Miért mérgező a csokoládé a kutya számára?

Közzétette:
Olvasási idő: perc

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

CsokoládéA csokoládé mérgező a kutyákra nézve, de a veszély mértéke a csokoládé típusától, az elfogyasztott mennyiségtől és a kutya testméretétől is függ. Nagyobb mennyiségben a csokoládé és kakaó akár meg is ölheti a kutyáját.

Miért nem lehet csokoládét adni a kutyának?

  • A csokoládé mérgező összetevője a teobromin. Az emberi szervezet könnyedén lebontja a teobromint, de a kutya szervezete már sokkal lassabban dolgozza fel, így az képes akár mérgező mennyiségben is felhalmozódni a testükben.
  • A kistestűekhez képest a nagytestű kutyák nagyobb mennyiségű csokoládé elfogyasztását követően mutatnak tüneteket.
  • Kis mennyiségű csokoládétól a kutya valószínűleg csak gyomorrontást kap, hányni fog vagy hasmenése lesz.
  • Nagy mennyiségben a teobromin izomrángást, rángógörcsöt, szabálytalan szívverést vagy belső vérzést okozhat. A teobrominmérgezés első jele a súlyos hiperaktivitás.

A teobrominmérgezést a lenyelést követő két órán belüli hánytatással kezelik. Ha aggódik, vagy azt gyanítja, hogy kutyája nagyobb mennyiségű csokoládét evett meg és a fentiek közül bármelyik tünetet mutatja, azonnal hívja állatorvosát.

Ha kistestű kutyája egy egész doboz csokoládét megevett, akkor azonnal hívja fel az állatorvost és vigye el hozzá a kutyát. Ne késlekedjen!

Az egyes csokoládétípusoknak eltérő a teobromin tartalmuk. A kakaó, a főzőcsokoládé és az étcsokoládé tartalmazza a legtöbb teobromint, a tejcsokoládé és a fehér csokoládé pedig a legkevesebbet. Ha bármennyi ét- vagy keserű csokoládéról van szó, akkor rendkívüli elővigyázatossággal járjon el. Az étcsokoládéból a legkisebb mennyiség is képes megmérgezni egy kutyát a magas teobromin tartalma miatt. 30 grammnál kevesebb étcsokoládé is képes megmérgezni egy 20 kilogrammos ebet.

Természetesen soha ne adjon kutyájának jutalomfalatként csokoládét. Jutalmazza kedvencét egészséges Science Plan eledelekkel vagy egyszerűen csak sok-sok szeretetettel és törődéssel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK