A cica fejlődésének ábrázolása

Olvasási idő: perc

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

A cicák első életévében sok minden történik. Nehezen hihető, hogy a pöttöm, nyivákoló kiscica, aki még egy tenyérben is elfér, csupán tizenkét hónap leforgása alatt teljesen kifejlett felnőtt macskává válhat. A cicák tipikus fejlődését ábrázoló grafikon azt mutatja, hogy a változások zöme - és közülük is a legelképesztőbbek - az első nyolc hét során következnek be. Nézze meg ezt az idővonalat, hogy megtudja, hol vannak a felnőtt macska léthez vezető út mérföldkövei.

1-3. hét: A cica szeme és füle kinyílik

Hosszú szőrű anyamacska alvás közben mancsával védi újszülött kiscicáját.A kölyökmacskák zárt szemmel és füllel jönnek világra, életük mintegy első hetét vakon és süketen töltik. A Cats Protection szerint a második héten kezd kinyílni a szemük és fülük, de látásuk és hallásuk ilyenkor még nem igazán jó. Ilyenkor még célszerű védeni őket az erős fénytől és zajtól. A cicák kék szemmel születnek, de ez a szín a harmadik hét után megváltozhat, ugyanekkor kezd felállni a fülük, ami teljesen új, hangokkal teli világba vezeti őket.

A kiscicák születésük után néhány nappal már halk "nyivákolással" jelzik anyjuknak, ha éhesek vagy valami bajuk van, mondja a Cats Protection, dorombolni pedig néhány héttel később kezdenek el. Ahogy megtanulnak járni, játszani, környezetüket felfedezni, a cicák egyre hangosabbá válnak.

3-7. hét: Járás, elválasztás és alomhasználat

A cicák körülbelül három hetesen teszik meg az első tétova lépéseket. Először bizonytalanul imbolyognak, aztán ahogy a negyedik héten javul az egyensúlyérzékük, egyre magabiztosabban és kíváncsibban kezdik felfedezni környezetüket. Az ötödik-hatodik héten, amikor már ügyesen használják újonnan megszerzett mozgásképességüket, láthatja, hogy előbújik energikus, játékos és kíváncsi természetük! Szoros felügyelet mellett engedheti, hogy felderítsék környezetüket és megismerkedjenek az új látnivalókkal, hangokkal és szagokkal. Ilyenkor már mindenképpen érdemes cicabiztossá tenni otthonát, ha erre korábban még nem került sor.

A cica-idővonal negyedik-ötödik hetében a cica egyensúlyérzéke sokat fejlődik. Ez a megfelelő időszak bevezetni az almot, állítja a Cats Protection. A kölyökmacskák általában anyjukat figyelve tanulnak, úgyhogy tulajdonképpen elég nekik az alomtálcát megmutatni. Ne feledje, hogy még csak tanulnak, és balesetek előfordulhatnak.

A cicákat három hetes korukban lehet először szilárd táplálékkal kínálni, az elválasztás azonban fokozatosan történik további néhány hét alatt. A Pet Food Manufacturers’ Association (PFMA) azt ajánlja, hogy az átmenet megkönnyítése érdekében a szoptató anyamacskának és cicáinak ugyanazt a teljes értékű cicatápot adjuk az elválasztás kezdeti szakaszában. Miközben a táp tehát ugyanaz, a kiscicáknak az elválasztási folyamat kezdetén ennek az eledelnek a nedves változatát vagy a száraz eledel áztatott formáját érdemes kínálni.

A hatodik-nyolcadik hétre a cicák befejezik az átállást a szilárd táplálékra, innentől kezdve kizárólag kiváló minőségű kölyökmacska-eledelt adjon nekik. A táplálék mennyiségére nézve a PFMA azt ajánlja, hogy a csomagolásra nyomtatott gyártói irányelveket kövesse, és a cicatápot pontos konyhai mérlegen mérje ki, hogy kedvence biztosan a megfelelő mennyiségű energiához és tápanyagokhoz jusson. A legtöbb cica "sokszor keveset" szeret enni, úgyhogy érdemes lehet a napi táplálékadagot a nap során több kisebb adagra porciózni. Azonban minden kölyökmacska egyedi, tehát figyelje cicája fejlődését és fizikai állapotát és ennek megfelelően állítsa be táplálását, valamint aggály esetén forduljon állatorvosához.

8-12. hét: Társas élet és az első védőoltások

Tudta, hogy a cicák is fogat váltanak, akárcsak az emberek? A macskafélék tejfogai a második héten kezdenek kibújni, és körülbelül a nyolcadik hétre már minden tejfognak meg kell lennie. A negyedik hónapban kezdenek megjelenni a felnőtt fogak, a hatodik hónapra pedig elvileg az összes felnőtt fognak ki kell bújnia.

Ebben az időszakban kell a cicát elvinni az első állatorvosi vizsgálatra. Az első védőoltást körülbelül 8 hetes korban kell beadatni, ezt 12 hetes koruk körül követik az emlékeztető oltások. Az RSPCA szerint a cicákat általában macska herpeszvírus, macska calicivírus, fertőző macskaenteritisz és a macskaleukózist okozó vírus ellen oltják. Állatorvosa tájékoztatja arról, hogy még milyen egyéb betegségek elleni oltásra lehet szükség.

Ez az ideális időszak a cica társas életének megalapozásához. A kölyökmacska gondozása, dédelgetése, a játék nem csupán a cicus fejlődését és kötődését erősíti, hanem ilyenkor szokja meg a cica, hogy felveszik és kézben tartják. Az RSPCA szerint ez a megfelelő időszak arra, hogy más emberekkel és gyerekekkel, továbbá más egészséges, minden oltással rendelkező macskával és kutyával is összeismertesse a cicát. Így nem csupán a végleges otthonukba való költözésre készülnek fel, hanem érzelmileg egészséges, jól alkalmazkodó felnőtt macskalétüket is megalapozza.

Fonott szék alatt kucorgó kis tarka cica.

3-6 hónap: Gazdisodásra és ivartalanításra készen

A cicákat csak akkor lehet elválasztani anyjuktól és testvéreiktől, amikor már kizárólag szilárd táplálékot fogyasztanak és kifejlődtek társas érzékeik. A cicák a tizedik hétig továbbra is anyjuktól tanulják a normál macskaviselkedést, így az új otthonba költöztetéssel a legjobb legalább tíz hétig várni, hogy minden cica megkapjon minden esélyt a jól alkalmazkodó macskává válásra. Várhat akár tizenkét hétig is, hogy beleférjen a cica-idővonalon következő fontos oltási kör.

A legtöbb cica körülbelül négy hónapos korától ivartalanítható bár az állatorvos ennél korábban is elvégezheti a beavatkozást, ha úgy ítéli meg, hogy a cicát biztonsággal lehet altatni.

Egy év: Már nem kiscica

A kiscica első születésnapja idején már nem cica többé, hanem teljesen kifejlett macska. Bár még mindig viselkedhet kiscicaként és még nőni fog, a fiatal felnőtt macska kész áttérni a kiváló minőségű felnőttmacska-tápra. Az etetés mennyisége és gyakorisága tekintetében kövesse az új macskaeledel etetési iránymutatását.

Ugyan a macska egy éves korára felnőttnek minősül, fejlődés szempontjából a cica kamaszkora általában olyan tizennyolc hónapos koráig tart. Ez idő alatt a macska még mindig olyan energikusan játszik, mint egy kiscica, és emellett tipikus "kamasz"viselkedést is mutat, azaz feszegeti a határokat és lázadozik, például kaparja a bútorokat vagy jelölgeti a területét. De nincs min aggódni. A macskák általában a tizennyolc hónapos mérföldkő után egyre érettebbek és kezdenek lenyugodni, második születésnapjukra pedig kialakul felnőtt személyiségük.

Csodálatos dolog végignézni, ahogy a pöttöm újszülött cicából kifejlett macska válik. Ha tudja, mire számíthat a cica növekedése közben, segíthet neki, hogy egészséges és boldog társsá váljon.

Szerző

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus gazdi, kisállatokról szóló blog szerzője és regényíró az Oklahoma állambeli Tulsából, ahol általában egy csapatnyi bundás társ felügyelete mellett ír.

 

Felülvizsgálta: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA és Dr. Becky Mullis, DVM, DACVIM (Tápanyag)

Kapcsolódó cikkek

  • Az öt legbarátságosabb macskafajta

    Ha igazán barátságos cicára vágyik, ismerje meg az öt legkedvesebb és legodaadóbb macskafajtát.
  • Jól kijönnek a macskák a gyerekekkel?

    Jól kijönnek a macskák a gyerekekkel? Szerencsére, a válasz: igen! Használja ezeket a tippeket, hogy a legmegfelelőbb macskát találhassa meg családja számára.
  • Hány macskafajta létezik?

    Ismerje meg a macskafajták különböző törzskönyvezései mögött álló történetet, hogy az egyes törzskönyvek hogyan különböznek a besorolásukban, és hogy elfogadnak-e új fajtákat.

Kapcsolódó termékek