezve vagy egyéb vizsgálatokat végezve sok információmorzsára derülhet fény.

Az ürülékminta gyűjtése

Nagyon valószínű, hogy sokféle módszerrel találkozott már a kertbe került vagy sétáltatáskor keletkezett ürülék feltakarítására. A kutyapiszok felszedőtől a speciális, biológiailag lebomló zacskókig, ha a kutyakaka eltakarításáról van szó, nincs hiány az eszközökből. Ha tehát egészséges kutyaürüléket vagy akár rendellenes ürülékmintát gyűjt, hogy elvihesse azt az állatorvoshoz, mindenképpen használjon tiszta zacskót, óvatosan vegye fel a mintát, és tegye egy tiszta, sekély, fedeles műanyag edénybe. Hűtse le a mintát, amíg nem tudja eljuttatni az állatorvoshoz. Ha az ürülék túlságosan vizszerű ahhoz, hogy felvegye, mindenképpen készítsen néhány fényképet okostelefonjával, hogy meg tudja mutatni annak állagát. Megpróbálhatja a folyós ürülék egy részét egy tiszta spatula vagy műanyag kanál segítségével egy tartályba tölteni. Soha ne vigyen magával olyan ürülékmintát, amely hosszú ideig a hőségben vagy a fűben csücsült. Ezek a minták tartalmazhatnak olyan szennyeződéseket vagy parazitákat, amelyek eredetileg nem voltak az ürülék részei. Még egy utolsó megjegyzés: a kutyaürülék gyors eltakarítása a kutya számára is előnyös. Ha túl sok bélsár hever a kertben, az ahhoz vezethet, hogy a kutya elkezdi megenni a saját ürülékét. Közegészségügyi problémák is felmerülnek, mivel a kutyakaka beszivároghat a talajvízbe és szennyezheti a vízforrásokat. Azt is meg kell említeni, hogy a biztonság kedvéért érdemes kezet mosni, miután összeszedte az ürüléket, még akkor is, ha kesztyűt visel, vagy a zacskót a kezére húzza.

Összefoglalás

Ne feledje, kutyája ürüléke sokat elárul az egészségéről. Javasoljuk, hogy kövesse ezeket a tippeket, hogy jobban megértse kutyáját és egészségét:

 • Amikor kutyája ürít, figyelje a négy C-t: szín, tartalom, állag és bevonat.

 • Minden állatorvosi vizsgálatra vigyen friss ürülékmintát.

 • Takarítsa fel azonnal a kutyaürüléket, akár séták alkalmával, akár az udvaron.

 • Ha kutyája a házban ürített, azonnal vigye ki a szabadba, és próbálja pozitívan megerősíteni a helyes ürítési eljárást.

 • Azonnal értesítse állatorvosát, ha kutyája ürüléke drasztikusan megváltozik, ha kutyája elkezdi megenni a saját ürülékét, ha gyakorta piszkít be a házban, vagy ha több mint 24 órán át nem kakil.

A kutyaürülék nem egy olyan téma, amiről mindannyian szívesen beszélünk, de jó mutatója lehet kutyája általános egészségi állapotának. A jelek korai észlelése segíthet egészségük megőrzésében.

A szerző önéletrajza

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger gyakorló gazdi, aki otthonát szőrös kedvenceivel, két gyermekével és férjével osztja meg. Amikor éppen nem tanít, ír vagy blogol, Chrissie legszívesebben a családjával tölti az időt. Cikkein keresztül igyekszik segíteni a gazdiknak egy olyan aktívabb és tartalmasabb élet lehetőségének bemutatásával, amelyben a házi kedvencek boldogsága sem utolsó szempont.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek