Kutyák és az emberi táplálék: Miért ne egyenek a kutyák ételmaradékot

Kiadta:
Olvasási idő: perc

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Amikor elkezdődik a kunyerálás, nehéz megállni, hogy ne adjon kutyájának egy falatot a tányérjáról. De tudta-e, hogy az emberi táplálék ártalmas lehet kutyája számára?

Ehetnek a kutyák emberi táplálékot?

A kérdés nem is annyira az, hogy ehet-e a kutya ételmaradékot, hanem inkább az, hogy jó-e ez neki? Íme néhány ok, amiért rossz ötlet a kutyát a tányérjából etetni.

Emésztési problémákat okozhat.

Kutya ül egy fekete-fehér pöttyös ruhás nő mellett, egy serpenyő mögött.
A kutya emésztőrendszere különbözik az emberétől. Az átlagos emberi táplálék túlságosan nehéz és zsíros ahhoz, hogy a kutya megfelelően megeméssze; fogyasztása hányáshoz, hasmenéshez, sőt súlyosabb betegségekhez, például hasnyálmirigy-gyulladáshoz is vezethet. Számos emberi táplálék a kutyák számára egészségtelen mennyiségű nátriumot is tartalmaz.

Egyes emberi ételek mérgezőek a kutyák számára

Az emberi táplálék gyakran tartalmaz olyan összetevőket, amelyek mérgezőek a kutyák számára. A csokoládé,, a mazsola, a szőlő, a makadámia-dió, a mandula, a hagyma és a fokhagyma egyformán veszélyes a kutyák számára. Ha nem tudja pontosan, hogy mi van a hazahozott éttermi maradékban, tudtán kívül akár már egy kanálnyival is árthat kunyizó kutyájának. Számos feldolgozott élelmiszer mesterséges édesítőszereket, például xilitet is tartalmaz, amelyek rendkívül károsak a házi kedvencek számára.

Súlygyarapodáshoz vezethet

A kutyák az ételmaradék mellett rendszerint nekik való eledeleket is fogyasztanak. Noha azt hiheti hogy egy-két falat itt-ott nem okoz súlygyarapodást, meglepődhet, hogy milyen kevés is elég ehhez. 28 gramm cheddar sajt egy 9 kilós kutya számára annyi kalóriát jelent, mint másfél hamburger egy ember számára. Az apró falatok gyorsan összeadódhatnak, és súlygyarapodást okozhatnak, ami számos egészségügyi problémához, például ízületi gyulladáshoz, cukorbetegséghez és szívbetegséghez vezethet. A jutalomfalatok vagy más emberi ételek kutyája napi kalóriabevitelének legfeljebb 10%-át tegyék ki.

Nemkívánatos viselkedésre ösztönöz

A kutyáknak adott falatkákkal kapcsolatosan jelentkező másik probléma, hogy erősítik a kolduló viselkedést. Lehet, hogy Ön aranyosnak találja, vacsoravendégei azonban nem biztos, hogy értékelik, hogy kutyája a tányérjuk fölé hajol. Az is megeshet, hogy kutyusa úgy dönt, hogy mivel amúgy is az asztalról etetik, nyugodtan bekaphat egy (vagy több) falatot az asztalra vagy a konyhapultra kitett ételből. Egyes kutyák pedig egyszerűen már nem eszik meg a nekik készült eledelt, miután jóllaktak az emberi táplálékkal.

Egészséges nassolnivalók

Husky átkukucskál a piknikasztal fölött, hogy megnézze a középre kitett ételt.
A legjobb, ha kutyáját egészséges, jó minőségű jutalomfalatokkal kényezteti, melyeket beszámít a napi kalória-bevitelbe. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az Ön által fogyasztott ételek teljesen tiltottak kutyája számára. Valójában mértékkel sok emberi táplálékot a kutyák is fogyaszthatnak. Íme néhány irányelv az emberi táplálék kutyának adásával kapcsolatban:

  • Kerülje a feldolgozott és készételeket. Még az Ön által készített ételek is tartalmazhatnak olyan összetevőket, amelyek árthatnak a kutyának, ezért maradjon az egy összetevőből álló finomságoknál, mint például egy nem megsózott tojás, egy kanál természetes, sómentes mogyoróvaj, egy falat gyümölcs vagy sótlan zöldség.
  • Számolja a kalóriákat. Mielőtt odaadja a nassolnivalót, gondolja át, hogy mennyi kalóriát tartalmaz, és ezt is vegye figyelembe a döntés során. Állatorvosa segíthet informálódnia arról, hogy naponta hány kalóriát kellene kapnia kutyájának, így megtudhatja, hogy már egy kis ételmaradék is milyen hatással lehet a kutyus egészségére.
  • Képezze magát. Ismerje meg, mely ételek mérgezőek a kutyák számára, és soha ne engedje kutyáját ezek közelébe.
  • Ne etesse őt az asztalról vagy a tányérjáról. Ehelyett adjon kutyájának egy falat egészséges emberi táplálékot ugyanúgy, ahogyan bármilyen kutyaeledelt adna neki - jutalomként az engedelmességért vagy azért, mert jó kutya volt. Ha pedig kunyerál, ne adjon neki semmit. Az is jó ötlet lehet, ha a kutyatálba teszi ezeket, hogy megértse, hogy csak abból kaphat ennivalót.

A legjobb kutyaeledel kiválasztásának fontossága

A kutyák nem képesek megfelelően szabályozni az elfogyasztott táplálék mennyiségét. Számos kutya betegre eszi magát, ezért fontos, hogy felügyelje az étkezésüket és a kalóriabevitelüket. Az életszakasznak, méretnek és aktivitási szintnek megfelelő, teljes értékű és kiegyensúlyozott kutyaeledel biztosítja, hogy a kutyák megkapják az egészségükhöz szükséges tápanyagokat. A nagy bociszemek ellenére a megfelelő kutyaeledel megfelelő mennyiségben történő etetése több mint elég ahhoz, hogy boldogok és energikusak maradjanak.

Ehetnek tehát a kutyák emberi táplálékot? A kutyák számos ételt megesznek - és szeretnek-, de pusztán az, hogy megeszik, még nem jelenti azt, hogy az jót is tesz nekik. Tájékozott gazdiként segíthet kutyája egészségének megőrzésében azzal, hogy korlátozza, mit ehet. Bár nehéz lehet nemet mondani azoknak a nagy, könyörgő szemeknek, ne feledje, hogy ez az ő érdeküket szolgálja. Az egészséges kutya a boldog kutya!

Szerző

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus gazdi, kisállatokról szóló blog szerzője és regényíró az Oklahoma állambeli Tulsából, ahol általában egy csapatnyi bundás társ felügyelete mellett ír.

 

Felülvizsgálta: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek