Rólunk

Mark Morris, Sr.

Dr. Mark Morris Sr.

Az 1901-ben született Dr. Morris látnok volt a klinikai táplálás területén. Hitt abban, hogy a táplálék javíthatja a bizonyos betegségben szenvedő állatok életminőségét. Abban az időben, amikor az állatorvosi munka többnyire a haszonállatok ellátását jelentette, gondolt a társállatokra és azok gazdáira, ezért 1928-ban megnyitotta a Raritan Állatkórházat Edisonban, New Jersey-ben. Ebben az időben ez volt a második, kizárólag kisállatokat fogadó állatkórház az Egyesült Államokban.

 

Dr. Morris új ötletekkel állt elő a társállatok betegségeinek kezelésére. A Rutgers Egyetem biokémiai tanszékén együttdogozott Dr. Jim Allisonnal a kisállatok betegségeinek diagnosztizálására szolgáló technikák kidolgozásán. Ötletei újszerűek voltak, és nem mindig fogadták őket jól, de Dr. Morris hamarosan az állateledelek szakértőjévé vált.

 

Hill Companyhoz

Röviddel azután, hogy eledeleinek konzervként történő forgalmazása érdekében csatlakozott a Kansas állambeli Topekában található Hill Packing Companyhoz, Dr. Morris jótékonysági szervezetet hozott létre kisállatok számára. A Morris Alapítvány jelenleg is finanszíroz társállatokkal kapcsolatos kutatásokat, valamint vadállatokkal kapcsolatos kutatásokat és állatorvostan-hallgatók számára elérhető ösztöndíjakat. Ma ez a világ legnagyobb nonprofit alapítványa a társállat- és vadállat-egészségügyi vizsgálatok számára, az általa közvetített adományok összértéke az 1948-as alapítás óta megközelíti az 50 millió dollárt.

 

Dr. Mark Morris, Sr.

Dr. Morris egész életében a kisállatok körül munkálkodott. Ő volt az Amerikai Állatkórházak Szövetségének (AAHA) első elnöke és az Amerikai Állategészségügyi Szövetség (AVMA) elnöke. Emellett vezetett egy bizottságot a társállatok táplálási szabályainak meghatározására, és ezek az erőfeszítések alapozták meg később a mai Amerikai Takarmány-ellenőrzési Hivatalok Szövetségének (AAFCO) létrejöttét.

 

Dr. Morris 92 évesen, 1993-ban halt meg.