Szellentenek-e a macskák?

SZERZŐ:
perces olvasás

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Szellentenek-e a macskák? Bár nem feltétlenül a legjobb téma a vacsoraasztalnál, a macska szellentés fontos lehet a gazdik számára.

A többi gyomor-bélrendszeri funkcióhoz hasonlóan a gázképződés (szelek) is természetes jelenség az állatoknál. Bár nem olyan gyakran (vagy nem olyan hangosan), mint a kutyák és az emberek, még a méltóságteljes macskák is szoktak szellenteni. A túl gyakori szellentés olyan emésztési problémák kísérője lehet, mint a hasmenés vagy a híg ürülék. Mivel sok macska kint végzi el a dolgát, néha a túlzott gázképződés lehet a legnyilvánvalóbb jele annak, hogy valami nincs rendben.

Miért szellentenek a macskák?

A puffadás jellemzően az emésztőrendszerben felgyülemlett gázokból ered, amelyek aztán távoznak a szervezetből. A legtöbb esetben a macska szellentése normális. Túlzott szellentés akkor is előfordulhat, ha a macska túl sok levegőt nyel le.

nyugodt macska a kanapé háttámláján
A táplálékallergia vagy -érzékenység is hozzájárulhat a túlzott gázképződéshez. Valójában a táplálékot tartják a macska szellentés egyik fő okának. A World Small Animal Veterinary Association (WSAVA) táplálkozási irányelveiben a puffadás „megváltozott gyomor-bélrendszeri funkcióként" szerepel az állatorvosi táplálkozási értékelésre vonatkozó globális „Táplálkozási szűrési kockázati tényezők" ellenőrző listáján. A WSAVA táplálkozási értékelése figyelembe veszi „a rágcsálnivalókat, a jutalomfalatokat, az asztali maradékot, a gyógyszerek beadásához használt ételeket és a táplálékkiegészítőket" - gyakorlatilag mindent, amit a macska a pocakjába tesz.

Eledelek és macskapukik

A megfelelő macskaeledel kiválasztása macskabarátja számára nagyszerű első lépés a puffadás kezelésében. Válasszon olyan eledelt, amely tartalmazza a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, és megfelel a méretének, korának és aktivitási szintjének. A rostok például jót tesznek a macska emésztőrendszerének, ám bizonyos rostok túlzott gázképződést okozhatnak. Egyes esetekben az állatorvos ajánlhat olyan terápiás macskaeledelt, amelyet kifejezetten a macskák megfelelő emésztése érdekében állítottak össze.

A macska szellentés is egy további ok arra, hogy miért ne adjon macskájának emberi táplálékot. Bár macskája tolerálhat némi emberi ételt, a legjobb, ha ragaszkodik a szőrös barátja számára összeállított eledelekhez, ahogyan azt az RSPCA is hangsúlyozza. Figyelmeztetnek, hogy a legtöbb emberi étel nem felel meg macskája tápanyagszükségletének, sőt egyes ételek még akár mérgezőek is lehetnek.

Mindig forduljon állatorvosához, mielőtt emberi ételt adna macskájának, hogy megbizonyosodjon arról, ez biztonságos. Figyeljen arra, hogy ezen falatok mennyiségét is a minimumon tartsa.

Puffadás és egészségügyi problémák

Ritka esetekben a macskák puffadását súlyos betegség, például a Tritrichomonas foetus okozhatja. A Liverpooli Egyetem szerint a bélparazitával fertőzött macskáknál a puffadást „rossz szagú" hasmenés kísérheti. Ha macskája a gyomor-bélrendszeri zavar egyéb jeleit mutatja, beleértve a hasmenést és a hányást, és a gázok erős szagúak, azonnal vigye állatorvoshoz, hogy ellenőrizni tudják, van-e valamilyen egészségügyi probléma a háttérben.

Nyugodjon meg, legtöbbször a macska szellentés nem ad okot aggodalomra. Nem fognak túl gyakran eregetni, és amikor mégis, valószínűleg ugyanúgy meg fognak lepődni, mint ahogyan Ön. A macskák elegáns teremtmények; nem mindig fogja hallani vagy érezni, mivel a gázok többsége szagtalan - kecses és finom, akárcsak a macskája.

A legtöbb esetben egy puki az csak egy puki. Ha azonban bármi miatt aggódni kezd, mindenképpen beszéljen állatorvosával. Ő ajánlásokat is tud tenni macskája minőségi eledellel való táplálására vonatkozóan, hogy biztosítsa az emésztőrendszer megfelelő támogatását.

A szerző önéletrajza

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien író, édesanya és régóta cicagazdi, akinek a házát két orosz kék macskája uralja. Munkái a Care.com, a What to Expect, és a Fit Pregnancy oldalán jelennek meg, ahol a kisállatokról, a terhességről és a családi életről ír. Keresse és kövesse az Instagramon és a Twitteren @brovelliobrien.

 

Felülvizsgálta: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA és Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek