Aggódik, hogy az ivartalanítás megváltoztatja kedvencét?

Kiadta: Emma Milne
perces olvasás

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Amikor az emberek a kutyák és macskák ivartalanításáról beszélnek, sok dolog van, ami aggasztja a gazdikat. Talán Ön is hallott már olyat, hogy a macskák és kutyák ivartalanítása viselkedésbeli változásokat okoz, elhíznak miatta, megváltozhat a szőrzetük, vagy akár inkontinenciát is okozhat. Vessünk tehát egy pillantást ezekre a dolgokra, és nézzük meg, hogy valóban problémát jelentenek-e vagy sem.

Viselkedés

Egyszer volt egy kliensem, akit a hatalmas, nem kasztrált boxere úgy vonszolt be a rendelőmbe. A kutya megszaglászta az alsó felemet, mindenhol összevizelte a rendelőmet, és teljesen kezelhetetlen volt. Megkérdeztem a gazdit, hogy gondolkodott-e már a kasztrálásán, mire azt mondta: "Ó, de mi nem akarjuk megváltoztatni a jellemét"! Tehát milyen viselkedésbeli változásokat láthatunk?

  • A hím és nőstény macskák és kutyák az ivartalanítást követően valószínűleg kevésbé lesznek agresszívek.

  • Különösen a hím állatok kóborolnak sokkal kevesebbet párkeresési célból, így sokkal család centrikusabbak lesznek. Ez azt is jelenti, hogy kisebb a valószínűsége annak, hogy megsérülnek, vagy - különösen a macskák esetében - betegségeket terjesztenek.

  • A nem ivartalanított kandúr macskák és kan kutyák sok helyre odavizelnek, hogy megjelöljék a területüket. Ez nemkívánatos lehet, ha például az Ön vagy mások otthonában történik. 

Azt hiszem, egyetért azzal, hogy ezek a viselkedésbeli változások mind nagyon is üdvözlendőek!

Súlygyarapodás és elhízás

Az ivartalanítás utáni hormonszint-változás következtében az anyagcsere kissé lelassul. Ez azt jelenti, hogy a test kevesebb kalóriát éget el, így kedvenceink valóban elhízhatnak, ha nem vigyázunk. DE az a jó hír, hogy emiatt nem kell aggódni. Íme néhány tipp, hogy ezt hogyan kerülheti el.

  • A testsúly rendszeres ellenőrzése. Az ivartalanításra általában 4-6 hónapos kor körül kerül sor. Mivel a kedvencei még növésben vannak, fontos, hogy rendszeresen megmérjék őket. Nyomon követheti a növekedésüket, és az állatorvos is meggyőződhet arról, hogy egészségesek és karcsúak. Ha már az ivartalanítás előtt tudja, hogy ideális a súlyuk, sokat tehet a megelőzés érdekében.

  • Ne feledje, hogy kedvence súlya az ivartalanítás után gyarapodni fog, ha még növésben van. Kérje meg állatorvosát, hogy mutassa meg, hogyan állapíthatja meg kedvence kondíció pontszámát (BCS). Ez segít Önnek követni azt, hogy a súlygyarapodásuk egészséges-e.

  • Készüljön fel az eledelváltásra. Veszélyes lehet egyszerűen lecsökkenteni az eledel adagját, mert lehet, hogy emiatt a szervezet túl kevés fehérjéhez, vitaminhoz és ásványi anyaghoz jut. Kedvence éhesnek fogja érezni magát, és nagyobb valószínűséggel fog koldulni vagy ételt lopni. Beszéljen állatorvosával olyan alacsonyabb energiatartalmú, jól telítő eledelről, mint például az ivartalanított macska- vagy kutyatáp. Ne változtasson anélkül, hogy megbeszélné az állatorvossal, mert ha kedvence növekszik, meg kell győződnie arról, hogy elég nagy-e már ahhoz, hogy megváltoztassa az eledelét. 

  • Ha kedvencének adagját kisebb, gyakoribb étkezésekre osztja, az segíthet neki, hogy a nap folyamán jóllakottabbnak érezze magát. Ideális a kutyák esetében a 3-4, macskák esetében akár a 6-8 étkezés is. Az időzíthető automata etetők nagyszerű megoldást jelentenek erre, ha éppen dolgozik. A nedves tápnak magasabb a víztartalma, mint a száraztápnak, így ez is növelheti az állat teltségérzetét. Próbálja ki a nedves eledeleket, vagy nézze meg, hogy kedvence megeszi-e a vízbe áztatott száraztápot. Ez segíthet abban, hogy jóllakottak legyenek.

A bunda és a szőrzet megváltozása

Néhány tulajdonos nagyon aggódik emiatt. Igazából elég ritkán fordul elő, hogy ivartalanítás után megváltozik a szőrzet. Egyes spánielfajták hajlamosabbak lehetnek arra, hogy szőrük kicsit hullámosabb legyen. Egyes világos színű macskák, mint például a sziámi, sötét szőrt növeszthetnek azon a helyen, ahol a műtét miatt megnyírják őket. Ezek az elváltozások ritkák, csak esztétikai jellegűek, és egyáltalán nem jelentenek problémát a macska vagy a kutya számára. 

Inkontinencia

A női hormonok segítenek abban, hogy a kutyák hólyagja tónusban maradjon és működjön. Mivel az ivartalanítás eltávolítja a hormonokat, néha előfordul, hogy idősebb korban vizelet-inkontinencia alakul ki. Ez általában vizeletszivárgásként jelentkezik, amikor a kutyák alszanak, vagy amikor változtatnak a testhelyzetükön. Ez a szuka kutyáknak csak körülbelül 5%-át érinti, és általában a nagyobb, ducibb vagy idősebb állatoknál szokott rosszabb lenni. Elérhetők olyan gyógyszerek, amelyek segítenek ezen, és úgy érzem, hogy a rák kockázatának csökkenése miatt ennek ellenére is megéri elvégeztetni az ivartalanító műtétet.

Gazdiként és állatorvosként is úgy érzem, hogy az ivartalanítás egészségügyi előnyei ezeket a kisebb aggodalmakat messze felülmúlják. A kutya és a cica ivartalanítás témájáról szóló cikkeinkben ezekről az egészségügyi előnyökről még többet olvashat.

Contributor Bio

Emma Milne

Emma Milne

 

Dr. Emma Milne 1996-ban szerzett állatorvosi képesítést. 12 évig kisállatokkal foglalkozó praxisban, hét évig pedig klinikai táplálkozási tanácsadóként dolgozott. Jól ismert állatvédelmi munkájáról, és tíz könyvet írt a kedvtelésből tartott állatokról.

 

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek