Miért és mikor kell ivartalanítani a kutyát vagy kölyökkutyát

Kiadta: Emma Milne
perces olvasás

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Az állatorvosoknak feltett kérdések közül az egyik leggyakoribb téma az ivartalanítás. A használt kifejezésekkel kapcsolatban azonban sok a félreértés, ezért először ezzel foglalkozzunk - a kasztrálás a kanokra vonatkozik, az ivartalanítás pedig a kanokra és szukákra egyaránt értendő. Az emberek leggyakrabban azt kérdezik: "Mikor kell ivartalanítani a kutyámat?" és "Milyen előnyei vannak az ivartalanításnak?".

A kutya vagy a kölyökkutya ivartalanításának előnyei

Minden műtétnek van egy kis kockázata, ezért az emberek természetesen aggódnak, és nem szívesen teszik ki kedvencüket egy műtétnek, ha az nem feltétlenül szükséges. Az ivartalanítás a hím állatok esetében mindkét here eltávolítását jelenti, a nőstények esetében pedig a petefészkek és néha a méh eltávolítását is, attól függően, hogy az állatorvos mit részesít előnyben. Ez történhet a hasfalon ejtett bemetszésen keresztül, vagy kulcslyuksebészeti beavatkozással, más néven laparoszkópiával. Ez azt jelenti, hogy nemcsak hogy nem tudnak szaporodni, de ezáltal a hormonjaik is eltávolításra kerülnek. Mindkét dolog előnyös mind a kutya, mind Ön, a tulajdonos számára.

Az ivartalanítás előnyei a két nem esetében eltérőek, ezért először a szukákkal foglalkozzunk. 

A szuka kutyák ivartalanításának legnagyobb előnye az emlődaganatok megelőzése. Minél korábban ivartalanítják őket, annál több előny származik belőle. A szuka kutyák emlődaganatai általában nagyon agresszívek és gyorsan szétterjednek a szervezetben, ezért a megelőzés mindenképpen jobb, mint a kezelés. Az ivartalanítással megelőzhető a méhben kialakuló, gennyes méhgyulladás nevű fertőzés is. Ez életveszélyes lehet, és gyakorlatilag mindig ivartalanításra van szükség, ha ez megtörténik. Ez a műtét jóval kockázatosabb, mivel az állat beteg, és a méh gyakran nagyon duzzadt és gyulladt.

És mi a helyzet a kanokkal? A tesztoszteron egy erős hormon, és sokféle viselkedésformáért felelős a kanok esetében. Olyan viselkedésformákhoz vezet, mint a dolgokért való versengés és a párzás, ami a kan kutyák számára az egyik legfontosabb dolog. Minden kan kutya (ha nincs ivartalanítva) sok időt tölt a szukák keresésével. Ez azt jelenti, hogy nehéz lehet irányítani őket, és sokkal valószínűbb, hogy elszöknek, eltűnnek a séták során, és figyelmen kívül hagyják Önt, mert sokkal sürgetőbb dolgok foglalkoztatják őket. 

Nagyobb valószínűséggel vizelnek nem kívánt helyekre is. Az ivartalanításnak tehát van előnye az Ön, mint gazdi számára is, mivel az ivartalanított kutyákat általában könnyebb visszahívni, kevésbé agresszívek és társaságkedvelőbb teremtményekként tarthatóak.

Az ivartalanítás azonban előnyös a kutya számára is. A kasztrálás megelőzi a hererákot, a végbélnyílás körüli daganatokat és a hátsó testfélen jelentkező sérveket is. A kutyák későbbi életük során hajlamosak a prosztata-megnagyobbodására, ami bélsárürítési problémákat és hasi diszkomfort érzést okozhat. Az ivartalanítás mindezt megelőzi.

De a végső döntés a kutyája ivartalanításának kérdésében természetesen mindig az Öné. Ha ezen gondolkodik, állatorvosa jó tanácsokkal szolgálhat Önnek. Itt egy link olyan további cikkekhez, amelyek segíthetnek Önnek a döntés meghozatalában.

Mikor kell ivartalanítani a kutyát.

A vélemények eltérőek erről, ezért beszéljen az állatorvossal. Befolyásolja a kutya neme, fajtája és temperamentuma is. A kan kutyákat általában 5 hónapos koruk körül már ivartalanítani lehet, de van néhány kivétel. Ha nagyon félénk kutyája van, néhány viselkedéskutató azt javasolja, hogy a félelemmel kapcsolatos problémák elkerülése érdekében várjon, amíg a kutya egy kicsit érettebbé és magabiztosabbá válik. Továbbá a nagytestű fajták hajlamosabbak lehetnek bizonyos ortopédiai problémákra, ha korán ivartalanítják őket, ezért egyes állatorvosok azt javasolják, hogy az ő esetükben 9-12 hónapos korig várjanak.

A szuka kutyákat a legjobb az első tüzelésük előtt ivartalanítani, ezért általában 5-6 hónapos koruk körül szokták ezt elvégezni. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor elvégezve lehet az emlődaganatok esélyét maximálisan csökkenti. Ezzel elkerülhető a nem kívánt vemhesség is, ami nagyon könnyen megtörténhet, ha a tüzelés észrevétlen marad.

És végezetül...

Állatorvosként mindig olyan javaslatokat teszek, amelyeket a saját kedvenceim esetében is megtennék. Mindkét gyönyörű kutyámat 6 hónapos korában ivartalanítottam, és minden kutyámnál, mindig az ivartalanítás mellett döntenék. Úgy vélem, hogy az előnyök messze felülmúlják a kockázatokat. Tizenöt csodálatos évet töltöttem el a kutyáimmal, és a tanulmányok azt mutatják, hogy az ivartalanított kutyák általában hosszabb életűek. A kutyák valóban családtagok, ezért ha a lehető leghosszabbra szeretné nyújtani a legjobb barátaival eltöltött időt, határozottan azt javaslom, hogy ivartalaníttassa őket.

Ha érdekli, további cikkeket is talál a macskák ivartalanításának előnyeiről, arról, hogyan segítheti kedvencét a folyamat során, és milyen változásokat tapasztalhat utána.

Contributor Bio

Emma Milne

Emma Milne

 

Dr. Emma Milne 1996-ban szerzett állatorvosi képesítést. 12 évig kisállatokkal foglalkozó praxisban, hét évig pedig klinikai táplálkozási tanácsadóként dolgozott. Jól ismert állatvédelmi munkájáról, és tíz könyvet írt a kedvtelésből tartott állatokról.

 

Kapcsolódó cikkek

 • Segítség, a kutyámnak gyomorrontása van!

  Sok kutya szenved időről időre gyomorrontástól. Bár előfordulhat, hogy a konkrét részletekről nem kellemes olvasni, fontos, hogy tudja, mire számítson.
 • A mini kutyafajták és gondozásuk

  Dogs running Tudjon meg többet arról, hogy miben különböznek a kistestű kutyák szükségletei más kutyákétól, és olvasson arról, hogyan elégítheti ki igényeiket.
 • Kutyája rossz szokásai gyomorforgatóak?

  A kutyák természetüknél fogva kíváncsiak. Ez azt jelentheti, hogy mindenféle olyan dolgot kiszagolnak, amit nem kellene - romlott ételeket, bomló tetemeket és eldobott emberi rágcsálnivalókat -, és néha még egy-két falatot is bekapnak, csak hogy megnézzék, milyen íze lehet ennek a furcsa szagú dolognak.
 • Honnan tudja, hogy kutyája elrontotta-e a gyomrát, és hogyan lehet kezelni?

  Tanulja meg felismerni, hogy kutyájának csak gyomorrontása van, vagy gyomorérzékenységgel küszködik, hogyan kezelheti az állatorvos, és hogyan segíthet a táplálással.