Macska kukucskál át a függönyön az ablakpárkányon

Mi az a vesebetegség macskákban?

Krónikus vesebetegség (CKD) alatt az egyik vagy mindkét vese bármely olyan rendellenességét értjük, amely több hónapja fennáll. Ez egy gyakori állapot, amely minden 3 macskából körülbelül egyet érint. 1

A macska veséi létfontosságú szerepet játszanak a salakanyagok véráramból történő eltávolításában, a folyadék- és elektrolit-egyensúly szabályozásában, fontos hormonok termelésében vagy aktiválásában, valamint a vérnyomás szabályozásában. Ha macskája veséje nem tudja megfelelően ellátni a feladatát, a krónikus vesebetegség végül életveszélyes problémákhoz vezethet.

macska néz ki az ablakon kisállat szülője

Mi járul hozzá a macskák vesebetegségéhez?

A CKD oka macskákban gyakran ismeretlen; kialakulásában több olyan tényező is szerepet játszhat, amelyek növelhetik a vesebetegség kialakulásának és progressziójának kockázatát:

kutya és óra ikonra

Kor

A vesebetegség kialakulásának esélye a macskák öregedésével nő.2

Táplálkozás ikonra

Táplálás

A magas foszfortartalmú élelmiszerek felgyorsíthatják a CKD progresszióját macskákban.

Gén ikonra

Genetika

A CKD kockázata magasabb lehet bizonyos macskafajtáknál (pl. perzsák).

Vágólap ikonra

Betegség

Más betegségek és egészségügyi problémák hozzájárulhatnak a krónikus vesebetegség súlyosbodásához macskákban.

Hidratálás ikonra

Kiszáradás

Bármilyen dehidratációhoz vezető állapot (pl. hányás, hasmenés, sokk) ronthatja a veseműködést és hozzájárulhat a CKD progressziójához.

Idősebb kutya fejét ölbe téve

A veseelégtelenség korai felismerése macskájában

Fontos, hogy a krónikus vesebetegséget a jelek nyilvánvalóvá válása előtt felismerjék, mivel a tünetek általában csak akkor jelennek meg, amikor a vesefunkció 75%-a elveszett.2 7 éves és idősebb korban a macska vesebetegségének kockázata megnő, ezért mindenképpen vegyen részt „időskori szűrésen” az éves ellenőrző vizsgálat során. A CKD progresszív és visszafordíthatatlan, de állatorvosa segíthet a hosszú távú gondozásban, és megmutatja, hogyan lehet nyomon követni a kedvence állapotának változását.

Mik a vesebetegség tünetei macskákban?

A korai stádiumú vesebetegség tünetmentes. Ilyenkor csak a vér és vizeletvizsgálat segít felismerni a betegséget, melynek súlyosbodása speciális, vesebetegségre kifejlesztett diétás eledel segítségével lassítható. A későbbi stádiumokban megjelenő tünetek már könnyen észrevehetőek a gazdik számára.

Tünetek

  • Fokozott szomjúság
  • Csökkent étvágy
  • Megnövekedett vizeletmennyiség
  • Fogyás
  • Rossz lehelet vagy szájfájás
  • Letargia vagy gyengeség
  • Hányás és hasmenés
  • Székrekedés
Cat on hind legs being served food bowl

A vesebeteg macska táplálása

Ha macskájának vesebetegsége van, a megfelelő táplálkozás pozitív hatással lehet az életére. Kimutatták, hogy a speciálisan összeállított klinikai eledel, amely csökkentett mennyiségű foszfort és jól emészthető fehérjét, valamint halolajból származó omega-3 zsírsavakat tartalmaz, javítja a krónikus vesebetegségben szenvedő macskák életminőségét és növeli élettartamát az átlagos, kereskedelemben kapható eledelekhez képest. A macska étvágya idővel változhat, ha krónikus vesebetegségben szenved, ezért nagyon hasznos, ha az állatorvosa által ajánlott diétás eledel különböző formákban (száraz és nedves) és ízekben is elérhető. Ha eledelt vált fontos, hogy az fokozatos legyen, mivel egyes macskáknak akár több hétre vagy még hosszabb időre is szükségük van ahhoz, hogy megszokják az új tápot.

Táplálja kedvence mikrobiomját

Új bizonyítékok alátámasztják a bélrendszer és a vese egészsége közötti kapcsolatot.3Az olyan összetevőket tartalmazó eledelek, amelyekről kimutatták, hogy táplálják a bél mikrobiomját, segíthetnek csökkenteni a vesékre káros salakanyagok mennyiségét.

Mi a helyzet a házi készítésű diétával vesebetegségben szenvedő macskák számára?

Bár az interneten némi népszerűségre tett szert a házi készítésű diéta (vagy nyers étrend) használata vesebeteg macskák számára,  számos tényezőt célszerű mérlegelnie, mielőtt ezek mellett dönt- köztük a szennyeződés kockázatának elkerülését, a tápanyagtartalom kiegyensúlyozottságának biztosítását és az összköltséget. Amikor a vesebetegségben szenvedő macskák táplálkozási lehetőségeit vizsgálja, mindig a legjobb, ha állatorvosától kér konkrét ajánlást.

Kapcsolódó termékek veseproblémákkal küzdő macskáknak

Hill’s gazdiképző

Látogasson el a Hill’s gazdiképző oldalára, ahol további cikkeket talál arról, miként támogathatja cicája egészségét.

Hivatkozások:

1Lulich JP, Osborne CA, O’Brien TD, Polzin DJ. Feline renal failure: questions, answers, questions. Compend Contin Educ Pract Vet. 1992;14(2):127–153.

2Brown SA. Renal dysfunction in small animals. The Merck Veterinary Manual website. 2013 [https://www.msdvetmanual.com/urinary-system/noninfectious-diseases-of-the-urinary-system-in-small-animals/renal-dysfunction-in-small-animals]

3Hill’s Clinical Evidence Report Nourishing the gut microbiome helps support kidney health in cats and dogs with chronic kidney disease. 2023