Gasztroenteritisz kutyáknál: Amit tudni kell róla

Kiadta: Dr. Patty Khuly
Olvasási idő: perces olvasás

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Ha kutyája hányástól, hasmenéstől vagy mindkettőtől szenved, akkor szegény bundás barátjának valószínűleg gasztroenteritisze van. A gasztroenteritisz egy viszonylag gyakori megbetegedés kutyáknál, amelynek során a gyomor és a belek begyulladnak hányás, hasmenés vagy mindkettő kíséretében. Bár gyakori, a gasztroenteritisz kellemetlen, ijesztő és — az okától és az egyes kutyára gyakorolt hatásától függően — nehezen kezelhető lehet.

A kutyák gasztroenteritiszének típusai

A gasztroenteritisznek két típusa van: akut és krónikus. Az akut gasztroenteritisz hirtelen jelentkezik. A krónikus pedig hetek, hónapok vagy akár évek alatt alakul ki. Az akut gasztroenteritisz általában magától elmúlik, egyes esetekben azonban fokozatosan súlyosbodik, amíg állatorvosi kezelésre nem kerül sor.

Staffordshire terrier wrapped up in a blanket.

A kutyák gasztroenteritiszének okai

A kutyák gasztroenteritiszének számos oka lehet. Íme néhány a lehetséges okok közül:

 • Romlott vagy nyers étel fogyasztása, illetve nem élelmiszernek minősülő tárgy lenyelése
 • Vírusok (parvovírus, szopornyica stb.)
 • Bélparaziták
 • A bélflóra/mikrobiom megváltozása
 • Táplálékallergia vagy -érzékenység
 • Gyomor-bélrendszeri fekélyek
 • Gyomor-bélrendszeri daganatok
 • Idegen testek
 • Bélelzáródás
 • Genetikai betegség vagy hajlam

A megbetegedés pontos okát sajnos általában nehéz meghatározni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy kutyája nem gyógyítható. Az állatorvosi kezelés ugyanis a legtöbb esetben sikeres.

A kutyák gasztroenteritiszének tünetei

A kutyáknál jelentkező gasztroenteritisz jellemzően lágy széklettel kezdődik, amely egyre vizesebbé válik. Később a széklet nyálkás lesz, és a kutya erőlködhet a székletürítésnél és/vagy elveszítheti szobatisztaságát. Hányással járó hasmenést is tapasztalhat. Ritkábban csak hányás formájában jelentkezik, bár ha a megbetegedés csak a gyomorra korlátozódik, akkor gasztritiszről van szó.

Íme, további gyakori tünetek:

 • Robbanásszerű és/vagy gyakori székletürítés
 • Kátrányszerű széklet
 • Nagy mennyiségű vizes széklet
 • Vér a székletben
 • Levertség
 • Nyugtalanság
 • Hasi fájdalom
 • Hányinger (nyáladzás, gyakori nyelés)
 • Hányás

Mikor vigye kutyáját állatorvoshoz?

White and black dog lays on rug wrapped in green sweater.
A gasztroenteritiszes kutya sokszor meglepően normálisan viselkedik. Lehet, hogy a széklet minőségének, mennyiségének, gyakoriságának vagy helyének megváltozásán kívül más jel nem észlelhető.

Ha úgy gondolja, hogy kutyája gasztroenteritiszben szenved, a Blue Cross azt javasolja, hogy a lehető leghamarabb vigye állatorvoshoz. Mivel nehéz megjósolni, hogy súlyosbodni fog-e a kutya állapota, fontos, hogy szakember tanácsát kérje, különösen kölyökkutyák, idős kutyák vagy kistestű kutyák esetében, náluk ugyanis nagyobb a kiszáradás kockázata. Az állatorvosi ellátás elengedhetetlen, ha kutyája hányás, hányinger, vérzés, fájdalom vagy levertség jeleit mutatja.

Hogyan kezelhető a gasztroenteritisz kutyáknál?

Első lépésként mindig hívja az állatorvost, ha kutyájánál valamilyen emésztőrendszeri problémát lát. Ő tudja ellátni a legjobb tanácsokkal, és meg tudja állapítani, hogy kedvencét azonnal meg kell-e vizsgálni. Előfordulhat, hogy székletvizsgálatra és vértesztre van szükség, vagy röntgenfelvételeket kell készíteni, hogy az állatorvos megállapítsa kutyája tüneteinek okát. A gasztroenteritisz kezelésére szolgáló gyógyszereken és kezeléseken kívül állatorvosa olyan kiegészítő intézkedéseket javasolhat, mint például:

 • Jól emészthető és a tápcsatornát kímélő diétás eledel adása
 • Elektrolitok hozzáadása az ivóvízhez a fokozott hidratálás érdekében
 • Megerőltető testmozgás kerülése néhány napig

A táplálás szerepe a gasztroenteritiszben

A táplálás gasztroenteritiszben játszott szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni, különösen annak fényében, hogy sok esetben a helytelen táplálkozás áll a háttérben. Kutyáját folyamatosan gyomorkímélő eledelekkel etesse! Ne változtasson túl gyorsan az eledelen, és ne adjon hozzá hirtelen vagy nagy mennyiségben új összetevőket!

Az állatorvosok általában zsírszegény, prebiotikus rostokat tartalmazó eledeleket ajánlanak a gasztroenteritiszes esetek kezelésére (és megelőzésére). Ha kutyája táplálékérzékenységben vagy -allergiában szenved, az állatorvos hidrolizált fehérjés vagy újszerű fehérjét tartalmazó tápot írhat elő.

A gasztroenteritisz mindenki számára borzasztó — főleg kutyusának. Az állatorvosi ellátás szerencsére sikeresen kezelheti az állapotot.

Szerző

Dr. Patty Khuly

Dr. Khuly kimagasló eredménnyel végzett mind a Wellesley College-on, mind a Pennsylvaniai Egyetem Állatorvosi Karán. Az MBA fokozatot a The Wharton School of Businessben szerezte meg, elismert, VMD/MBA kettős diplomát biztosító programjuk keretében. Jelenleg a Sunset Animal Clinic büszke tulajdonosa a floridai Miamiban. De ez még nem minden. Könyvmoly, imád kötögetni, forró jóga-mániás, zenebolond, néhanapján fut, és a kulináris élményeket sem veti meg. Dél-Miamiban él három kutyával, számtalan macskával, két mentett kecskével és egy mókás tyúkcsapattal.

Írásait a DrPattyKhuly.com és a sunsetvets.com weboldalakon követhetik az olvasók.

 

Felülvizsgálta: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA és Dr. Becky Mullis, DVM, DACVIM (Tápanyag)

Kapcsolódó cikkek