A szeparációs szorongás kezelése a munkába és iskolába visszatéréskor

Kiadta:
perces olvasás

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Miután heteket vagy hónapokat töltöttünk otthon a lezárások alatt, a munkába vagy az iskolába való visszatérés számunkra és kisállatunk számára is nehézségeket okozhat. Bundás barátunk valószínűleg extra öleléseket, játékidőt és talán még extra falatokat is élvezhetett!

Ha tisztában vagyunk azzal, hogyan enyhítsük a kisállatok szeparációs szorongását, az megkönnyítheti ezt az átállást, különösen ha hosszabb időt töltöttünk karanténban, vagy ha otthonról dolgoztunk. Még a legfüggetlenebb macska vagy kutya számára is stresszt jelent, ha nem vagyunk otthon; még akkor is, ha ezt jól titkolják. Íme öt tipp arra vonatkozóan, hogyan hagyjuk otthon kutyánkat egyedül, és segítsünk macskánknak megbirkózni az új helyzettel, miután visszatértünk a munkába vagy az iskolába.

1. Új napirend kialakítása

Ha már tudjuk, hogy mikor fogunk visszamenni dolgozni, és visszatérni a régi rutinunkhoz, hasznos lehet, ha kisállatunknál is új rutint vezetünk be még azelőtt, hogy rendszeresen elmennénk otthonról. Ez segít csökkenteni a szeparációs szorongást azáltal, hogy időt ad mind a gazdának, mind a kisállatnak arra, hogy megszokja az új napirendet. Azt is újra meg kell tanulnunk, hogy hogyan hagyjuk el a házat hosszabb időre!

Első lépésként kezdhetünk néhány "próba" elmenetellel és hazatéréssel. A "távozási" rituálét kezdjük azzal, hogy felvesszük a kabátunkat, fogjuk a kávénkat és a kulcsunkat, majd kinyitjuk az ajtót. Elköszönünk kedvencünktől, kilépünk egy percre a folyosóra vagy betesszük hátizsákunkat az autóba, majd visszamegyünk a házba. Amikor ilyen rövid időre távozunk, akkor kedvencünk láthatja, hogy amikor kilépünk az ajtón, az nem mindig jelenti azt, hogy hosszabb ideig távol leszünk.

A Kisállat-viselkedési Tanácsadók Egyesülete szerint kutyák esetében a változó napirend segíthet a kisállatnak megbirkózni a kiszámítható rutinról a kiszámíthatatlan rutinra való átállásban.

Meg kell tanítani nekik, hogy „számítsanak a kiszámíthatatlanra” úgy, hogy először például egy percre megyünk el, majd 12 percre, majd három percre, hogy kedvencünk ne tudja, hogy mennyi ideig leszünk távol. Ezzel csökkenthetjük a kutyánknál jelentkező szorongást, amikor távol vagyunk a hosszabb munkanapokon.

2. Az érzelmek visszatartása

A gazdik számára valószínűleg ez a legnehezebb viselkedésbeli változás. Hogy lehet nem nagy felhajtást csinálni minden alkalommal, amikor elbúcsúzunk vagy ismét találkozunk? A Battersea Kutyaotthon szakértői szerint azonban súlyosbíthatja a szorongást, ha ilyenkor túl sok figyelmet fordítunk kutyánkra. Azt javasolják, hogy a lehető legkisebb felhajtással távozzunk, így kutyánk láthatja, hogy ez normális dolog, nincs oka aggodalomra. Visszatéréskor is nyugodtan javasolt belépni, és egy visszafogott dicsérettel közelíteni meg kedvencünket. Sárga felsőt viselő nő szürke kanapén ülve zsemleszínű labrador kutyáját öleli. Talán nem tűnik jó ötletnek visszafogottan viselkedni kedvencünkkel, miután hosszú órákig nem láttuk, de ha nyugodtan közelítünk hozzá, azzal megelőzhetjük nála a szélsőséges érzelemkitöréseket.

Így zökkenőmentesebbé tehetjük az egyedül, csöndben eltöltött órák és a kedvenc emberük viszontlátása miatt érzett öröm közötti átmenetet. Ne aggódjunk! Kb. 20–30 perc elteltével annyit játszhatunk kedvencünkkel, amennyit csak szeretnénk.

3. Új etetési rend kialakítása

A kisállatok szeparációs szorongásának enyhítésében elengedhetetlen lépés az étetési rutin módosítása. Amikor sok időt töltünk otthon, könnyen hozzászokhatunk ahhoz, hogy gyakran adunk állateledelt kedvencünket és jutalomfalatokkal halmozzuk el. De mi történik, amikor ismét távol töltjük időnk nagy részét?

Mivel a kutyák és a macskák a megszokás rabjai, az etetési idők hirtelen változása stresszhez vezethet, ezért javasolt visszaszoktatni őket egy strukturált etetési rutinhoz. A kutyákat általánosságban véve naponta kétszer kell etetni: egyszer reggel és egyszer este. A macskák etetési rutinja az etetés módjától függ; az önetetővel etetett macskáknál nincs szükség nagy változásra, vagy egyáltalán nem kell változtatni, az etetési rendhez szoktatott macskáknál viszont igen. Mint a kisállatok étrendjét érintő minden változásnál, itt is a lassú áttérés a legjobb. Beszéljünk állatorvosunkkal, hogy hogyan tudjuk a lehető legkevesebb stressz mellett módosítani kedvencünk etetésének időpontjait! Mielőtt visszatérnénk a munkába vagy az iskolába, javasolt ellenőrizni a készleteket, és beszerezni mindazt, amire szükség lehet.

Így elkerülhető, hogy például "teljesen elfogyjon az eledel", ami pedig számunkra okozna extra stresszt.

4. Egy kényelmes hely kialakítása

Amikor nem vagyunk otthon, kedvencünk olyan helyeket keres, ahol biztonságban érzi magát.Sok időt töltöttünk mostanában a kanapén? Egy nagyszerű tipp a kutyák otthon hagyásával és a szeparációs szorongás megszüntetésével kapcsoltban, hogy továbbra is hagyjuk meg számára ezt a helyet. A PDSA szintén azt javasolja, hogy alakítsunk ki egy biztonságos helyet kutyánk számára egy ketrec használatával, vagy a ház egy csendes részében található zárt helyiségben, ahol semmi sem fogja zavarni kutyánkat. Változtassuk helyüket „kutyabarlanggá”, párnákkal és takarókkal, kedvenc játékaikkal és jutalomfalatokkal, és hagyjuk nyitva az ajtót, hogy ne érezzék magukat „bezárva” vagy csapdában!

A macskák imádnak kicsi, sötét helyekre elbújni, akár otthon van a gazdijuk, akár nem.A szekrények és a dobozok nagyszerű, biztonságos macskaerődítmények. Változtassuk ezeket kényelmes macskaágyakká takarókkal, párnákkal vagy törölközőkkel! Egy pulóvert vagy más ruhadarabot is elhelyezhetünk bennük, amelynek olyan szaga van, mint nekünk, hogy bundás barátunk úgy érezhesse, hogy mellette vagyunk!

Szakállas férfi egy macskát ölel az arcához közel.

5. Ingergazdag környezet biztosítása

A kisállatok többek között rombolással vezetik le szorongásukat.

Egyesült királysági állatviselkedés-kutatók szerint kutyáknál ennek az egyik fő kiváltó oka az egyedül töltött idő okozta unalom és nemcsak az, hogy hiányolják gazdájukat. Emiatt a frusztráció miatt kiásnak vagy megrágnak bármit, amihez hozzáférnek. Ez sok macskáról is elmondható, akik például a kanapé szövetén vagy egy WC-papír tekercsen vezetik le frusztrációjukat.

Az unalom távol tartásának legjobb módja, ha ingergazdagabbá tesszük kedvencünk környezetét, hogy leköthesse magát, amíg nem vagyunk otthon. A zene és a kisállatoknak szóló televíziós műsorok nyugtató hatással lehetnek az állatokra, és csökkenthetik náluk a magányosság érzését. A Battersea Kutyaotthon olyan játékok használatát javasolja, mint a játékszőnyegek, a jutalomfalatokat tartalmazó labdák és a keresőjátékok, hogy a kutyák megfelelően le tudják vezetni mentális energiájukat.Egy alacsony edényt (kisebb medencét vagy ládát) megtöltve labdákkal labdatengert készíthetünk! Macskánkat lefoglalhatjuk a kíváncsiságát kielégítő jutalomfalatos logikai játékokkal, macskamentás játékokkal vagy olyan egyéb eszközökkel, amelyek igénybe veszik vadászösztönét (például imádnak elektronikus halakat kergetni).

A gazdiknak és a kedvenceknek is időre és türelemre lesz szükségük az átállási időszak alatt. De ha odafigyelünk a szeparációs szorongás enyhítésére, figyelünk bundás barátunk szükségleteire és sok szeretettel halmozzuk el, azzal nagyban megkönnyíthetjük a "normális" napirendre való visszatérést.

Közreműködő

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, Ph.D. író, STEAM-oktató, odaadó gazdi. A Macskaírók Szövetségének (CWA) szakértő tagja, aki iparágvezető vállalatok és szervezetek számára készít írásokat, beleértve a What to Expect When You're Expecting (Az a bizonyos kilenc hónap) című blogot és az NIU STEM Read programot. Keresse és kövesse az Instagramon és a Twitteren: @brovelliobrien

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek