Macskanevelési tanácsok - mit tegyen és mit ne?

Közzétette: Erin Ollila
Olvasási idő: perc

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Ön imádja a macskáját. De tényleg! Ám bundás barátjának minden bizonnyal van egy független személyisége is és néha igazán heves tud lenni. Fontos, hogy Ön is ismerje a macskanevelés szabályait, de talán nem is tudja, hogyan kezdjen hozzá. A hatékony macskaneveléshez néha a kísérletezés is hozzátartozik. Az emberek sokfélék lehetnek és ez éppúgy igaz az állatokra is. Míg egyes macskák jól reagálnak a viselkedésük bizonyos módon történő kijavítására, addig mások elutasítják az ilyen jellegű próbálkozást és még rosszabbul viselkednek. Ráadásul van néhány olyan módszer, amelyet semmiképpen ne próbáljon ki, ha meg szeretné nevelni a macskáját.

Az az igazság, nehéz megtalálni a megfelelő nevelési módszert, ha azt még sosem csinálta korábban, vagy ha az Ön előző macskáinál minden könnyedén és problémametesen működött. Ahhoz, hogy a jó irányba induljon fontos, hogy tudja, mit tegyen és mit ne tegyen. Ha a kölyök - vagy felnőtt macskája - megérti, mi a helyes viselkedés, kevesebbet kell majd a helytelen viselkedést korrigálni. Hiszen végül is a macskák nagyon okos állatok.

Amit soha ne tegyen macskája nevelése során

Ne hasonlítsa a macskát a kutyához: Ha nevelt már kutyát, azt gondolhatja, a macskát a kutyához hasonlóan kell kezelni. Itt rögtön álljunk is meg. A macskák nagyon különböznek a kutyáktól és nem ugyanolyan módon tanulnak. Míg egy kutya lelkesen követi az Ön utasításait, addig egy macska nem fog az olyan parancsokra reagálni, hogy „Ül” és „Marad”. A közös sikerük felé megtett első lépés az, hogy a macska nevelését más szempontból közelíti meg.

Sose fegyelmezze fizikailag a macskát: Egy kisállat nevelése nagyon frusztráló lehet, ha mindketten tanulják a folyamatot, de talán mondanunk sem kell, hogy ennek során sose bántsa macskáját. A macskák amúgy sem tűrik az emberi büntetési formákat, de ha fizikailag próbál felülkerekedni, azzal tönkreteheti az Önök között lévő kapcsolat. Soha nem szorítsa le, ne rázza meg és ne üsse meg a macskát. Ha fizikailag bántalmazza az állatot, akkor csak ront a helyzeten, és annyit ér el, hogy a macska elszalad vagy visszahúzódó lesz. Ezenkívül a macskák nehezen értik meg az összefüggést a fizikai büntetés és a helytelen viselkedés között, tehát így nem tudja megtanítani arra, hogy hagyja abba, amit csinál. Ha túl nehéznek ítéli meg az állat nevelését, akkor kérjen erősítést egy családtagtól, vagy forduljon professzionális trénerhez. Ez nem kudarc - hanem segítség!Csíkos cirmos cica a hátsó részén rágcsál a tulajdonos ujján

Ne próbáljon meg kiabálással sikert elérni: Ön eleve nem egy nyelvet beszél a macskájával, ezért ne ringassa magát abba a hitbe, hogy az állat jobban megérti, amit mond, ha felemeli a hangját. Természetesen annyit megérthet, hogy a hangerő megváltozása valami mást jelent, de a kiabálás megijesztheti a macskát és túl sok figyelmet irányíthat a helytelen viselkedésre. A kiabálástól a macska stresszes és szorongó lehet, és ezzel további nemkívánatos viselkedést idézhet elő.

Ha a macska esetleg nem az alomtálcát használta: soha ne nyomja bele az ürülékbe vagy vizeletbe a macska orrát, ezzel ugyanis csak annyit ér el, hogy felzaklatja. Ön sem fogja ettől hirtelen megtudni az okát, hogy miért nem az almot használta, és a macska se fogja megígérni Önnek, hogy ez többet nem fordul majd elő. A macska orrának az ürülékbe/vizeletbe nyomásával csak több figyelmet szentel a „bűntény” helyszínének vagy akár meg is erősítheti a macskát abban, hogy nagyon is rendben van, hogy ott könnyítsen magán, ahol csak akar. A leghelyesebb, ha ilyenkor egyszerűen alaposan feltakarítja a területet és folytatja az alomhoz szoktatást.

Ne engedje meg a kedvencének az olyan játékot, amely Önnek kellemetlen: Ne gondolja, hogy az Ön édes kis kölyökcicája nem tud a játék során másképpen viselkedni, amikor csapkod vagy megharapja az ujját. Ugyanakkor azzal Ön is tisztában van, hogy nem szeretné, hogy az otthonában egy idősebb macska megharapja vagy megkarmolja Önt. Az otthonába érkező új állatok számára Önnek kell idejekorán meghatározni, hogy mi az elfogadható viselkedés. Amennyiben az Ön macskája játék közben karmolni vagy harapni kezd – akaratlanul is – azonnal hagyja abba vele a játékot, így az megérti, hogy mit lehet és mit nem. Ez különösen igaz a gyermeknek az állattal való játéka során. Ha Ön a játék során megengedi az állatnak, hogy rágcsálja az ujját, azt gondolhatja, hogy ez a gyerekekkel szemben is megtehető. Emiatt a gyerekek akár félni is kezdhetnek a macskától és ez olyan negatív hatás, amit nagy valószínűséggel Ön inkább szeretne elkerülni.

Ne használjon permetszóró palackot: Egy régi hiedelem szerint permetszóróval meg lehet változtatni a helytelen viselkedést, de az igazság az, hogy kicsi rá az esély, hogy a macska megértse az összefüggést a helytelen viselkedése és aközött, hogy lespriccelték. Minden bizonnyal abba fogja hagyni, amit addig csinált és elszalad a permetezés elől, de nem fogja megérteni, hogy ez amiatt történt, amit éppen csinált. A módszer miatt a macska visszahúzódóvá válhat olyannyira, hogy már a permetező látványától is megijed. Nem valószínű, hogy Ön ezt szeretné elérni.

Amit viszont tegyen macskája nevelése során

Erősítse meg a helyes viselkedést: A macskák nem a büntetésből, hanem a dicséretből és a nekik adott egészséges jutalomfalatból okulnak. Így taníthatók meg arra, ha valamit helyesen csináltak. Ügyeljen rá, hogy a helyes viselkedés közben jutalmazza meg a cicát, így az össze tudja kötni a viselkedését a pozitív megerősítéssel.

Ha az állat részéről helytelen viselkedést tapasztal, azonnal álljon meg: A nevelés nem feltétlenül jelent aktív beavatkozást. Valójában a figyelem megvonása lehet az egyik leghatásosabb módszer, hogy megértesse az állattal, hogy mit vár tőle és leállítsa a helytelen viselkedést, például a harapdálást, a rágást és a csapkodást. Az állat figyelmének másfelé irányítása remek lehetőség, hogy megerősítse a helyes és leállítsa a helytelen viselkedést. Például ha a macskája a kanapé oldalát kezdi kaparni, akkor vezesse őt a kaparófájához.

Figyelje macskája egészségi állapotát: Kedvence a macska WC-n kívül is könnyít magán? Amíg a kölyökmacskáknak időbe telik, hogy megtanulják, hol üríthetnek, addig az idősebb macskáknak ezt már tudniuk kell. Ha az Ön macskája hirtelen máshova kezd vizelni vagy üríteni az otthonában, akkor keresse fel az állatorvosát. Az ilyen jellegű viselkedés az egészségi állapot megváltozásának jele is lehet és az állatorvos könnyen meg tudja állapítani, hogy a macskája egészsége rendben van-e. Minden bizonnyal Ön sem akarja a cicát megbüntetni olyasmiért, amiről nem tehet. Állatorvosával közösen derítsék ki, mi lehet az otthoni „balesetek” oka. Ha köze van az állat egészségi állapotához, akkor az orvos javaslatot tud tenni annak helyreállítására – ha pedig viselkedési problémáról van szó, akkor további tippekkel szolgálhat annak korrigálására.

Változtassa meg a környezetet: Ha le akarja szoktatni a macskáját a bőrkanapé karmolászásáról vagy az asztalra felugrálásról, akkor bizonyos környezeti változtatásokkal leállíthatja az állatot. Például egy sütőformával, amit ha az asztal szélére tesz, nagy zajjal leesik a földre, amikor a macska az asztalra ugrik. Vagy egy finom, selymes takaróval, melyet a bőrkanapéra terítve a macska lecsúszik miközben megpróbál a párnákra felkapaszkodni. Soha ne változtassa meg úgy a környezetet, hogy az kedvence számára veszélyessé váljon. Az interneten rengeteg, a macskára nézve biztonságos módszert talál, amelynek segítségével módosíthat az állat viselkedésén.

A macska nevelése során a legfontosabb tipp, hogy töltsön minél több időt a macskával, foglalkozzon vele és dicsérje a helyes viselkedést. Noha macskája független személyiség, szeretetteljes kapcsolatot szeretne fenntartani Önnel.

Contributor Bio

Erin Ollila

Erin Ollila hisz a szavak erejében, valamint abban, hogy egy üzenet mennyire át tudja a célzott közönségnek adni az információt, és egyes esetekben még jelentős átformáló hatása is lehet. Írásai (többek között interjúk, mások számára írt művek, blogbejegyzések és kreatív ismeretterjesztő írások) mind az interneten, mind nyomtatott formában megtalálhatók. Jártas a keresőoptimalizálásban (SEO) és a közösségi médiához kapcsolódó dolgokban. A Fairfield Egyetemen szerzett művészdiplomát (M-F.A.) kreatív írásból. Elérhető a Twitteren: @ReinventingErin vagy az alábbi weboldalon lehet többet megtudni róla: http://erinollila.com.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK