"Miért van a kutyámnak szorulása?" és egyéb emésztőrendszeri kérdések

SZERZŐ: Mindy Cohan, VMD
perces olvasás $minutes

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Nagy kutyakaki körkép - a hasmenéstől a székrekedésig.

Hívjuk bárminek - kutyagumi, ürülék, bélsár -, a gazdik mindig kicsit megszállottan foglalkoznak kutyájuk kakijának színével, állagával és gyakoriságával. Ez rendben is van, mert tudni kell, mi normális és mi nem. A címben említett körkép valódi szivárvány lehet, a sárgától a zöldön át a piros, véres bélsárig. A székrekedés és a hasmenés állagban és gyakoriságban is a két ellentétes végletet képviselik.

A gazdik gyakran teszik fel a kérdést: "Mi számít székrekedésnek?" és "Miért van a kutyámnak szorulása?" Az emésztőrendszeri (gasztrointesztinális, GI) problémák spektrumának másik, ellentétes végét a hasmenés foglalja el, és mindkét jelenség sok fejtörést okozhat, mivel számos okuk lehet. A kutyáknál mindkét emésztőrendszeri jelenség letargiát, puffadást és rendkívüli diszkomfortot okozhat. Bár az emésztőrendszeri zavarokat minimálisra csökkentheti, ha tápanyagok szempontjából kiegyensúlyozott táppal eteti kutyáját és kerüli az étrendi rendellenességeket (mint a szemétből turkálás, játékok lenyelése és az étkezőasztalról érkező falatkák majszolása), a székrekedés és a hasmenés olyan gyakori jelenségek, amelyeket a gazdinak ismernie kell, és tudni kell azt is, mikor kell állatorvoshoz fordulni. Az állatovos segít meghatározni, mi okozza a kutya székrekedését vagy hasmenését, és hogyan a legjobb kezelni.

Hosszú szőrű, pórázon vezetett csivava homlokot ráncol a napfényben.

Mi a székrekedés?

A legtöbb kutyánál van egy napi rendszer a bélmozgásokat illetően. Ezt a gazdi valószínűleg jól ismeri a sétára eltett zacskók számából. A kutya normális szokásainak követése segít azonosítani, ha valami gond merül fel.

Mielőtt felteszi a kérdést: "Miért van a kutyámnak szorulása?", tudnia kell, milyen tünetekre figyeljen. A székrekedés a ritka vagy nehéz bélsárürítésre utal. A kijutó ürülék gyakran kemény, száraz, akár vért is tartalmazhat. Ha a kutya időnként a szokásosnál eggyel vagy kettővel kevesebbszer kakil, még nem kell megijedni, de ha már több mint egy napja nem volt széklete és erőlködni látszik vagy rossz az étvágya, forduljon állatorvoshoz.

Miért szorulásos a kutyám?

Sok válasz létezhet a kérdésre, hogy miért van a kutyának székrekedése. Az állatorvos fizikai vizsgálata, valamint a röntgen- és hasonló vizsgálatok segítenek felderíteni vagy éppen kizárni a következő problémákat:

 • Idegen test (ruhadarab, játék, csont, kő, fű, szőr, emberi haj) elfogyasztása
 • Renyhe bélmozgás
 • Kiszáradás
 • A végbélnyílást elzáró összeállt szőr
 • Kankutyáknál prosztata megnagyobbodás
 • Sérv (amikor sérülés vagy megerőltetés hatására egy belső szerv kis része átnyomódik a körülötte lévő izomszöveten)
 • Béltraktuson belüli tumor vagy daganat
 • Fertőzött vagy meggyűlt bűzmirigy
 • Gyógyszer mellékhatása
 • Ortopédiai és neurológiai állapotok - például arthritis -, amely miatt a kutya nem tud guggolni

Hogyan kezeljem a kutyám székrekedését?

A bélsárrekedés kezelése annak okától függ. A szőrt, füvet vagy csontszilánkokat tartalmazó széklettől nehezen szabaduló kutyák az állatorvos kesztyűs kezének gyengéd segítségét igényelhetik, hogy kézzel távolítsák el a beragadt bélsarat. A prosztata megnagyobbodás, a béltraktuson belüli daganatok vagy sérv miatt nehezen ürítő kutyáknak műtéti vagy gyógyszeres beavatkozásra van szükségük.

Ortopédiai vagy neurológiai sérüléssel küzdő kutyája rendszeres ürítését úgy segítheti, ha székelés közben hámmal támogatja őket. Az olyan betegségekben szenvedő kutyáknak, mint a cukorbetegség és vesebetegség - amely fokozhatja a dehidrációt és a székrekedés kockázatát -, táplálékuk vízkiegészítésére vagy szubkután (bőr alatti) vagy intravénás (vénába adott) folyadékkezelésre lehet szüksége. Ha a röntgen nagy mennyiségű bélsarat mutat a kutya vastagbelében, az állatorvos beöntést adva okozhat jelentős, azonnali megkönnyebbülést.

Hogy elkerülhesse a szorulás kezelésének frusztráló, nyomasztó élményét, beszélje meg az állatorvossal, hogy hogyan tudja kezelni és megelőzni a bélsárrekedést. Az állatorvos nagy nedvességtartalmú nedves táp, bélsárlazító, magas rosttartalmú diétás táp vagy alacsony maradványanyag képződéssel járó terápiás táp alkalmazását javasolhatja. Egyes diétás kutyatápok fokozott rosttartalma nagyobb vízfelvételt tesz lehetővé, ami lazítja a székletet és elősegíti a bélmozgásokat (azaz a test azon képességét, hogy az eledelt végigvigye az emésztőrendszeren). Bármilyen nem vényköteles gyógyszer beadása előtt mindig egyeztessen az állatorvossal, mert számos ilyen szer veszélyes vagy akár halálos is lehet a kutyára, ha nem megfelelően alkalmazzák.

Narancssárga-szürke kőpadlón szundikáló Shiba Inu

Mi a hasmenés?

A székrekedéssel szemben - amikor alig várja, hogy kutyája ismét kakiljon - a hasmenés hatására a gazdi azt kérdezi, abba fogja-e hagyni egyáltalán valaha a kakilást a kutya.hsahve a pet parent asking if their dog will ever stop pooping again. A kutyáknál a hasmenés - a laza bélsár és gyakori székelés - az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri probléma. A szoruláshoz hasonlóan a hasmenésnek is számos különféle oka lehet:

 • Emészthetetlen tárgyak vagy zsíros ételek fogyasztása (ételmaradékok, botok, játékok, szemét)
 • A napi táplálék vagy jutalomfalat hirtelen változtatása
 • Eleségallergia vagy -intolerancia
 • Stressz (panzióztatás, utazás vagy szeparációs szorongás)
 • Paraziták
 • Vírus- vagy bakteriális fertőzés
 • Gyulladásos bélbetegség (IBD)
 • Daganat
 • Gyógyszerek (az antibiotikumok gyakran okozhatják)
 • Nem emésztőrendszeri betegségek, például vese- vagy májrendellenességek vagy hasnyálmirigy-gyulladás

Hogyan kezeljem kutyám hasmenését?

Az állatorvosi vizitet kiváltó problémák top tízes listáján kutyák esetében következetesen szerepelnek a bélrendszeri problémák. Bár a hasmenés számos oka komoly és orvosi figyelmet igényel, a kevésbé súlyos epizódok otthon is kezelhetők az állatorvossal folytatott egyeztetést követően. Mielőtt állatorvoshoz fordul, gondolja végig a következőket, hogy teljesebb leírást adhasson kedvence problémájáról:

 • Mennyi ideje tart a hasmenés?
 • Milyen egyéb egészségügyi problémája van a kutyának?
 • Milyen színű a kutya széklete?
 • A kutya normálisan eszik-iszik-e?
 • Hányt-e a kutya?
 • Letargikus-e a kutya?

A legfontosabb, hogy ha a fenti problémák bármelyike aggasztja, mindenképpen beszéljen az állatorvossal.

Welsh corgi pembroke kiskutya a tengerparton

Milyen otthoni praktikákkal segíthetek a kutya emésztőrendszeri panaszain?

A hasmenés otthoni kezelésénél legjobb, ha körültekintően betartja az állatorvos tanácsait. Kritikus fontosságú, hogy friss vizet adjon a kutyának és ivásra ösztönözze, hogy megelőzze a kiszáradást. Csak akkor koplaltassa a hasmenéses kutyát, ha az állatorvos ezt írja elő. Az étel fontos a bélrendszeri sejtek táplálásának fenntartásában, és segít felgyorsítani a gyógyulási folyamatot. Beszélje meg az állatorvossal, hogy megfelel-e a kutya szokásos tápja, vagy valami könnyebben emészthetőt javasolna inkább.

Mindig biztonságosabb az állatorvoshoz fordulni, még akkor is, ha a kutya hasmenése csupán enyhének tűnik. Az állatorvos felírhat a hasmenést gyorsan megoldó gyógyszert, esetleg javasolhat a székrekedésben ajánlottól eltérő terápiás tápot; az ilyen kutyatáp könnyebben emészthető, és segít pótolni a kiürült tápanyagokat.

A kutyák problémái - legyen szó szorulásról vagy hasmenésről - gondos utánkövetést igényelnek. Bár általában nem szükséges azonnali sürgősségi ellátás, a tünetek tartós fennállása és a kutya állapotának romlása esetén ne halogassa az állatorvos felkeresését. Ha jól ismeri a kutya szokásos ürítési gyakoriságát és székletének állagát, könnyebben felismerheti a problémát és optimális ellátásban részesítheti legjobb barátját.

Kapcsolódó cikkek