Hány macskafajta létezik?

SZERZŐ: Erin Ollila
Olvasási idő: perc

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Bár a macskája egyedi, sok hasonlóságot fog felfedezni közötte és az ugyanahhoz a fajtához tartozók macskák között. A bolyhos fülek, az arany szemek vagy a hangos nyávogás akár fajtatiszta őstől is származhat. No de hány macskafajta létezik egyáltalán?

A macskafajták története

A National Geographic szerint a macskák már nyolcezer évvel ezelőtt megjelentek az emberek lakta településeken, és megették a gabonaraktárainkat fenyegető rágcsálókat. A macskatenyésztők azonban csak a tizenkilencedik században kezdtek el macskákat tenyészteni, szándékosan egy különleges megjelenés vagy viselkedés miatt. Néhány különleges macska, mint például az Egyiptomi mau, leginkább a közel-keleti sivatagokból (vagy a Maine Coon esetében a havas Észak-Amerikából) származó vadon élő őseire hasonlít. Általánosságban azonban a legtöbb fajta a természet egyik legbújósabb háziállatán végzett emberi beavatkozás eredménye.

A kutyákkal ellentétben a macskák genetikailag nagyon keveset változtak azokhoz a vadon élő macskákhoz képest, amelyek először az őseink érlőhelyei körül csavarogtak. Mivel a macskákat a kutyákkal ellentétben nem kifejezetten vadászati vagy terelési feladatok elvégzésére tenyésztették, a macskák közötti különbségek sokkal finomabbak, mint mondjuk a rottweiler és a beagle közötti különbségek.

Puha fehér-szürke macska ül az asztalon a macskakávézóban

Hány macskafajta létezik?

Nem mindegy, hogy hol keres információt arra vonatkozóan, hogy hány macskafajta létezik a világon. A nemzetközi macskanyilvántartók és egyéb szervezetek mind különböző minősítéseket sorolnak fel az általuk elfogadott fajtákra vonatkozóan, és a fajták teljes száma is változó - bár jóval kevesebb elfogadott macskafajta van, mint kutyafajta. Míg az Encyclopaedia Britannica csak tizenöt macskafajtát sorol fel, a Nemzetközi Macskaszövetség, a világ legnagyobb genetikai, törzskönyvezett macskák nyilvántartása hetvenhárom különböző fajtát ismer el. Sok más közismert nyilvántartás és egyesület e két szám közti macskafajtát ismer el.

Például a Cat Fancy Kormányzótanácsa (GCCF), az Egyesült Királyság első számú macskafajta-nyilvántartása például 2022-től 40 különböző fajtát ismer el. A Fédération Internationale Féline, amelynek negyven országban van tagszervezete, negyvennyolc fajtát ismer el négy kategóriára bontva.

Több oka is van annak, hogy a különböző egyesületek különbözőképpen határozzák meg a macskafajtákat. A legegyszerűbb ok az általános osztályozás. Egyes nyilvántartások nem veszik figyelembe a nem törzskönyvezett macskákat, ha a szülők nevét és fajtáját nem lehet bizonyos számú generációra visszavezetni. Ezenkívül bizonyos egyesületek több macskafajtát is egy osztályba sorolnak, míg mások külön kategóriákba sorolják őket. 

Hány macskafajta létezik? Nincs egyetlen konkrét szám - ez is csak azt bizonyítja, hogy a macskák szeretik a maguk szabályait követni.

Elfogadnak-e új macskafajtákat?

Általában a nyilvántartások által elfogadott fajták listáján nem változtatnak. Időnként azonban új fajtákat tenyésztenek ki vagy hoznak be az országba, és megpróbálják elismertetni őket. A GCCF például 2020-ban előzetesen elismerte a lykoi fajtát.  

A macskafajtákat is gyakran olyan macskából hozzák létre, amelyeknek közös volt egy adott genetikai tulajdonságuk. Ha ez a tulajdonság kevésbé ismert, vagy egy bizonyos betegségre való genetikai hajlamhoz kapcsolódik, a tenyésztés vitássá válhat. A GCCF és más szervezetek szigorú szabályokat állítanak fel a tenyésztőknek annak biztosítása érdekében, hogy a fajtatiszta macskák egészségesek legyenek, és ne legyenek örökletes rendellenességekre hajlamosak.

Nem számít, hogy a macskának kék szeme van, öt lábujja vagy gyönyörű csíkos bundája van, a legjobb macska az, amelyik haza akar jönni! Több ezer olyan macska van a menhelyeken, amelyek nem fajtatiszta macskák, de arra várnak, hogy Ön egy végleges otthont adjon nekik. Ha többet szeretne megtudni saját macskája fajtájáról, vagy egy új macska örökbefogadását fontolgatja, fordítson egy kis időt arra, hogy megismerje a macskák jellegzetes fajtatulajdonságait. Az állatorvos tudja elmondani Önnek a legpontosabb információkat a háziállatra vonatkozóan, és arra, hogy mi kell ahhoz, hogy kedvence boldog és egészséges legyen. Ne felejtse el megnézni a keverék macskákat sem. Az Egyesült Királyságban évente több ezer örökbefogadható macska van, amelyek közül sokan az ősi származásukat alkotó törzskönyvezett macskákkal azonos genetikai tulajdonságokkal rendelkeznek. Ha a macska iránti szeretetről van szó, nem számít, hogy hány fajta létezik, mivel az Ön által imádott macskának megvannak a maga sajátos tulajdonságai, amelyeknek nem fog tudni ellenállni.

 

Szerző

Erin Ollila

Erin Ollila hisz a szavak erejében, és abban, hogy egy üzenet hogyan tájékoztathatja - és akár hogyan alakíthatja - át a célközönséget. Írásai az interneten és nyomtatásban is megtalálhatók, interjúk, blogbejegyzések és valós eseményeken alapuló kreatív írások formájában. Erin a SEO és a közösségi média szerelmese. A Fairfieldi Egyetemen szerzett M.F.A. diplomát kreatív írásból. Keresse őt a Twitteren @ReinventingErin, vagy tudjon meg többet róla a http://erinollila.com oldalon.

 

Felülvizsgálta: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek