Macskáink furcsa dolgai és miért szeretjük azokat

Published by
perces olvasás

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

A legtöbb cicagazda egyetért abban, hogy macskája furcsa dolgai miatt szereti igazán bundás barátját. A macskák kiszámíthatatlan, vicces viselkedése mindenhol derültséget kelt, de amit mi bolondosnak és szórakoztatónak látunk, az valójában csak az ösztönök követése. Elviselik és befogadják az embereket a mindennapjaikba, egymást követő fergeteges mutatványaikkal pedig rabul ejtik őket.

Íme öt egyedi, néha rejtélyes macskatulajdonság, amelyek miatt fülig szerelmesek vagyunk beléjük.

1. Dagasztás

A szeretet egyik leggyakoribb és leginkább macskás megnyilvánulása a dagasztás. Amint lefekszünk az ágyba, vagy elhelyezkedünk a kedvenc fotelünkben, a semmiből feltűnve masszíroznak minket és/vagy a takarónkat!

A szoptatott kölyökcicák azért dagasztanak, hogy serkentsék az anyatej áramlását, azonban ezt a viselkedést rendszerint felnőtt korukban is folytatják. A Blue Cross munkatársai szerint ez hatalmas bók, mert azt jelenti, hogy a macska biztonságos, megnyugtató figurának tekint minket. Egy másik elmélet szerint a dagasztás révén a macskák a mancsukban található verejtékmirigyek segítségével jelölik ki a területüket. Bármi legyen is a valódi ok, ez az egyik legbájosabb dolog, amit a macskák tesznek. A macskák világában a dagasztás egyenlő a szeretettel és a ragaszkodással.

2. Ügyesség

Az egyik vicces szokás, ami miatt a macskás videók vírusszerűen terjednek, az a képesség, hogy hihetetlen egyensúlyérzékkel, könnyedén ugrándoznak és ugranak fel nagyon magasra. Még professzionális macska-ügyességi versenyeket is rendeznek, melyeken azt jutalmazzák, ha hajlandóak átugrani karikákon vagy átmászni alagutakon.

Fontos, hogy ne bíztassuk őket olyan trükkök végrehajtására, amelyek sérülést okozhatnak, mert a közhiedelemmel ellentétben a macskák nem mindig esnek a talpukra! Mindazonáltal hangtalan, könnyed lépéseik csodálatra méltóak. Ha végignézzük, ahogy bundás barátunk a macskajátékát kergeti fel és le a lépcsőn, vagy ráveti magát egy darabka macskaeledelre, az első sorból élvezhetjük a saját akrobatikus show-műsorunkat!

3. Rejtőzködés kis helyeken

Van-e aranyosabb egy papírzacskóból kikukucskáló vagy egy apró (a macskánál háromszor kisebb!) kartondobozban összegömbölyödött, imádni való szempár látványánál? A macskák közismerten a kisméretű rejtekhelyeket keresik, ez a viselkedés pedig, amellett, hogy szupercuki, a biztonságérzetüket is növeli. Számunkra furcsának tűnő helyeken, például egy cipősdobozban vagy akár a fürdőszobai mosdóban keresik a kényelmet, a biztonságot és a meleget.

Ez a tulajdonságuk azzal is összefügg, hogy bárhol és bármikor képesek elaludni, ezért ne lepődjön meg, ha szőrös cicabarátját egy szennyeskosárban vagy egy üres könyvespolcon találja összekuporodva. Azonban nem árt óvatosnak kell lenni - nem biztos, hogy mindig látjuk, amikor éppen elbújnak, de mégis mindig tudnunk kell, hol vannak, nehogy véletlenül sérülést okozzunk nekik vagy bezárjuk őket egy szekrénybe.

4. Rohangálás fel és alá

Ez valószínűleg a macskák által csinált dolgok legfurcsábbika, márpedig ezt tényleg nagyon sokszor csinálják. Ha valaki akárcsak rövid ideig is élt együtt macskával, biztosan tanúja volt már ennek a viselkedésnek. Csak ülnek csendben és békésen, majd hirtelen, nagy sebességgel keresztülszáguldanak a szobán, hogy üldözzék... nos, a semmit. Legalábbis azt, amit mi semminek gondolunk.

A macskák hihetetlenül ráhangolódnak a környezetükre; olyan dolgokat látnak és hallanak, amiket az emberek nem, például egy olyan porcicát, amely harminc méterrel arrébb lebeg a levegőben. Kicsit valóban ijesztőnek tűnhet, ha az látja, hogy cicája a sarokban ülve bámul valami láthatatlan dolgot, de szinte biztos lehet benne, hogy valami fontosat vett észre.

5. Kémkedés

A kémkedés olyan egyedülálló, néha idegesítő viselkedés, amelyben a macskák kitűnőek. Ha ébredt már arra valaha az éjszaka közepén hogy macskája bámulja Önt, vagy azt hitte, hogy egyedül van a szobában, majd hirtelen rájött, hogy cicája ott áll Ön mögött, akkor tisztában van vele, hogy a macskák nagyon jók ebben a különleges - és kissé idegesítő - viselkedésben.

A macskák szeretik szemmel tartani az embereket! Egyszemélyes polgárőrségként órákon át bámulnak ki az ablakon, és figyelik a jövés-menést. Olyan is előfordul, hogy a reluxán át leskelődnek vagy kissé elhúzzák a függönyt, hogy jobb rálátásuk legyen a történésekre. A szomszédai meg persze azt gondolják, hogy Ön az, aki kémkedik utánuk!

És ez csak néhány azon furcsa dolgok közül, amelyekkel a macskák szeretetet, szórakozást és vigaszt hoznak az emberek világába!

Kapcsolódó cikkek

 • A hím és nőstény macskák közti különbségek

  Mielőtt kiválasztaná örök barátját, tekintse át a hím és nőstény macskák közötti alábbi viselkedés- és megjelenés-béli különbségeket.
 • Védelmezik-e a macskák a gazdájukat?

  A kutyák közismerten hűségesek de vajon a macskák is védelmeznek-e bennünket? Tudja meg, hogy védelmezik-e a macskák a gazdájukat, és hogy miként kell bánni egy túlságosan védelmező cicával.
 • Szellentenek-e a macskák?

  Bár nem gyakori, a macskák is bocsátanak ki gázokat. Tudja meg, hogyan befolyásolja macskája tápláléka a gázosodását, és hogy kell-e aggódnia.
 • Ártalmas-e a csokoládé a macskák számára?

  A csokoládé közismerten halálos méreg a kutyák számára, de a macskák számára is mérgező. Ismerje meg, miért rossz a csokoládé a macskák számára, és mi a teendő, ha megette azt.

Kapcsolódó termékek