Hogyan segítsünk egy elveszett macskán

Olvasási idő: perc

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Sokkoló tapasztalat lehet, amikor a küszöbön egy elveszett cicába botlunk. Kétség kívül szeretnénk segíteni, de nem mindig egyértelmű mire van a macskának szüksége. A három legvalószínűbb eset az alábbi lehet: van a cicának otthona, csak elkóborolt; kidobták, és most kóborol; vagy egy elvadult macskáról van szó, aki sosem élt az emberek közelében. Fontos meghatározni, melyik eset állhat fenn, mielőtt megpróbálunk segíteni az állaton. Ha abban a helyzetben vagyunk, hogy tudunk segíteni a cicán, olvassunk a jelekből, és azok szerint cselekedjünk.

Elvadult macskáról van szó?

Ha a macska feltűnik nálunk, jó ötlet, ha először megfelelő távolságból figyeljük meg a viselkedését, mielőtt megközelítenénk és segíteni próbálnánk. Az elvadult macskák és kismacskák nem szocializálódtak az emberrel, ezért lehet, hogy amikor megpróbáljuk megérinteni – ha egyáltalán hagyja az állat –, harapnak vagy karmolnak.

Míg egy barátságos, könnyen megközelíthető macska valószínűleg nem vad, néhány gazdis cica lehet félénk, vagy változó mértékben félhet az idegenektől annak ellenére, hogy szocializált, így tehát nem mindig egyszerű megállapítani, mivel is van dolgunk. A Cats Protection megemlít néhány jelet, amelyek segítenek kiszúrni, ha egy macska vad:

Elvadult cicák egy csoportja csoportosult össze, hogy egy elhagyott ház mellett melegítsék egymást. A kép -28C-os hidegben készült.** Megjegyzés: kis mélységélességű kép

  • A kóbor macskák lehet, hogy egy kicsit félénkek, de gyakran teremtenek szemkontaktust, nyávognak és ha időt adunk nekik, meg is lehet őket közelíteni. Az elvadult macskák inkább csendesek és félősek, nem hagyják, hogy megközelítsük őket vagy esetleg elfutnak, elrejtőznek.
  • Egy kóbor macska általában egyedül van, míg az elvadult cicák lehetnek egyedül vagy más macskák társaságában is.
  • A kóborló macskákkal gyakran a kertekben, vagy a házak környékén találkozhatunk, és még az is előfordulhat, hogy megpróbálnak bejutni a házba. Az elvadult cicák ugyanakkor jellemzően távol tartják magukat a sűrűn lakott területektől.
  • A kóbor macskák bal fülének hegye általában nincs lecsípve, még akkor sem, ha ivartalanítottak, de az elvadult cicáknál ez gyakran látható, attól függően, hogy mi a környéken a bevett gyakorlat.
  • Ha egy macska nemrégiben tűnt fel és elveszettnek tűnik, valószínű, hogy csupán elkóborolt. Ha azonban úgy tűnik, van helyismerete, lehet, hogy olyan elvadult cicáról van szó, aki a közelben táborozott le.

Talán arra számít, hogy az elvadult cicák koszosak, piszkosak, de valójában ez inkább a kóbor macskákra jellemző. A kóbor macskák hozzá vannak szokva, hogy valaki gondjukat viseli, és ezért lehet, hogy nem tudják hatékonyan tisztán tartani magukat, míg az elvadult macskák megszokták, hogy maguknak kell gondoskodniuk saját tisztaságukról és egészségükről.

Ha úgy gondolja, elvadult macskával van dolga, jobb, ha távolságtartó vele egy ideig. Hívja fel a helyi állatmentőket, ha úgy gondolja, elvadult cica él a környéken, mivel a szakértők rendelkeznek az elvadult állatok kezeléséhez szükséges eszközökkel.

Inkább elveszett vagy elkóborolt cicáról van szó?

Miután látjuk, hogy a megtalált cica nem vad és megközelíthető, a következő lépés, hogy kitaláljuk, vajon egyszerűen csak elveszett vagy olyan, akinek új otthonra van szüksége. Ha a macskán van nyakörv, akkor nagy valószínűséggel a cica elveszett. Ebben az esetben egyszerűen vegye fel a kapcsolatot a macska nyakörvén található elérhetőségek (ha van ilyen) valamelyikén a gazdival, és tudassa vele, hogy megtalálta a macskáját és biztonságban van. Ha a macska regisztrált mikrochippel rendelkezik, kérheti egy állatorvos segítségét is, aki kapcsolatba tud lépni az állat gazdájával.

Sajnos, mindez azonban gyakran nem ilyen egyszerű. Sokan nem raknak nyakörvet a macskájukra, éppen ezért egy nyakörv nélküli cica még nem biztos, hogy gazdátlan. Vigye el a talált állatot az állatorvoshoz vagy az állatmenhelyre, ahol kiderítik, hogy rendelkezik-e az állat chippel, ami segít kideríteni a gazdi elérhetőségét. A chip hiánya azonban még szintén nem jelenti azt biztosan, hogy kidobott állatról van szó.

Nem könnyű megtalálni, hogy kihez tartozik az adott macska, ezért a következő lépés egy hirdetés feladása lehet. Jó ötlet, ha körbekérdezzük a szomszédokat, hogy nem tűnt-e el a macskájuk, vagy kirakhatunk hirdetéseket is a macska leírásával. Nézzen utána, hogy a Facebookon a talált vagy elveszett állatok csoportban vagy a helyi állatmenhelyek oldalán vannak-e friss hirdetések az emberek gyakran hívják fel a helyi állatmenhelyeket, amikor egy kiskedvencük eltűnik, így van rá esély, hogy a menhely segíthet megtalálni az eltűnt állatot.

Ha a keresés nem hoz eredményt, végső megoldásként feladhatja saját hirdetését. Használja fel kapcsolatait a közösségi médiában és reménykedjen, hogy valaki ismeri azt a gazdit, akihez a macska tartozik. Ha tájékoztatja az állatmenhelyet arról, hogy úgy véli, talált egy elveszett cicát, akkor a menhely munkatársai értesítik Önt, ha kapcsolatba lép velük a gazdi. Ha nem tud az állatról gondoskodni addig, amíg a tulajdonosa érte nem megy, hívja fel a helyi állatmenhelyet és kérdezze meg, hogy elhelyezheti-e náluk a cicát. Soha ne hagyjon macskát az állatmenhely küszöbén.

Ha már vannak otthon kisállataink

Egy talált macskáról gondoskodni sok időt igényel, és lehet, hogy a befogadott cica még néhány napig vagy esetleg hétig a vendégszeretét élvezi majd. Ha vannak saját kedvencei, tartsa a befogadott cicát karanténban addig, amíg be nem azonosítja a gazdáját, vagy amíg el nem viszi az állatot az állatorvoshoz ellenőrzésre és az oltásai miatt.

Egy férfi állatorvos egy macskát vizsgál a vizsgálóasztalon, mialatt a gazdi fogja kedvencét.

Amint a macska egészségesnek nyilvánítható, óvatosan bemutathatja az új cicát a többieknek. Másfelől viszont, ha nem szeretné megtartani a jövevényt, dönthet úgy is, hogy elkülönítve tartja a cicát, amíg a gazdiját meg nem találják.

Segítségnyújtás a kóbor macskának

Ha már kimerített minden lehetőséget és a gazdit sem sikerült megtalálnia, valószínű, hogy a cicust elhagyták és új otthon után kell néznie. Ebben az esetben több lehetőségről is beszélhetünk. Természetesen Ön is örökbe fogadhatja a macskát. Ebben az esetben, az első dolog, ha még nem tette volna, hogy vigye el az állatot az állatorvoshoz a kötelező oltások és az ivartalanítás miatt.

Ha nem szeretné megtartani a macskát, új otthont kell keresnie neki. Hívjon fel egy megbízható állatmenhelyet vagy állatvédő szervezetet és érdeklődjön náluk, hogy tudnak-e ebben az esetben segíteni. Az alábbi lépésekkel is megpróbálkozhat, hogy új otthont találjon a cicának:

  • Hirdetés. Kezdje azzal, hogy tudassa barátaival, családjával, munkatársaival, hogy keres valakit, aki befogadná a talált cicát. Próbálkozhat a közösségi médiában is. Ha ezek kudarcot vallanak, helyezzen ki röplapokat az állatorvosi rendelőben és az állateledel boltoknál. Akár még újsághirdetést is feladhat.
  • Tegyen fel kérdéseket a gazdijelölteknek. Kérdezze meg, hogy van-e már otthon háziállatuk, ha igen, milyen, be vannak-e oltva, ivartalanítottak-e, vannak-e otthon gyerekek, és olyan helyen élnek-e, ahol engedélyezik a macskatartást. Ha még nem intézkedett a macska beoltásával és ivartalanításával kapcsolatban, kérdezze meg a leendő tulajdonostól, hogy hajlandó-e ezeket saját maga elintézni.
  • Beszéljen meg egy találkozót. Biztosítsa, hogy a cica találkozhasson leendő gazdijával és győződjön meg arról, hogy jól kijönnek egymással, mielőtt átadná az állatot.

Hogyan segítsen egy elvadult macskán?

Az elvadult macskák általában meg tudják védeni magukat, ezért kevés dolog van, amit tehetünk értük. Azonban ajánlott felkeresni a helyi állatvédő szervezetet, akik befogják, ivartalanítják és szabadon engedik az ilyen állatokat, ezáltal segítik a helyi elvadult macskaállomány szabályozását és ezáltal csökkentik a fertőző betegségek terjedését a házi kedvencek irányába. A Cats Protection szerint a befogás, ivartalanítás és szabadon engedésen kívül a vadon élő macskákat beoltják, majd visszaengedik őket természetes környezetükbe, vagy otthont, esetleg menhelyet találnak számukra.

Egy elveszett macska megtalálása komoly elköteleződéssel járhat, ha a befogadás mellett dönt, de megéri és jó érzéssel tölti majd el a tudat, hogy segített egy bajba jutott állaton. Ki tudja? Lehet, hogy a küszöbére került cica a legkedvesebb társává válik.

Szerző

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus gazdi, kisállatokról szóló blog szerzője és regényíró az Oklahoma állambeli Tulsából, ahol általában egy csapatnyi bundás társ felügyelete mellett ír.

 

Felülvizsgálta: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek