Az öt legbarátságosabb macskafajta

Olvasási idő: perc

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

A macskákról az a hír járja, hogy független, sőt időnként kifejezetten zárkózott lények. Noha van oka ennek a sztereotípiának, meglepő lehet, hogy ezzel szemben milyen szociálisak és odaadók a legbarátságosabb macskafajták.

Nem szabad elfelejtenünk ugyanakkor, hogy minden cica egyedülálló személyiséggel rendelkezik. Ugyan egy adott fajtát másokkal ellentétben esetleg barátságosabbnak vagy energikusabbnak ismerünk, a fajtán belül egy-egy macskánál bizonyos tulajdonságok jobban vagy kevésbé jelentkezhetnek, mint másoknál. Azonban, ha épp új cicát szeretne, itt még többet megtudhat az ölelnivaló, bújós macskafajtákról.

1. A Maine Coon

Fekvő Main coon cica kinyújtóztatott mancsokkal

A Maine Coon a legbarátságosabb macskafajta. Ne tévessze meg nagy mérete: nem kell félnie ettől a kedves természetű macskától, aki nagyszerű választás családok számára is. A Maine Coon macskák hosszú, selymes bundájával sokat kell foglalkozni, de ez egyben remek lehetőség arra, hogy szorosabb kötelék alakulhasson ki Önök között.

2. A Sziámi

Kék szemű Sziámi cica.

Talán az egyik legérdekesebb fajta, a Sziámi híres királyi megjelenéséről és lenyűgöző szemeiről. De tudta-e róluk, hogy ők igazán barátságosak is? A GCCF szerint ezek a cicák társaságkedvelőek, extrovertáltak és mérhetetlenül hűségesek gazdáikhoz és szeretnek a családhoz tartozni.

Egy kis erőfeszítéssel a legtöbb macskát meg lehet tanítani arra, hogy odahozzák nekünk kedvenc játékaikat, és a sziámi ragaszkodó természete ezt még könnyebbé teszi.

3. A Ragdoll

Gyönyörű kék szemű Ragdoll cica.

Az egyik legbarátságosabb fajta, a bolyhos Ragdoll viszonylag új fajta, melyet először az 1960-as években kezdtek tenyészteni. A GCCF szervezet szerint, a fajta furcsa neve (ragdoll=rongybaba) onnan származik, hogy ezek a macskák imádnak teljesen ellazulni, ha felvesszük őket. Ez azt jelenti, hogy szeretnek az ember ölében heverészni, szeretik, ha felvesszük és megölelgetjük őket, vagy ha csak magunkkal visszük őket mindenhová a házban. Kiváló választás azok számára, akik lakásban élnek, és ezek a macskák ráadásul a gyerekekkel is nagyon jól kijönnek. A Ragdoll cica rendkívül odaadó és ragaszkodik az emberekhez, ezért gyakran érhetünk haza munkából arra, hogy kedvencünk az ajtóban vár ránk és mindenhová követ minket a házban.

4. Az Abesszin

Abesszín cica az ablakban.

Úgy vélik, ez a macskafajta a legősibb a világon. Ezek a cicák nem feltétlenül ülnek majd az ölünkbe, mégis nagyon odaadók, családszeretők és nagyon szociálisak. A GCCF szervezet szerint az abesszinek gazdijukat egy kedves “hanggal” köszöntik, majd szobáról szobára követik. Az abik, ahogy olykor hívják őket, energikus macskák és mindig játékra készek. Valamelyest hangosak és szeretnek olykor szórakozásból piszkálódni vagy magas helyekre mászni. Meg kell várnunk, amíg kifáradnak, hogy újra az ölünkbe másszanak és relaxáljanak.

5. A Birman fajta

Négy hónapos kékszemű Birman kandúrka a széken.

A világszerte ismert, burmai szent templommacska barátságos fajta, amelynek misztikus története a mai Mianmarba vezethető vissza. A legenda szerint, írja a GCCF, ez a macska a bundája csodás földbarna színét és égszínkék szemeit egy istennőtől kapta, mivel vigyázott a gazdájára és megóvta templomát a haramiáktól. Ez a hűség és odaadás az emberek iránt még ma is egyik nagyra becsült értékük. A birmanok jó természete kiváló társsá teszi őket olyan családoknál is, ahol több állatot tartanak együtt. De olyan háztartásban is rendkívül boldogok, ahol egyedüli kisállatok lehetnek, mindaddig, amíg az emberek foglalkoznak velük.

Ha úgy dönt, megosztja életét egy macskával, ne feledje, hogy a macska fajtája nem az egyetlen dolog, ami meghatározza, hogy a cica barátságos lesz vagy sem. Sok menhelyen lévő cica keverék és az aranyos bojtos fülek vagy a puha csíkos bunda meglepő személyiséget rejthet. Látogasson el a helyi állatmenhelyre, ahol olyan kedves, odaadó macskát találhat, aki tökéletes lehet családja számára. Ne feledje, hogy ami a leginkább barátságossá teszi a macskákat az a szeretet és gondoskodás. Minél jobban kifejezi szeretetét egy macska iránt, annál több szeretetet kap majd vissza az idők során.

Szerző

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien író, édesanya és régóta cicagazdi, akinek a házát két orosz kék macskája uralja. Munkái a Care.com, a What to Expect, és a Fit Pregnancy oldalán jelennek meg, ahol a házi kedvencekről, a terhességről és a családi életről ír. Keresse és kövesse az Instagramon és a Twitteren: @brovelliobrien

 

Felülvizsgálta: Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Kapcsolódó cikkek

 • Találja meg új cicáját: Hol érdemes keresni?

  Kiscicát számos helyről szerezhetünk. Ismerd meg, hogyan szerezhetsz cicát menhelyről, tenyésztőtől, mentőszervezettől vagy a helyi újságból.
 • Hány macskafajta létezik?

  Ismerje meg a macskafajták különböző törzskönyvezései mögött álló történetet, hogy az egyes törzskönyvek hogyan különböznek a besorolásukban, és hogy elfogadnak-e új fajtákat.
 • A cica fejlődésének ábrázolása

  Kövesse ezt az időrendet cicája heti és havi fejlődésének megismeréséhez, tudja meg, mikor várható, hogy járni kezd és oltásra lesz szüksége.
 • Jól kijönnek a macskák a gyerekekkel?

  Jól kijönnek a macskák a gyerekekkel? Szerencsére, a válasz: igen! Használja ezeket a tippeket, hogy a legmegfelelőbb macskát találhassa meg családja számára.

Kapcsolódó termékek