„Miért van székrekedése a kutyámnak?” és egyéb, az emésztőrendszerre vonatkozó kérdések

Közzétette:
Olvasási idő: perc

A „Mi számít székrekedésnek?” és a „Miért van bélsárrekedése a kutyámnak?” kérdéseket gyakran felteszik a kisállattartók. Az emésztőrendszeri problémák spektrumának másik végén pedig a hasmenés helyezkedik el, amely a számos lehetséges kiváltó ok miatt szintén fejtörésre adhat okot. Mindkét emésztőrendszeri elváltozás levertséggel és felfúvódással jár, valamint jelentősen rontja az állat közérzetét. Noha minimálisra csökkentheti az emésztőrendszeri problémákat azzal, hogy kutyájának kiegyensúlyozott tápanyagtartalmú tápot ad és próbálja elkerülni az étrendi anomáliákat (például a szemét vagy a játékszer lenyelését, valamint az asztali maradékok elfogyasztását), a bélsárrekedés és a hasmenés mégis meglehetősen gyakori probléma, ezért jó, ha a gazdi tisztában van vele, hogyan is kezelje ezeket.

A hosszú szőrű chihuahua kutya a homlokát ráncolja a ragyogó napon, miközben pórázon van.

Mi a bélsárrekedés vagy székrekedés?

A legtöbb kutya bélmozgásának van egy napi ritmusa. Ezt a séta során magával vitt zacskók vagy reggel a kölyökkutyával megtett egészségügyi körök számából nagy valószínűséggel Ön is pontosan tudja. Ha figyelemmel kíséri kutyája normál szokásait, akkor könnyebben észreveheti, ha valami nincs rendben.

Mielőtt megkérdezné, hogy „Miért van bélsárrekedése a kutyámnak?”, fel kell tudnia ismerni az arra utaló jeleket. A bélsárrekedés rendszertelen vagy nehézkes bélmozgást jelent. Az ürülék gyakran kemény és száraz, esetenként véres is lehet. Általában az még nem kell, hogy okot adjon az aggodalomra, ha a kutya a napi normál ürítéshez képest egy vagy két alkalommal kevesebbszer ürít, de ha az állatnak egy teljes nap elteltével sem volt ürüléke vagy erőlködik és rossz az étvágya, akkor vigye el az állatorvoshoz.

Miért van bélsárrekedése a kutyámnak?

Arra a kérdésre, hogy miért van a kutyájának bélsárrekedése, számtalan válasz lehetséges. Az állatorvos számára a kutya fizikális vizsgálata és egyéb vizsgálatok elvégzése (például röntgen) segít felfedni vagy kizárni az alábbi problémákat:

 • Lenyelt idegentest (ruhadarab, játék, csont, kő, fű, szőr vagy emberi haj)
 • Renyhe bélműködés
 • Kiszáradás
 • Összefilcesedett szőr, amely elzárja a végbélnyílást
 • Hím kutyák esetében megnagyobbodott prosztata
 • Sérv (amikor sérülés vagy megerőltetés következtében a belső szervek egy része a környező izomzaton átjutva kitüremkedik)
 • Emésztőrendszerben található daganat vagy csomó
 • Elfertőződött vagy sérült bűzmirigyek
 • Gyógyszer mellékhatása
 • Ortopédiai vagy neurológiai betegség, például ízületi gyulladás, amely miatt a kutya nem tud lekuporodni

Hogyan kezeljem a kutyám bélsárrekedését?

A kezelés módját a bélsárrekedés oka határozza meg. Ha a kutyájának csupán az a gondja, hogy a filces bunda elzárja a végbélnyílást, akkor ezt egy szőrnyíró olló használatával azonnal megoldhatja. Elképzelhető azonban, hogy állatorvosi segítségére szorulnak azok a kutyák, amelyek ürülékében szőr, fű vagy esetleg akár több csontdarab is található. Ebben az esetben az orvos gyengéden, gumikesztyűs kézzel távolítja el az idegen anyagot tartalmazó ürüléket. Műtéti beavatkozásra van szükség azoknál a kutyáknál, amelyek megnagyobbodott prosztata, emésztőrendszeri szövetszaporulat vagy sérv miatt ürítenek nehezen.

Az ortopédiai vagy neurológiai betegségben szenvedő állatot hámmal segítheti dolga elvégzésében. Cukorbeteg vagy vesebeteg kutyáknál nagyobb a kiszáradás és a bélsárrekedés kialakulásának esélye, ezért több vizet kell adni az eledelükhöz vagy bőr alá, esetleg intravénásan beadott folyadékot kell a szervezetükbe juttatni. Ha a vastagbélben nagy mennyiségű bélsár látszik a röntgenfelvételen, az állatorvos beöntéssel tud azonnali megkönnyebbülést adni a kutyának.

A frusztráló és aggasztó bélsárrekedés kialakulásának elkerülése érdekében beszéljen állatorvosával, hogy a megelőzéshez milyen módszert érdemes alkalmazni. Az orvos javasolhat konzerv sütőtököt, bélsárlazítót, magas rosttartalmú diétás tápot, mint amilyen a Hill's Prescription Diet, vagy kiválóan emészthető és jól felszívódó, ezáltal kevés salakanyag képződését előidéző eledelt. Bizonyos diétás kutyatápok a megnövelt rosttartalmuk miatt több víz felszívására képesek, ezzel fellazítják az bélsarat és elősegítik a perisztaltikát (a test képességét, hogy bélmozgás segítségével végigvigye az ételt az emésztőrendszeren). Bár néhány emberi felhasználásra készített gyógyszer enyhülést hozhat bélsárrekedéssel küzdő kedvencünknek, a vény nélkül kapható orvosságok esetében mindig kérdezze meg állatorvosát, mivel ezek helytelen adagolása veszélyes, esetenként halálos is lehet a kutyákra nézve.

Shiba Inu szundikál a narancssárga és szürke csempe padlón

Mi a hasmenés?

A bélsárrekedéssel ellentétben (ahol az a kérdés, vajon mikor fog kedvencünk legközelebb üríteni) hasmenéskor a kisállat gazdája inkább azt szeretné tudni, vajon abbamarad-e valaha a gyakori ürítés. Hasmenésnek a híg és gyakori bélsárürítést nevezzük, ami a kutyák egyik leggyakoribb emésztőrendszeri problémája. A székrekedéshez hasonlóan a hasmenésnek is számtalan oka lehet:

 • Nehéz ételek vagy emészthetetlen tárgyak elfogyasztása (asztali maradék, bot, játék, szemét)
 • Hirtelen tápváltás vagy új jutalomfalat
 • Eleségallergia vagy eleségintolerancia
 • Stressz (kennelben történő elhelyezés, utazás vagy szeparációs szorongás)
 • Paraziták
 • Vírusos vagy bakteriális fertőzés
 • Gyulladásos bélbetegség (IBD)
 • Daganat
 • Gyógyszerek (antibiotikum gyakran okoz hasmenést)
 • Emésztőrendszeren kívüli megbetegedések, például vese-, májproblémák vagy hasnyálmirigy-gyulladás

Hogyan kezeljem a kutyám hasmenését?

Az emésztőrendszeri problémák folyamatosan az állatorvosi vizitek okának első tízes listájában szerepelnek. Bár a hasmenésnek ugyan számos komoly, orvosi beavatkozást igénylő oka lehet, a kevésbé súlyos esetek otthoni körülmények között is kezelhetők. Általános szabályként elmondható, hogy elegendő otthoni ápolásban részesíteni a kedvencünket, ha az eset megfelel az alábbiaknak:

 • A hasmenés két napon belül abbamarad.
 • Kutyája nem túlzottan fiatal, öreg vagy nem áll egyéb gyógykezelés alatt.
 • A hasmenéses ürülék nem véres.
 • Az ürülék színe nem fekete.
 • A kutya a tőle megszokott módon eszik és iszik.
 • A kutya egynél több alkalommal nem hányt.
 • A kutya nem levert.

Azonban a legfontosabb az, hogy ha a fentiek közül bármelyikkel kapcsolatban kétsége támad, mindenképpen keresse fel állatorvosát.

Walesi corgi pembroke kiskutya a tengerparton

Milyen otthoni ápolási módszerekkel segíthetek a kutyám emésztőrendszeri gondjain?

Ha a hasmenés házi kezeléséről van szó, akkor óvatosan és körültekintően kell eljárni. Amennyiben vár minimum tizenkettő, maximum huszonnégy órát, mielőtt bármit enni adna a kutyájának, akkor azzal időt hagy a bélrendszernek a pihenésre és regenerálódásra, és a test vízvesztését is a minimálisra csökkentheti. Nagyon fontos, hogy a kiszáradás elkerülésére a kutyának legyen elegendő friss ivóvize, és jó, ha biztatja is a kutyáját az ivásra.

A normális bélműködés helyreállítását segítheti az is, ha kímélő ételt ad az állatnak. A felgyógyulás során kerülje a zsíros ételeket és semmiképpen ne adjon neki jutalomfalatokat vagy ételmaradékot. Enyhe hasmenés esetében is jó döntés az állatorvos felkeresése. A kezelés ugyanis gyorsan megszüntetheti a hasmenést és az állatorvos által javasolt diétás táp könnyű emészthetősége és célzott összetétele pótolja a kiürült tápanyagokat.

A kutyák emésztőrendszeri problémájára oda kell figyelni, mindegy, hogy bélsárrekedésről vagy hasmenésről van éppen szó. Bár általában egyik sem sürgősségi eset, ha a tünetek továbbra is fennállnak és a kutyája állapota rosszabbodik, akkor azonnal forduljon állatorvoshoz. Ha Ön tisztában van kutyája normális ürítési ritmusával és az ürülék állagával, akkor könnyebben felismerheti, ha probléma van és a legjobb törődést nyújthatja kutyája számára.

Contributor Bio

Mindy Cohan, VMD

Mindy Cohan az Egyesült Államok philadelphiai körzetének állatorvosa, a Pennsylvaniai Egyetem állatorvosi karán szerzett diplomát. Van egy kutyamenhelyről befogadott kutyája, Jem. Mindy nagyon szeret Jemmel túrázni, miközben történelmi rádióműsorokat hallgat az amerikai polgárháborúról és Abraham Lincolnról.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK