A hím és nőstény macskák közti különbségek

Kiadta:
Olvasási idő: perc

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

A hím és a nőstény macskák közötti biológiai különbségek közismertek, de új négylábú társ választása esetén érdemes fontolóra venni, hogy nem jobb-e az egyik nem a másiknál. A büszke kandúrok és a doromboló királynők közötti különbségek megismerése segítséget nyújthat az életmódjához és személyiségéhez jobban illő macska kiválasztásában. Tehát kandúrt vagy nőstény macskát válasszunk? Elsőként ismerjük meg a kandúrok és nőstény macskák közti különbségeket.

Melyik nem képviselői viselkednek jobban?

A hím és nőstény macskák közötti viselkedésbeli különbségek a nem ivartalanított macskák esetében a leginkább szembetűnők, mivel a viselkedésbeli különbségek túlnyomórészt a macskák hormonjaihoz kapcsolódnak. A kandúr macskák például ivarérett korukban agresszívabbá válhatnak, vizeletet spriccelhetnek és megpróbálhatnak kiszökni a házból. A tüzelő nőstény macskák ugyanakkor sokkal ragaszkodóbbak, hajlamosak szinte mindenhez hozzádörgölőzni, és furcsa hangon nyávognak. Noha az ivaros (nem ivartalanított) macskák többségének viselkedése rendívül jellegzetes nem mondható el, hogy egy adott nemű macska mindig adott módon viselkedik. A nőstény macskák is spriccelhetnek vizeletet tüzeléskor, míg egyes hím macskák is lehetnek ragaszkodók. A menhelyek többsége kifejezetten bíztatja a gazdikat macskáik ivartalaníttatására. A kiscicák ugyan nagyon aranyosak, de fontos még azelőtt átbeszélnie az ivartalanítás kérdését, mielőtt váratlanul egy új alomnyi kiscica érkezne. 

Az emberek gyakran feltételeznek bizonyos személyiségjegyeket, többek között a fajta vagy a szőrzet színe alapján, amint azt a Kaliforniai Egyetem Davis Állatorvosi Oktató Kórházának felmérése is megállapította. Az emberek a vörös macskákat barátságosabbnak, a fekete vagy fehér macskákat pedig antiszociálisabbnak tartják. A legtöbb macskatulajdonos és állatorvos azonban azt mondja, hogy a macska neme vagy színe nem garantálja, hogy bújós vagy független személyiségű macskák lesz. A környezet, amelyben a macska nevelkedik és a gazdi személyisége gyakran jobban hatással van a viselkedésre, mint a genetika.

Maine coon macska narancssárga játékával játszik a földön.

Megjelenés: Csillagos ötös

A macskafajták gyakran nehezebben különböztethetők meg egymástól, mint a kutyafajták. Leendő macskájának változatos tulajdonságai, jellegzetes színe, valamint hosszú vagy rövid szőrzete lehet. Mint a legtöbb emlősállatnál, a hímek minden fajta esetében nagyobbak az adott fajta nőstényeinél. Általánosságban azonban mind a kandúr, mind pedig a a nőstény macskák 2,5 - 5,5 kilogrammosak és körülbelül 20-25 cm magasak. A macska táplálékának típusa, mozgásának mennyisége és általános egészségi állapota egyaránt nagy hatással van a macska megjelenésére.

Nem ideális, ha kizárólag a megjelenés alapján választunk macskát. Ha új macskát szeretne, látogasson el egy menhelyre, mint például a Kékkereszthez, ahol számos különféle korú, fajtájú és személyiségű macska található. Sok menhelynek van weboldala a macskák képeivel, amelyet a látogatás előtt megtekinthet, a menhely munkatársai pedig szívesen mesélnek a macskák előéletéről. Amikor először találkozik egy macskával, üljön le a közelébe, és várja meg, hogy ő menjen oda Önhöz. Mielőtt hozzáérne, hagyja, hogy a macska egy kicsit Önhöz dörgölőzzön. És töltsön egy kis időt különböző macskákkal a végleges döntés meghozatala előtt.

Kandúr vagy nőstény macskát válasszunk?

Az igazság az, hogy a macska neme valójában nem számít házi kedvencünk kiválasztása során. Noha vannak bizonyos viselkedésbeli különbségek a hím és a nőstény macskák között, ahogy kiscicából felnőtté válnak, a macska genetikája és környezete nagyobb szerepet játszik az Önök között létrejövő kapcsolat minőségében. Szánjon tehát időt arra, hogy több macskával is megismerkedjen, és azt válassza, amelyikről úgy gondolja, hogy a legjobb barátja lesz. A hím és nőstény macskák közötti különbségek csak kis mértékben számítsanak a macska kiválasztásában.

Szerző

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger macskatulajdonos, aki otthonát szőrös kedvenceivel, két gyermekével és férjével osztja meg. Amikor éppen nem tanít, ír vagy blogol, Chrissie legszívesebben a családjával tölti az időt. Cikkein keresztül igyekszik segíteni a gazdiknak egy olyan aktívabb és tartalmasabb élet lehetőségének bemutatásával, amelyben a házi kedvencek boldogsága sem utolsó szempont.

 

Felülvizsgálta: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Kapcsolódó cikkek

 • Találja meg új cicáját: Hol érdemes keresni?

  Kiscicát számos helyről szerezhetünk. Ismerd meg, hogyan szerezhetsz cicát menhelyről, tenyésztőtől, mentőszervezettől vagy a helyi újságból.
 • Az öt legbarátságosabb macskafajta

  Ha igazán barátságos cicára vágyik, ismerje meg az öt legkedvesebb és legodaadóbb macskafajtát.
 • Hány macskafajta létezik?

  Ismerje meg a macskafajták különböző törzskönyvezései mögött álló történetet, hogy az egyes törzskönyvek hogyan különböznek a besorolásukban, és hogy elfogadnak-e új fajtákat.
 • A cica fejlődésének ábrázolása

  Kövesse ezt az időrendet cicája heti és havi fejlődésének megismeréséhez, tudja meg, mikor várható, hogy járni kezd és oltásra lesz szüksége.

Kapcsolódó termékek