Miért és mikor kell ivartalaníttatni a macskát vagy a kiscicát

Kiadta: Emma Milne
perces olvasás

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Az állatorvosoknak feltett kérdések közül az egyik leggyakoribb téma az ivartalanítás. A kifejezésekkel kapcsolatban is sok a félreértés, ezért először ezzel foglalkozzunk: a kasztrálás kifejezetten a hímekre vonatkozik, az ivartalanítás pedig a hímekre és nőstényekre is. Az emberek leggyakrabban azt kérdezik: "Mikor kell ivartalanítani a macskámat?" és "Miért előnyös az ivartalanítás?".

A macska vagy kiscica ivartalanításának előnyei.

Minden műtétnek van egy kis kockázata, ezért az emberek természetesen aggódnak, és nem szívesen teszik ki kedvencüket egy műtétnek, ha az nem feltétlenül szükséges. Az ivartalanítás a hím állatok esetében mindkét here eltávolítását jelenti, a nőstények esetében pedig a petefészkek és néha a méh eltávolítását is, attól függően, hogy az állatorvos mit részesít előnyben. Ez azt jelenti, hogy nemcsak hogy nem tudnak szaporodni, de ezáltal a hormonjaik is eltávolításra kerülnek. Mindkét dolog előnyös a macskák és Ön, a tulajdonos számára is.

A macskák természetüknél fogva magányos állatok, amelyek inkább más macskák nélkül élik az életüket, de ha nem ivartalanítják őket, mindkét nem keresi a párzásra hajlandó ellenkező nemű macskákat. A nem ivartalanított kandúrok általában agresszívebbek az emberekkel és más macskákkal szemben, megjelölik a területüket és sokkal valószínűbb, hogy elkóborolnak nagyobb távolságra is. A macskák úgy jelölik meg a területüket, hogy vizeletet spriccelnek a bútorokra és a kert köré, és a legtöbb tulajdonos ezt nagyon kellemetlennek találja.

Mivel a kandúrok nagyobb valószínűséggel keverednek harcba, nagyobb a kockázata néhány súlyos betegségnek, például a macska AIDS-nek (FIV), és nagyobb valószínűséggel szereznek harci sebeket, melyek csúnya tályogokhoz vezethetnek és amelyek gyakran állatorvosi ellátást igényelnek. Továbbá, mivel nagyobb távolságokra kóborolnak el, a nem ivartalanított hím macskákat nagyobb valószínűséggel gázolják el.

A nőstény macskák számára is előnyös az ivartalanítás. Az év bizonyos időszakaiban a nőstény macskák folyamatosan tüzelnek, hacsak nem lesznek vemhesek. Állatorvosként gyakran kapok aggódó telefonhívásokat a gazdiktól, akik azt mondják, hogy a macskájuknak fájdalmai vannak, a földön fetreng és keservesen nyávog. Valójában ezt akkor teszik, amikor tüzelnek. Ezt hívják "hívásnak", ami nagyon drámai és hangos is lehet!

Az ivartalanítás teljesen megszünteti ezt a viselkedést. Egy közkedvelt tévhit szerint minden nőstény macskának fialnia kell egy almot. Ez teljesen valótlan, és ne feledje, hogy a vemhesség és a szülés is kockázatot jelent az anyára és a kiscicákra nézve is. 

A nőstény macskák hosszú távú egészségére is jótékony hatással van az ivartalanítás. Kevésbé valószínű, hogy emlődaganatuk lesz, és ez azt is jelenti, hogy nem kaphatnak méhgyulladást - súlyos méhfertőzést -, amely életveszélyes is lehet.

Mikor kell ivartalanítani a kiscicát.

Régebben a macskákat hat hónapos korukban ivartalanították, de ez a gondolkodásmód az utóbbi években megváltozott. Mivel a legtöbb macska már négy hónapos kora körül eléri az ivarérettséget, ami azt jelenti, hogy kölykei születhetnek, a gazdik már korán nem kívánt vemhességgel szembesülhetnek. Az általános ajánlás most az, hogy a kiscicát négy hónapos korában kell ivartalaníttatni. Természetesen ezek az általános ajánlások országonként némileg eltérhetnek, ezért mindig az a legjobb, ha megbeszéli az Ön által látogatott állatorvosi klinikával, és követi a tanácsaikat. És ne feledje, hogy sosem késő ivartalanítani a macskát, így ha eddig nem tette meg, még mindig van rá lehetőség.

Az ivartalanítás után a macska anyagcseréje lelassulhat, ami hajlamosabbá teszi a súlygyarapodásra. Beszéljen állatorvosával arról, hogy ezután másfajta eledelre van-e szükségük, hogy ezt megelőzzék. Nagyon fontos, hogy ha macskája még növésben van, az állatorvos javaslata nélkül ne változtasson az eledelén.

Az évek során több macskám is volt, és soha nem haboznék, hogy ivartalaníttassam őket. Úgy gondolom, hogy az előnyök messze felülmúlják a kockázatokat, mind az ő, mind az én szempontomból. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a világon sok a nem kívánt kisállat és a macskák nagyon szaporák lehetnek. A nem kívánt almok nagy valószínűséggel szenvedni fognak, ha nem találnak otthonra. Ha mindezt összeadjuk, akkor állatorvosként és egy Stella nevű, kancsal, nem kívánt keverékmacska gazdájaként nyugodtan mondhatom, hogy határozottan ajánlom a macskák vagy cicák ivartalanítását.

Ha érdekli, további cikkeket is talál a kutyák ivartalanításának előnyeiről, arról, hogyan segítheti kedvencét a folyamat során, és milyen változásokat tapasztalhat utána.

Contributor Bio

Emma Milne

Emma Milne

 

Dr. Emma Milne 1996-ban szerzett állatorvosi képesítést. 12 évig kisállatokkal foglalkozó praxisban, hét évig pedig klinikai táplálkozási tanácsadóként dolgozott. Jól ismert állatvédelmi munkájáról, és tíz könyvet írt a kedvtelésből tartott állatokról.

 

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek