Kutyája szellentésének és bélgáz problémáinak kezelése

SZERZŐ: Erin Ollila
perces olvasás

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

A kutyaszellentéssel kapcsolatban millió viccet lehet gyártani, de ha az Ön kedvence túl sokszor ereget, a szag vagy a hang akár egyenesen tönkre is teheti az Ön magánéletét. Ráadásul bizonyos esetekben a válasz amögött, hogy mitől szellentenek a kutyák ilyen bűzös gázokat, egészségügyi probléma is lehet. A szagos szellentés sok vicc tárgya lehet, ha megbocsátja nekem ezt a szójátékot, de ha ez nem normális kutyájánál, vagy betegséggel, hasmenéssel vagy olyan furcsa dolgokkal társul, mint a sárga ürülék, akkor már nem biztos, hogy olyan nevetséges dolog.

Másrészt viszont az is lehet, hogy kutyája egyszerűen csak egy szuper-szellentő, akit nem zavar, ha bebüdösíti a lakást. Hé, végülis mindannyiunknak vannak különleges képességeink; ez lehet, hogy éppen az övé.

Ha valaha is felfigyelt arra, hogy a kutyája sokat szellent, vagy már volt dolga azzal a kínos helyzettel, hogy ez megtörténik, amikor vendégeket fogad, akkor ez az útmutató Önnek szól. Itt megtudhatja, mi okozhatja a kellemetlen szagokat, és hogy a gázok indokolják-e az állatorvos mielőbbi felkeresését.

Mitől szellentenek a kutyák?

Számos oka lehet annak, hogy kutyája extrán puffad. Néhány gyakori ok a táplálékváltás, a gyomor-bélrendszeri betegségek és a táplálkozási zavarok, például a táplálékintolerancia.

Egy másik ok lehet a kutya eledelében lévő összetevők típusa, minősége és mennyisége, mivel ezek befolyásolják a bélben képződő gázok mennyiségét. Amikor a vastagbélben lévő baktériumok a rostokat vagy a rosszul emésztett fehérjéket és szénhidrátokat erjesztik, gáz keletkezik. A bizonyos oligoszacharidokat tartalmazó állateledelek (amelyek olyan összetevőkben találhatók, mint a szójabab, bab, csicseriborsó és lencse) hajlamosak nagy mennyiségű gáztermelést előidézni a bélben.

Vannak azonban más, kevésbé gyakori okok is, amelyek miatt kutyája elgázosíthatja otthonát. Lehet, hogy a kutyusa túl gyorsan eszik? Az American Kennel Club (AKC) szerint: „Széles körben elterjedt nézet, hogy az aerofágia, vagyis a levegő fokozott lenyelése gázképződéshez vezethet a kutyáknál. A mohó evők, akik befalják az ételt, és a brachycephal fajták fokozottan ki vannak téve a normálisnál több levegő lenyelésének, ami úgymond gázosodáshoz vezethet."Barna mopsz, arccal egy fém kutyatálba temetkezve.

De komolyan. Az én kutyám SOKAT szellent.

A gázürítés ugyanolyan normális dolog a kutyáknál, mint az embereknél. Fontos azonban, hogy odafigyeljünk, ha azt vesszük észre, hogy kutyánk puffadásának mértéke jelentősen megnövekedett.

Amit Ön „túl sok pukinak" gondol, utalhat arra, hogy kedvencének gyomor-bélrendszeri problémái vannak. Ezenkívül a szellentés bélparaziták vagy hasnyálmirigy-problémák jele is lehet, mondja az AKC.

Bármilyen nagyobb változás egy kedvencnél, még ha az olyan butaságnak tűnik is, mint a szellentés, indokolja az állatorvos felkeresését, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy nem komoly problémával állunk-e szemben. Ha a gázképződés étvágytalansággal, hasmenéssel, hányással, súlyvesztéssel vagy viselkedésbeli változásokkal társul, mindenképpen érdemes felhívni az állatorvost.

Hogyan állítható meg a szellentés

Ha úgy gondolja, hogy kutyája sokat szellent, és azon töpreng, hogyan csökkenthetné ezt - szerencséje van. Ha az állatorvos tud segíteni a túlzott gázképződés okának azonosításában, akkor talán részben csökkentheti a szellentés gyakoriságát is. Ha például sajtot etet kutyájával jutalomfalatként, de az állatorvos megállapította, hogy kedvence érzékeny a tejtermékekre, akkor egyszerűen csak kiiktathatja azt az étrendjéből, és ezáltal drasztikusan csökkenthető a puffadás.

Ahogyan egy másik ember gázkiáramlását sem irányíthatja, úgy a kedvencéét sem tudja teljesen irányítani, de az, hogy mit ad neki enni, egy kis megkönnyebbülést hozhat az orrának. A magas fehérjetartalmú vagy rosszul emészthető fehérjeforrásokat tartalmazó kutyatápok gyakran büdősebb pukit eredményeznek. Az olyan összetevők, mint a brokkoli, a káposzta, a karfiol és a kelbimbó szintén erjedhetnek, és kéntartalmú gázokat termeltethetnek, amelyek bűzös pukit eredményeznek.

A táplálkozás jelentősége és szerepe a kutya puffadásában

Ha már szóba került, hogy mit eszik a kutya, a mindennapi táplálkozásuk nagy szerepet játszik az emésztőrendszerük egészségében, ami viszont befolyásolja, hogy mennyi gáz távozik belőlük. A bélbaktériumok erjeszthetik az emésztetlen fehérjéket, és kéntartalmú gázokat termelhetnek. Ezzel együtt a megfelelő tápanyagokat tartalmazó, megfelelően kiegyensúlyozott kutyatáp segíthet az egészségesebb emésztés támogatásában. Mindenképpen kérje meg állatorvosát, hogy ajánljon egészséges kutyatápot. Ezenkívül olyan kutyák esetében, amelyeknél olyan betegséget diagnosztizáltak, amely rossz emésztést vagy a tápanyagok felszívódási zavarát okozza, ezek az állapotok felfúvódással és puffadással járhatnak. Ezeknek a kutyáknak az állatorvosok speciálisan a kutya emésztőrendszeri (GI) egészségét megóvó kutyatápokat tudnak ajánlani. Feltétlenül kérdezze meg állatorvosát, hogy az ilyen terápiás állateledelek egyike jó választás-e.

Most, hogy már tudja, mitől szellentenek a kutyák, remélhetőleg véget vethet a bűzbombák - legalább egy része - eregetésének otthonában! Vessen egy alaposabb pillantást kutyája táplálékára, és nézze meg, hogy van-e benne valami, ami az emésztőrendszeri működését felboríthatja. És ne feledje, hogy egy gyors látogatás az állatorvosnál mindig segíthet meghatározni, hogyan kell eljárnia kedvence egészségének érdekében.

A szerző önéletrajza

Erin Ollila

Erin Ollila hisz a szavak erejében, és abban, hogy egy üzenet hogyan tájékoztathatja - és akár hogyan alakíthatja - át a célközönséget. Írásai az interneten és nyomtatásban is megtalálhatók, interjúk, blogbejegyzések és valós eseményeken alapuló kreatív írások formájában. Erin a SEO és a közösségi média szerelmese. A Fairfieldi Egyetemen szerzett M.F.A. diplomát kreatív írásból. Keresse őt a Twitteren @ReinventingErin, vagy tudjon meg többet róla a http://erinollila.com oldalon.

 

Felülvizsgálta: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA, Brana Bonder, B.S, M.S és Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Kapcsolódó cikkek