Tíz tipp, hogy az ivartalanítás zökkenőmentes legyen

Kiadta: Emma Milne
perces olvasás

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Ha macskája vagy kutyája ivartalanítását tervezi, minden bizonnyal kíváncsi arra, hogy ez mivel jár, és hogyan lehet a folyamatot a lehető legkönnyebbé tenni. További cikkeink is vannak, melyekben bemutatjuk a macskák és kutyák ivartalanításának előnyeit, valamint azt, hogy milyen változásokat tapasztalhat a műtétet követően. Most azonban lássuk, mit tehet közvetlenül az ivartalanítás napja előtt és azután.

  • Beszéljen állatorvosával/állatorvosa asszisztensével. Győződjön meg róla, hogy pontosan érti, miről van szó, és miért kérik Önt, hogy tegyen meg bizonyos dolgokat.

  • Kövesse a műtét előtti időszakra vonatkozó utasításokat. Lehet, hogy már a műtét előtti estétől kezdve nem adhat enni az állatnak, a műtét reggelétől pedig a vizet is el kell vennie. Ez fontos az altatás biztonsága szempontjából, ezért győződjön meg róla, hogy kedvence nem férhet hozzá semmilyen ételhez. Ne érezze rosszul magát emiatt. Csak egyetlen éjszakáról van szó, és az ő érdekében van rá szükség.

  • Zárja be cicáját! Még ha macskája máskor reggelente mindig otthon van, akkor is biztos lehet benne, hogy azon a napon, amikor igazán szükség lenne arra, hogy otthon legyen, kint fog kószálni a környéken. Lehet, hogy nehéz bezárva tartani őket, de rengeteg cica ivartalanítási műtétet mondanak le vagy halasztanak el amiatt, mert a macskák épp rosszkor mentek ki!

  • Játékok, takarók és az otthon kényelme. Kérdezze meg állatorvosát, hogy örülne-e, ha bevinné kedvencének a saját ágyát vagy a kedvenc játékát. Az otthoni szagok segíthetnek nekik, hogy boldogabbnak érezzék magukat, amíg távol vannak Öntől.

  • A szégyentölcsér! Előfordulhat, hogy azt kérik, hogy tegyen műtét utáni védőgallért kedvencére. Ezek köztudottan zavaróak minden érintett számára, de az a néhány nap, amíg viselni kell azokat, nem nagy ár egy felnyílt hasi sebhez és a vele járó komplikációkhoz, valamint az extra költségekhez viszonyítva. 

  • Testmozgás. Előfordulhat, hogy a műtét után egy vagy több éjszakára bent kell tartania cicáját, a kutyáját pedig néhány hétig nem engedheti el a pórázról. Bár a nőivarú kedvencek ivartalanítása rutinszerű, akkor is meglehetősen nagy hasi műtét, még akkor is ha kulcslyuksebészeti beavatkozással (laparoszkópia) végzik. Kövesse ezeket a tanácsokat, hogy hozzásegítse őket a megfelelő gyógyuláshoz. Minél jobban gyógyulnak, annál gyorsabban mehetnek vissza szaladgálni a parkba.

  • Menjenek el a műtét utáni ellenőrzésekre. Ezek fontosak ahhoz, hogy megállapíthassák, hogy van-e bármilyen probléma a sebbel vagy vannak-e fertőzésre utaló jelek.

  • Adja be a gyógyszert, amit kaptak. A műtét utánra fájdalomcsillapító gyógyszert adhatnak kedvence számára. Az állatorvos igyekszik olyan készítményt adni, amit a lehető legkönnyebb beadni. Tegyen meg mindent a beadás érdekében, mert azok a macskák és kutyák, akik nem éreznek fájdalmat, sokkal hamarabb felépülnek, mint azok, akik a mozgás vagy az evés gondolatával sem tudnak szembenézni.

  • Készüljön fel arra, hogy kedvence barátai másképp fognak viselkedni. Ha más kisállatok is vannak a házban, néha egészen furcsán viselkednek, amikor barátjuk hazajön. A kórházi környezet miatt furcsa szaguk van, és a gallér is megijesztheti a többi kisállatot. Adjon nekik egy-két napot, és hamarosan újra barátok lesznek. Ne erőltesse. 

  • Beszéljen állatorvosával az etetésről. Előfordulhat, hogy kedvencének a műtét éjszakáján speciális, könnyen emészthető eledelre van szüksége, hosszabb távon pedig itt az ideje, hogy kifejezetten ivartalanított macskáknak vagy kutyáknak készült tápra váltson. Soha ne váltson eledelt anélkül, hogy megbeszélné állatorvosával. Különösen, ha kedvence még növésben van.

Teljesen normális, ha egy tulajdonos bűntudatot érez a kedvence ivartalanítása miatt. Képzeljék el, milyen bűntudatom volt nekem is, amikor én magam ivartalanítottam mindkét gyönyörű kutyámat, Pant és Badgert! A lényeg, hogy hamarosan túl lesznek rajta, és az ivartalanítás mind az Ön, mind kedvence számára számos előnnyel jár.

Contributor Bio

Emma Milne

Emma Milne

 

Dr. Emma Milne 1996-ban szerzett állatorvosi képesítést. 12 évig kisállatokkal foglalkozó praxisban, hét évig pedig klinikai táplálkozási tanácsadóként dolgozott. Jól ismert állatvédelmi munkájáról, és tíz könyvet írt a kedvtelésből tartott állatokról.

 

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek