Védelmezik-e a macskák a gazdájukat?

Kiadta:
Olvasási idő: perc

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

A kutyák közismertek arról, hogy rendkívül ragaszkodnak a gazdijukhoz, de vajon létezik-e védelmező macska? Ismerje meg, hogy vajon macskája úgy érzi-e, hogy védelmeznie kell Önt, és miként adhatja ezt az Ön tudtára.

Védelmezőek-e a macskák?

A macskákat gyakran tartják zárkózottnak és távolságtartónak, még azokkal az emberekkel szemben is, akik a legjobban szeretik őket, az igazság azonban az, hogy a macskák ugyanúgy védelmezhetik gazdáikat, mint a kutyák. Egyszerűsítve a dolgot: a macskák szeretik a családjukat, a családjuk pedig viszontszereti őket. Ahogy azt a kutatók egy 2011-ben közzétett úttörő tanulmányban elsőként kimutatták, a macska-ember kapcsolat éppen olyan erős, mint az emberek közötti kapcsolat.

Talán észre sem veszi, hogy macskája mennyire figyeli Önt, hogy hol van és mit csinál, de a macskák borotvaéles hallásuk és szaglásuk segítségével valóban biztonságban tartják kétlábú családjukat. A BBC például olyan macskákat mutat be, amelyek felismerték a rákos megbetegedést és a szívbetegséget gazdáiknál, figyelmeztették őket a közelgő szívrohamra, megvédték fiatal barátjukat a zaklatóktól, sőt még a Királyi Haditengerészetben is szolgáltak az emberek mellett!

Egy nő egy szürke skót lógófülű macskát tart az arcához, összebújva vele.

Gyakrabban esik meg, hogy a macskák megpróbálják megvédeni gazdájukat az általuk veszélyesnek tartott emberektől. Noha a macskák szenvedélyes ragadozók, némelyikük számára az ember nagynak és ijesztőnek tűnik. A macskák ösztönösen védelmezik Önt és a területüket.

Miközben cuki dolog elképzelni, ahogy a macskák rohanva mentik meg a helyzetet, ők minden bizonnyal nem ugyanígy gondolkodnak a tetteikről. Dr. John Bradshaw, az ismert állat-viselkedéskutató a National Geographic hasábjain óva int attól, hogy az emberek "azt képzeljék, hogy [a macskáknak] a miénkhez hasonló gondolatai és szándékai vannak." Ha macskája megpróbálja megvédeni Önt valamitől (vagy valakitől), valószínűleg csak az ösztöneit követi.

A túlságosan védelmező macskák jellemzői

Néhány esetben a macskák agresszióig fokozódó védelmező magatartást tanúsíthatnak. Figyelje meg macskája nonverbális kommunikációját, hogy megtudja mi váltja ki a védelmező viselkedést.

Ha meg szeretné tudni, hogy macskája testőr-üzemmódba lépett-e, figyelje meg a következő testi jelzéseket:

  • Nagyra tágult szemek
  • Hegyes, parabolaantennaként kiálló fülek
  • A farok éles, gyors mozgása
  • Görnyedt testtartás
  • A fogak és/vagy karmok mutogatása
  • Sziszegés, morgás vagy nyöszörgés
  • Harapás vagy karmolás

Hogyan bánjunk a túlságosan védelmező cicával

A védelmező macska félős macska, a félelem pedig agresszióba fordulhat át. Mielőtt azonban elindulna, hogy egy "Vigyázat, macskatámadás" feliratú táblát vásároljon
a bejárati ajtóra, foglalkozzon azzal, miként tudja megnyugtatni agresszív macskáját, és megtanítani arra, hogy viselkedése nem elfogadható.

Ne feledje, hogy noha nem szabad jutalmazni a macska ellenséges viselkedését, az agresszív macska büntetése sem vezet eredményre. Az RSPCA szerint macskája nem fogja érteni, ha helytelen viselkedése miatt megszídja vagy megbünteti őt. Ahelyett, hogy leszoktatná a nem kívánt viselkedésről, még ronthat is a helyzeten azáltal, hogy még idegesebbé vagy félősebbé teszi a cicát. Mi a legjobb, amit ilyen helyzetben tehetünk? Egyszerűen sétáljon odébb, és bíztassa erre családja többi tagját is.

Védelmezőek-e a macskák? Kedvence ösztönösen reagál, ha valami furcsa szagot érez, furcsa dolgokat hall vagy más furcsaságot érzékel. Az is a DNS-ükben van, hogy ha fenyegetve érzik magukat, támadásba lendüljenek. Jó tudni azonban, hogy probléma esetén macskája Ön mellett áll.

Szerző

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien író, édesanya és régóta cicagazdi, akinek a házát két orosz kék macskája uralja. Munkái a Care.com, a What to Expect, és a Fit Pregnancy oldalán jelennek meg, ahol a kisállatokról, a terhességről és a családi életről ír. Keresse és kövesse az Instagramon és a Twitteren: @brovelliobrien

 

Felülvizsgálta: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek