Jól kijönnek a macskák a gyerekekkel?

Olvasási idő: perc

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Macska örökbefogadásán gondolkodik, de nem tudja, hogy a macskák hogyan jönnek ki a gyerekekkel? Szerencsére, sok macska kedveli a gyerekeket. Van azonban néhány dolog, amit érdemes fontolóra venni, ha gyerekbarát macskát szeretnénk befogadni.

A macskák és a gyerekek

Tehát, ha arra kíváncsi, hogy a macskák vajon jól jönnek-e ki a gyerekekkel, akkor valószínűleg van már a családban gyermek, vagy éppen babát vár. A macskák és a kisgyerekek tökéletesen biztonságosan és boldogan tudnak együtt élni, ha egy megfelelő vérmérsékletű macskát fogad be és megfelelő környezetet biztosít számára. A gyerekek szempontjából a legjobb macskák szelídek, barátságosak és türelmesek. Azt mondják, hogy sok macska zsémbes, de ez gyakran azért van, mert félreértik őket. A valóságban a legtöbb macska igazán szerethető kisállat.

Az Edinburgh-i Egyetem szerint a macskatartás pozitívan befolyásolhatja a gyerekek érzelmi egészségét, fejlődését és jóllétét. A kisállatok felvidítják a gyerekeket és igazolták, hogy csökkentik a stresszt és szorongást. A kisállatok iránti erős kötődés jobb kommunikációs készségeket eredményez tinédzserkorban a szülőkkel és barátokkal.

Egy anyuka megmutat egy vörös macskát egy kisfiúnak

Személyiségteszt

Hogy megtalálja, melyik macska illik legjobban az Ön családjába, figyelembe kell vennie gyermeke életkorát és személyiségét.

A félős macskák nem passzolnak jól a kisgyerekekhez. A Battersea macskaotthon szerint a félénk cicák a mozgalmas, gyakran kiszámíthatatlan környezetet stresszesnek élik meg. Ilyen esetekben a macska elrejtőzhet vagy esetleg az almon kívül üríti a vizeletét. Az ilyen típusú macskák helyett válasszon társaságibb, magabiztosabb macskát, akit nem zavarnak a hangos zajok.

Amennyiben otthonában kisgyerek vagy újszülött van, egy energiával teli, bohó kismacska sem a legjobb választás. Akárcsak a gyerekeket, a kismacskákat is nevelni kell. A Cats Protection szerint a kiscicák még csak tanulják karmaik használatát, ezért gyakran durván játszanak és megsérthetik gyermekét. A kiscicák valószínűleg megijednek a kisgyerekek hangos és kiszámíthatatlan viselkedésétől, akik még nem értik, hogy a kismacska nem egy puha játék!

Egy lendületes fiatal vagy felnőtt macska egyaránt megfelelő a négyéves vagy idősebb gyerekek mellé, azonban a hároméves vagy az alatti kicsi számára nem feltétlenül jó választás. Egy energikus felnőtt macska lehetséges, hogy nem tolerálja a kisgyerekek bohóckodását, és agresszív lesz, ha a gyermek megzavarja a nyugalmát, vagy akaratlanul sarokba szorítja, miközben játszani próbál vele.

Gondoljon inkább egy idősebb macska örökbefogadására! Az idősebb macskák kitűnő társai lehetnek a kissé idősebb gyerekeknek, akik értékelik, ha a macska az ölükben pihen, megértik és figyelemmel vannak az idősebb macskák speciális igényeire.

Tippek örökbefogadáshoz

Vonja be gyermekét az örökbefogadási folyamatba. Kezdjék azzal, hogy együtt nézik meg a közeli menhelyek honlapjait. Mielőtt leteszi voksát egy macska mellett, látogassák meg a menhelyet együtt. Fontos, hogy megnézzék, hogyan reagálnak a gyermekei és a cica egymásra.

Tegyen fel kérdéseket a kiszemelt macskáról a menhely dolgozóinak és önkénteseinek. Ilyen kérdések lehetnek például:

 • Hogyan jön ki a macska az emberekkel?
 • Társaságkedvelő vagy inkább félénk?
 • Találkozott korábban a cica gyerekekkel?
 • Mutatja agresszió, félelem vagy fokozott izgatottság jeleit?

Határozza meg családja életvitelét – csendes és nyugodt vagy esetleg pörgős és zajos vagy valahol e kettő között – hogy a menhely munkatársai segítsenek megtalálni a családjához leginkább illő macskát.

Ne lepődjön meg, ha a menhelyen Önnek is egy sor kérdést tesznek majd fel. Ne feledje, hogy a menhely szívén viseli a macskák jóllétét, és szeretnének gondoskodni arról, hogy az Ön családja valóban megfelelő legyen védencük számára. Végtére is, egyikőjük sem szeretné magát abban a kellemetlen helyzetben találni, hogy a macskát vissza kell vinni a menhelyre, mert kiderül, hogy mégsem megfelelő az Önök számára.

A legjobb macska gyerekek mellé

Az alábbiakban olvashat a legbarátságosabb macskafajtákról, akik leginkább megfelelnek a kisgyermekes családoknak:

 • A brit Macskakedvelők Egyesülete (GCCF) szerint a sziámi macskák hangosak, extrovertáltak és társaságkedvelőek. Ezek a társasági cicák szeretnek a család tagjaként működni, nagyon hűségesek az emberekhez és boldogan játszanak a gyerekekkel.
 • A Ragdoll fajta: Alkalmazkodó természetű, szereti az embereket és az interaktív játékokat. Mivel nagyon aktívak, inkább olyan családoknak valók, ahol nagyobb gyerekek vannak. Egyébként jól alkalmazkodnak a változásokhoz is.
 • A Birman fajta: Ez a fajta szelíd és barátságos. A Macskakedvelők Egyesülete szerint a Birman "csodálatos társ, aki rengeteg szeretetet ad". Szeretnek játszani, türelmesek és toleránsak a gyerekekkel, így kiváló családi kedvencek. További előnye a Birman fajtának, hogy hangjuk lágy és halk, tehát nagy valószínűséggel nem ébresztik fel a gyerekeket alvásidőben.

Noha ez a felsorolás ad néhány információt a különböző macskafajták vérmérsékletéről, tudniuk kell, hogy nagyszerű cicákat találhatunk a helyi állatmenhelyeken is. Ha nem is tudja pontosan megítélni egy adott macska fajtáját, amikor a menhelyre látogat gyermekeivel, az még nem jelenti azt, hogy a cicának nem lehet jó személyisége.

Új cica érkezése

Tehát, az előbbiekben megállapítottuk, hogy egyes macskák kiváló társak a kisgyermekes családok számára, de az is fontos, hogy felkészítsük magunkat a macska érkezésére. Különösen fontos megtanítanunk a gyerekeket arra, hogyan tudnak biztonságosan a macskával bánni. Adjunk időt a macskának, hogy hozzászokjon az új környezetéhez. Ha a macska elképesztően társasági, az szuper! Ha azonban elsőre kicsit bizonytalan, adjon neki teret, engedje, hogy akár el is bújhasson. Hagyja, hogy a macska lassan ismerkedjen meg új lakótársaival.

Az új környezethez való alkalmazkodás stresszes lehet, ezért a macskának emésztési vagy vizeletürítési problémái lehetnek, amikor hazaviszi. Ha ilyet tapasztal macskájánál, beszéljen állatorvosával, hogy kideríthessék, ha a fenti panaszok hátterében esetleg kezelendő egészségügyi problémák állnak.

Az idő, amit arra fordít, hogy megtalálja a gyermekek mellé leginkább megfelelő macskát és felkészülnek az új kedvenc érkezésére, mind-mind kifizetődik amikor látja majd boldogan együtt játszani őket.

Szerző

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien író, édesanya és régóta cicagazdi, akinek a házát két orosz kék macskája uralja. Munkái a Care.com, a What to Expect, és a Fit Pregnancy oldalán jelennek meg, ahol a házi kedvencekről, a terhességről és a családi életről ír. Keresse és kövesse az Instagramon és a Twitteren: @brovelliobrien

 

Felülvizsgálta: Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Kapcsolódó cikkek

 • Találja meg új cicáját: Hol érdemes keresni?

  Kiscicát számos helyről szerezhetünk. Ismerd meg, hogyan szerezhetsz cicát menhelyről, tenyésztőtől, mentőszervezettől vagy a helyi újságból.
 • Az öt legbarátságosabb macskafajta

  Ha igazán barátságos cicára vágyik, ismerje meg az öt legkedvesebb és legodaadóbb macskafajtát.
 • Hány macskafajta létezik?

  Ismerje meg a macskafajták különböző törzskönyvezései mögött álló történetet, hogy az egyes törzskönyvek hogyan különböznek a besorolásukban, és hogy elfogadnak-e új fajtákat.
 • A cica fejlődésének ábrázolása

  Kövesse ezt az időrendet cicája heti és havi fejlődésének megismeréséhez, tudja meg, mikor várható, hogy járni kezd és oltásra lesz szüksége.

Kapcsolódó termékek