Miért hány a kutyám evés után?

Közzétette: Erin Ollila
Olvasási idő: perc

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Az Ön kutyája is szokott hányni evés után? Ha a kutya kihányja a nemrégiben elfogyasztott ételt, akkor Ön jogosan aggódik, ám tudnia kell, hogy ennek a jelenségnek több oka is lehet.

Először lássuk a legalapvetőbb dolgokat: Változtatott-e mostanában kutyája étrendjén? Kell-e versenyeznie kedvencének más kisállatokkal az ételért? Evett-e nemrégiben füvet? A fentiek mind okai lehetnek, ha kutyája gyomra az étkezést követően rendetlenül viselkedik. Tudja meg miért okozhatnak a fentiek problémát és mikor kell mindenképp állatorvoshoz vinnie kedvencét!

Tápváltás

Ha hirtelen teljesen más tápot kezd adni kutyájának, azzal emésztőrendszeri zavarokat okozhat, vagyis az állat gyomra bánhatja, ha túl gyorsan vált egyik tápról a másikra (egyik fajtáról a másikra vagy egyik márkáról a másikra). Fontos, hogy az új tápot mindenképpen lassan, 7-10 nap alatt vezesse be. Mielőtt döntene arról, hogy másik kutyatápra tér át, kérje ki állatorvosa tanácsát. Ha kutyája továbbra is hasi tüneteket produkál vagy folyamatosan kihányja az eledelt, azonnal vigye el az állatorvoshoz. Elképzelhető, hogy ebben az esetben allergia, eleség-intolerancia vagy komolyabb probléma áll a háttérben (idegentest a gyomorban, több szervrendszert érintő betegség stb.).

Ha mostanában kezdett kedvencének Hill's márkájú tápot adni, akkor mindenképpen először kis adagokkal kezdjen és fokozatosan emelje a mennyiséget egészen addig, amikor kutyája már csak ezt kapja.

Szorongás miatti falánkságHárom kutya nedves kutyaeledelt eszik fehér tányérokról a tengerparti villa teraszán.

Bár a legtöbb kutyatulajdonos azt gondolja, hogy kedvence biztosan érzékeny az eledelre, ha közvetlenül az evést követően hány, azonban mégsem mindig ez a helyzet. Az evést követő hányást a szorongás vagy a félelem is okozhatja. Lehet, hogy kutyája versenyez a többi kutyával az eledelért? Az ilyen jellegű territoriális viselkedés miatt az állat gyorsabban ehet, megterhelve ezzel a gyomrát és a pufferként viselkedő nyálból is kevesebbet nyelhet le. Hozzánk hasonlóan az idegességtől és a stressztől a kutya is émelyegni kezd és több lesz a gyomrában a gyomorsav.

Ha egy kutya túl gyorsan eszik, akkor nem rágja meg rendesen a nagyobb tápdarabokat. Nagy mennyiségű levegőt is lenyelnek az evéssel, amely regurgitációval vagy hányással távozik a szervezetükből. Ha lehet, akkor szorongó kutyáját elkülönített helyen etesse, hogy más állatok ne férhessenek a közelébe. Kis adagokkal kezdje az etetést és fokozatosan egyre többet adva etesse kutyáját, amíg végül egyszerre a teljes adagot is odaadhatja neki, ha azt látja, hogy egyre nyugodtabb az etetések során.

Nő a kutyát egy piros gallér.

Egyéb kiváltó oka is lehet a kutya szorongásának, amely miatt nehezebben marad meg benne az étel. Történt-e mostanában a ház körül olyan változás, amely megzavarhatta a napi rutinját? Költözött-e Ön mostanában vagy megváltozott-e a munkabeosztása, időrendje? Az ehhez hasonló változások miatt szorongani kezdhet a kutya és ez az emésztőrendszerére is kihatással lehet. Ha arra gyanakszik, hogy valami hasonló lehet az oka, hogy kedvence evés után kihányja az ételt, akkor mutassa ki iránta érzett szeretetét. Dicsérje és simogassa meg, játsszon vele - biztosítsa afelől, hogy minden rendben van. A kutya idővel hozzászokik majd a változásokhoz és újra régi önmaga lesz. Továbbra is fontos azonban, hogy ellenőrizze étkezési szokásait, hogy biztos legyen benne nincs semmilyen betegség a háttérben. Ha azonban néhány hetente egynél többször van gond, kérje ki állatorvosa véleményét. Az egyéb egészségügyi problémák okozta hányás sokkal gyakoribb, mint a szorongás kiváltotta hányás.

Imádja az ízét

A szorongásos problémához hasonlóan kutyája akkor is habzsolhat, ha imádja az eledel ízét. Semmi baj nincs azzal, ha szeret enni, de Ön minden bizonnyal biztosítani szeretné számára a megfelelő tápanyagokat anélkül, hogy azokat kedvence visszaöklendezné.

Az ilyen jellegű tendencia csökkentésére kezdje kisebb adagokkal etetni kutyáját egészen addig, amíg észre nem veszi, hogy már természetes módon lassabban eszi az eledelt. Másik lehetőség, hogy a kutya adagját nagy lapos tányérra vagy süteménysütő lapra szórja. Ezzel a módszerrel hosszabb ideig tart az állatnak megkeresni és megrágni az egyes falatokat, így csökkenthető annak esélye, hogy esetlegesen kihányja azt. Vannak olyan speciális játékok, amelyekből kicsit több erőfeszítésbe kerül kiszedni az ételt. Ez jó testmozgás, de egyben arra is készteti, hogy lassabban egyen. Csak ellenőrizze, hogy mindent elfogyasztott és nem frusztrálja-e az új etetési módszer.

Nemrégiben füvet evett

A kutyák többféle okból esznek füvet, mindenféle mellékhatás nélkül. Azok a kutyák, akik nem érzik jól magukat, gyakran esznek egy kis füvet, hogy kihányhassák a gyomortartalmukat, valószínűleg azért, hogy az étel, amivel elrontották a gyomrukat, kikerülhessen a szervezetükből. Ha a kutyája kihányta a füvet és az ételt, feltehetőleg jobban érzi majd magát és ha egyszerűen csak gyomorrontása volt, nem lesz szükség orvosi ellátásra. Egyszerűen csak adjon elegendő vizet kutyájának és alaposan figyelje meg, hogy biztosan tudja, nem hány rendszeresen és semmilyen egyéb baja nincs.

Ha a kutya nem képes abbahagyni a hányást az eledel és a fű elfogyasztását követően, akkor amilyen gyorsan csak lehet, vigye el az állatorvoshoz. Lehet, hogy más probléma is akadt. Elképzelhető, hogy valamilyen fertőzést kapott el, vagy több szervrendszert érintő betegségben szenved, idegentest kerülhetett az emésztőrendszerébe vagy gyomorcsavarodást kapott. Bárhogyan legyen is, gyors segítségnyújtást követően máris jobban érezheti magát.

Közreműködő:

Erin-Ollila

Erin Ollila
Erin Ollila imádja a kisállatokat és hisz a szavak erejében, valamint abban, hogy egy üzenet mennyire át tudja a célzott közönségnek adni az információt, és egyes esetekben még jelentős formáló hatása is lehet. Írásai mind az interneten, mind nyomtatott formában megtalálhatók. Elérhető a Twitteren: @ReinventingErin vagy az alábbi weboldalon lehet többet megtudni róla: http://erinollila.com.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK