Honnan tudja, hogy kutyája elrontotta-e a gyomrát, és hogyan lehet kezelni?

SZERZŐ:
perces olvasás

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

A kutyák híresen hajlamosak olyan dolgokat is megenni, amiket nem kellene. Előfordulhat, hogy ez gyomorrontáshoz, hányáshoz, esetleg hasmenéshez vezet. Ha kutyája egyébként egészséges, a gyomorrontás miatt nem kell aggódnia. Ha azonban súlyos vagy gyakori gyomor- és bélrendszeri problémákkal küzd, ideje állatorvoshoz fordulni. A hányás gyors kiszáradáshoz vezethet, míg a híg hasmenés kicsit hosszabb távon szintén. Jobb félni, mint megijedni - úgyhogy, ha aggasztja az emésztési probléma, mindig kérje ki az állatorvos tanácsát.

A kutya gyomorrontásának jelei

Honnan lehet tudni, hogy a kutya elrontotta a gyomrát? Sok tünet hasonló ahhoz, mint amit saját gyomorrontásunkkor tapasztalunk. A PDSA szerint az emésztési zavar (gastroenteritis) jelei többek között a következők:

  • Hasmenés, beleértve a különféle színű, például zöld vagy sárga székletet.
  • Hányás vagy öklendezés
  • Étvágytalanság
  • Fáradtság vagy letargia
  • Láz
  • Hasi fájdalom


A PDSA hozzáteszi, hogy kutyája úgy is jelezheti a hasfájást, hogy vakkant vagy morog, amikor felveszi vagy hozzáér a hasához. Emellett "imádkozó pózt" vehetnek fel, azaz mellső lábukat kinyújtják, hátsó lábukon állnak, farkuk a levegőben. Ez pontosan úgy fest, mint amikor játékhoz kuporodnak le.

A gyomorproblémák okai lehetnek belsők (a gyomron belül) vagy külsők (a gyomron kívül). A gyomorrontás belső okai közé tartoznak az étrendi zavarok (ez a szép megfogalmazása annak, ha a kutya megevett valamit, amit nem kellett volna), az eleségallergia, túlevés, paraziták, bélelzáródás, fekély vagy daganat. A külső okok közé tartoznak a fájdalom, hőguta, stressz, máj- vagy veseproblémák, hasnyálmirigy-gyulladás, hormonális problémák, agyi problémák, belsőfül-problémák vagy a rák.

Hogyan lehet eldönteni, hogy a kutyának érzékeny a gyomra, vagy csak múló gyomorrontása van?

Oldalán fekvő keverék kiskutya sárga-szürke csíkos takaróban.

Egyes kutyák a vasszöget is megeszik - szinte bármit megehetnek és nem lesznek rosszul. Más kutyák akkor is hánynak, ha a szokásos ételüktől a legcsekélyebb mértékben eltérő dolgot esznek.

A tünetek gyakoriságából tudja eldönteni, hogy kutyájának érzékeny-e a gyomra. Ha kutyusánál gyakran (havonta egyszer vagy sűrűbben) tapasztalja a gyomorrontás bármelyik jelét, akkor érzékeny lehet a gyomra.

A gyomorérzékenység okát nem mindig könnyű felderíteni, a lehetséges okok az eleségérzékenységtől és eleségallergiától az emésztőrendszer baktériumpopulációja, az úgynevezett mikrobiom változásáig terjedhetnek.

A fentieken kívül az eleségallergia tünetei között szerepelhetnek a bőrproblémák, mint például viszkető, vörös bőr vagy szőrhullás, valamint a fokozott bélhangok.

Mit adjunk a gyomorrontásos kutyának?

A kutya gyomorrontásának kezelése a gyomorrontás súlyosságától és annak okától függ. Ha a gyomorrontást például hasnyálmirigy-gyulladás okozza, máshogyan kell kezelni, mint ha eleségallergia okozná. Ha azonban kutyának csak enyhe gyomorrontása van, előfordulhat, hogy nincs is szükség kezelésre. A Blue Cross azt javasolja, hogy a biztonság kedvéért inkább forduljon állatorvoshoz, különösen, ha fiatal kutyája van vagy a tünetek gyorsan romlani látszanak.

Az állatorvosnak számos eszköze van a gyomorrontásban szenvedő kiskedvencek ellátására. Attól függően, hogy miben szenved kutyája, a kezelés lehet hányás vagy hasmenés elleni gyógyszer, savlekötő, intravénás vagy szubkután folyadék, vagy féregtelenítő gyógyszer. Egyes kutyáknak kórházi kezelésre és/vagy műtétre lehet szüksége.

A megfelelő eledel segíthet

Zöld nyakörvet viselő doberman kiskutya szundikál az ágyon.

A gyomorrontás kezelésének fontos része, hogy a megfelelő eledelt adja kutyájának. A gyomorrontás rendezésének leginkább megbízható módja, ha állatorvosától kér könnyen emészthető kutyatápot néhány napra. Ezek a tápok az összes szükséges tápanyagot biztosítják a kutyának, és az állatorvos az eset súlyosságától függően testre szabottan ajánl terméket. A rosszullét elmúlása után, néhány nap múlva visszatérhet a megszokott eledelhez.

Szerencsére számos lehetőség közül választhat, ha szeretné, hogy kutyája gyorsan jobban érezze magát. Az állatorvos támogatásával segíthet kutyájának hamar túljutni a gyomorrontáson, hogy szempillantás múlva ismét vidáman csóválja a farkát!

A szerző önéletrajza

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten 2002-ben végzett az UC Davis Állatorvostudományi Karán. Dr. Wooten az Amerikai Állatorvosi Újságírók Társaságának tagja, a coloradói Greeley-ben található kisállatpraxisban végzett gyógyító munkája mellett nyilvános előadásokat tart vezetés és ügyfélkommunikáció témakörben és számos írás jelenik meg tollából. Szeret családjával kempingezni, síelni, könnyűbúvárkodni és triatlonokon vesz részt.

 

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek