Emésztőszervi zavar - az állatorvoshoz fordulás egyik leggyakoribb oka

SZERZŐ:
perces olvasás

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

A karácsony veszélyes időszak lehet a kutyák emésztése szempontjából - a pulyka, a karácsonyi puding, a rengeteg édesség és ajándék mellett könnyen észrevétlen marad, amit kutyája ravaszul elcsent. De nem csak az ünnepi időszak okozhat emésztési zavarokat. Ha emésztési rendellenességre gyanakszik, vagy olyan jeleket észlel, mint a hasmenés vagy hányás, vigye kutyáját minél hamarabb állatorvoshoz.

Minden állat számára - macskák, kutyák és emberek számára egyaránt - az étel megemésztése és a tápanyagok felszívódása létfontosságú az általános egészség és jóllét szempontjából. Az „emésztési zavar” kifejezés minden olyan állapotra használható, amely megakadályozza az emésztés megfelelő lefolyását, vagy amely megváltoztatja a táplálék emésztőrendszeren való áthaladásának sebességét.

Az emésztési zavarok az állatorvosi rendelő felkeresésének egyik leggyakoribb okai. A két fő tünet, amelyre figyelni kell, a hányás vagy a hasmenés. A rosszullét és a vizes vagy véres ürülék elég nyilvánvaló lehet, de az enyhébb bélsárváltozások is jelezhetnek problémákat. Figyeljen a normálisnál lágyabb, véres vagy nyálkás ürülékre, illetve a furcsa színű, például sárga vagy zöld színű ürülékre.

Vannak azonban más, kevésbé nyilvánvaló jelek is, például fogyás, étvágyváltozás, puffadás, gyomorgörcs vagy hirtelen inaktivitás.

Ha ilyen változásokat észlel, mielőbb keresse fel állatorvosát. Ha emésztési rendellenességet diagnosztizálnak, állatorvosa megbeszéli Önnel a legvalószínűbb okot. A leggyakoribb okok a következők:

 • A gyomor gyulladása és irritációja (gyomorhurut)
 • Egy ételre adott rendellenes reakció, vagy egyszerűen valami olyan étel fogyasztása, ami „nem tetszett” a kutyának
 • A vékonybél gyulladása
 • A vastagbél gyulladása (kolitisz), amely gyakori hasmenést eredményez, sokszor vérrel vagy nyálkával kísérve
 • A hasnyálmirigy gyulladása (pancreatitis), vagy a hasnyálmirigy nem termel elegendő emésztőenzimet a táplálék megfelelő feldolgozásához

Az állatorvos javasolhatja, hogy változtassa meg kedvence táplálékát, vagy felírhat gyógyszert, hogy kutyája gyorsabban visszanyerje egészségét. Ez azért fontos, mert a hányás és a hasmenés folyadékvesztéshez és kiszáradáshoz, valamint vitamin- és ásványianyag-vesztéshez vezethet. A bélfal gyakran gyulladt, és a gyors felépüléshez a megfelelő tápanyagokra is szüksége van.

Kérdezze meg állatorvosát a Hill's Prescription Diet Canine i/d készítményről, amelyet kifejezetten úgy állítottak össze, hogy segítse kutyája bélrendszerének gyógyulását és hatékonyabb felépülését. Akár már három nap alatt észreveheti a különbséget.*

A Hill's Prescription Diet i/d eledelt az állatorvosok azért ajánlják, mert:

 • Ízletesen vonzó, hogy segítsen újra rávenni kutyáját az evésre
 • Kíméletes, nem irritáló textúrája segíti a bélrendszer regenerálódását
 • Jól emészthető, mérsékelt zsírtartalommal, hogy segítse a létfontosságú tápanyagok felszívódását
 • Magas elektrolit- és B-vitamin-tartalmú, hogy pótolja a hányás és hasmenés miatt elvesztett tápanyagokat
 • Klinikailag bizonyított antioxidánsokat tartalmaz az egészséges immunrendszer támogatására.
 • Alkalmas rövid távú terápiára, valamint hosszú távú táplálásra is
 • Ideális kölyökkutyák és felnőtt kutyák számára egyaránt. Mindenképpen kérdezze meg állatorvosát, hogy mennyit kell adnia belőle, mert a kölyökkutyáknak testsúlykilogrammonként több eledelre van szükségük, mint a felnőtt kutyáknak.
 • Nedves és száraz formában is kapható

Miután diagnosztizálták az emésztési rendellenesség kiváltó okát, állatorvosa javasolhatja, hogy térjen át a Hill's termékcsaládba tartozó más tápokkal való etetésre. Csak az állatorvos által ajánlott táppal etessen - ne essen kísértésbe, hogy „házilag” készítsen eledelt, vagy összekeverje azt más márkájúval. Ez az étkezések általános kiegyensúlyozatlanságát eredményezheti. Kérjen tanácsot állatorvosától a napi több kisebb adag etetésére vonatkozóan is, és mindig biztosítson bőséges mennyiségű tiszta, friss vizet.

Ha követi állatorvosa ajánlását, segíthet kutyájának gyorsan felépülni. Ha a tünetek nem javulnak (vagy ha javulnak, majd visszatérnek), mindig forduljon állatorvosához.

* Egy többközpontú etetési tanulmány a diétás beavatkozás hatásáról gyomor-bélrendszeri rendellenességben szenvedő kutyáknál. Hill's Pet Nutrition, Inc. Pet Nutrition Centre, 2003.

 

Kapcsolódó cikkek