Találja meg új cicáját: Hol érdemes keresni?

Published by
perces olvasás

Azon gondolkodsz, hogy kiscicát szeretnél? Az RSPCA csak 2019-ben 29 432 macskát fogadott be és beszámolójuk szerint a kidobott macskáknak és cicáknak a világjárvány alatt különösen nagy szükségük volt a segítségre. Ezt szem előtt tartva fontos, hogy teljes mértékben tisztában legyünk a cicatartással járó felelősséggel, és alaposan fontoljuk meg, hogy honnan szerezzük be a cicát.

 

Kell nekem cica egyáltalán?

Egy cica otthonába fogadása hatalmas kötelezettséggel jár, ezért a döntés meghozatala előtt, vegye fontolóra az alábbi kérdéseket.

 • Készen áll az otthonom a cica fogadására? A cicák új otthonuk minden centiméterét fel szeretnék fedezni. Fel akarnak majd mászni a könyvespolcokra, fel kívánják fedezni a szűk helyeket, és játszani mindennel, amire csak rá tudják tenni az apró mancsukat. Hajlandónak és képesnek kell lenned változtatni annak érdekében, hogy a cicád biztonságban, otthonod pedig épségben maradjon. Az alábbi tippekkel cicabiztossá teheti otthonát.
 • A családom készen áll egy kiscicára? Előfordulhat, hogy kisgyermekek vagy más kisállatok mellé fogadunk be cicát. Azok a kisgyermekek, akik még soha nem voltak kisállatok közelében, talán nem is tudják, hogyan kell bánni velük. Ha vannak gyermekeid, és könyörögnek, hogy szerezzetek egy cicát, fontos, hogy ne csak "engedj" nekik, hanem győződj meg arról, hogy Te és gyermekeid készen álltok az új kalandra. Noha gyermekeid valószínűleg megígérik, hogy etetik, gondozzák a cicát és kitakarítják az almot, kulcsfontosságú szereped van abban, hogy megtanítsd őket arra, hogyan kell megfelelően gondoskodni a cicáról.
 • Vannak más állatai is, akikre szintén gondolnia kell? Ha már vannak állatok az otthonodban, eltarthat egy ideig, amíg hozzászoknak az új jövevényhez. Fokozatosan, lassan ismertesse meg őket egymással, és ne hagyja őket egyedül mindaddig, amíg úgy nem érzi, hogy biztosan készen állnak erre. Ne feledd, hogy a meglevő kedvencek hozzászoktak ahhoz, hogy minden figyelmed nekik szenteled, és a lakásod az ő területük, ezért fontos, hogy továbbra is ugyanannyi szeretetet mutass a többi állatod iránt, mint eddig, hogy megkönnyítsd az átmenetet.
 • Tudok elegendő időt a cicával tölteni? A cicák szőrös, apró energiagombócok, akik alig várják, hogy játszhassanak Önnel és megismerjék Önt. Ha túl gyakran hagyjuk egyedül a cicákat, nagyobb valószínűséggel alakulnak ki náluk a későbbiekben viselkedési problémák. Bőséges testmozgásra, tanításra és időre van szükségük ahhoz, hogy kötődjenek hozzád.
 • Van türelmem foglalkozni egy kiscicával? Azt is fontolóra kell venni, hogy van-e elég türelme egy új kiscicával foglalkozni. A gyerekekhez hasonlóan a kiscicák is sok figyelmet igényelnek, és őket is meg kell tanítani a helyes viselkedésre. Győződjön meg róla, hogy van-e elég türelme ahhoz, hogy megtanítsa a cicát olyan dolgokra, mint például az alomtálca vagy kaparófa használata vagy a bútorokra ugrás.
 • Megengedhetem magamnak, hogy macskát tartsak? A kiscica örökbefogadása hosszú távú pénzügyi elkötelezettséget jelent, amely az ivartalanítással, oltásokkal és az azonosító chip beültetésével kezdődik, és éveken át folytatódik a táplálékkal, alommal és rendszeres állatorvosi ellátással. A cica idősebb korában esetlegesen kialakuló betegségekhez kapcsolódó költségeket is figyelembe kell vennie. Ha lehetőségei engedik, ajánlott kisállat-biztosítást is kötni a cicára, amely fedezi a váratlan egészségügyi költségeket.
 • Milyen kiscica illene hozzám? Mielőtt egy adott kiscica mellett döntenél, ismert meg a különböző fajtákat. Gondold végig, mennyi időt tudsz velük tölteni, mekkora hely áll rendelkezésedre, milyen allergiád van, és milyen életmódot folytatsz.

A megfelelő macska kiválasztása a család számára

Az állatmenhelyeket üzemeltető szervezetekhez évről évre rengeteg örökbefogadott kisállatot visznek vissza, mert új gazdáik nem számoltak az igényeikkel, vagy már nem tudják azokat kielégíteni. Ez a gazdi és a cica számára egyaránt lelki törést okozhat, ezért nagyon fontos, hogy olyan cicát találj, amely neked és családodnak egyaránt megfelel. Ha nem biztos benne, hogy milyen macska illik Önhöz, kérjen tanácsot!

Az olyan gazdik, akik örökbefogadás előtt tanácsot és segítséget kérnek a családjuktól, barátaiktól vagy egy állatorvostól, nagyobb valószínűséggel tartják meg cicáikat, és jobban is élvezik ezt a különleges kötődést.

Honnan szerezzünk be kiscicát?

Az állatmenhelyek, állatmentő szervezetek és állatvédő egyesületek tele vannak kedves, egészséges macskákkal és kiscicákkal, akik csak arra vágynak, hogy jó otthonra találjanak. Nézz körül a közeli menhelyeken, hogy megtaláld a Neked megfelelő cicát.

Állatorvosod is tud ajánlani mentéssel foglalkozó szervezeteket. Jó, ha tudja, hogy számos mentőszervezet szeret megbizonyosodni arról, hogy a cicák jó helyre kerülnek. Ha fajtatiszta cicát szeretnél, kérd meg állatorvosod, hogy ajánljon egy helyi tenyésztőt.

Olvasd el a cicafelszerelésekről szóló cikkünket is, hogy felkészülten fogadhasd új bundás barátodat. Bármelyik cica mellett is dönt is, ne feledje, hogy úgy kell szeretnie és gondoskodnia róla, mint a családja többi tagjáról.

 

Kapcsolódó cikkek

 • Az öt legbarátságosabb macskafajta

  Ha igazán barátságos cicára vágyik, ismerje meg az öt legkedvesebb és legodaadóbb macskafajtát.
 • Hány macskafajta létezik?

  Ismerje meg a macskafajták különböző törzskönyvezései mögött álló történetet, hogy az egyes törzskönyvek hogyan különböznek a besorolásukban, és hogy elfogadnak-e új fajtákat.
 • A cica fejlődésének ábrázolása

  Kövesse ezt az időrendet cicája heti és havi fejlődésének megismeréséhez, tudja meg, mikor várható, hogy járni kezd és oltásra lesz szüksége.
 • Jól kijönnek a macskák a gyerekekkel?

  Jól kijönnek a macskák a gyerekekkel? Szerencsére, a válasz: igen! Használja ezeket a tippeket, hogy a legmegfelelőbb macskát találhassa meg családja számára.

Kapcsolódó termékek