Külföldi utazás kedvenceinkkel - A legjobb tippek az utazáshoz

Kiadta: Emma Milne
perces olvasás

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Az emberek szeretnek utazni, és az emberek szeretik a macskáikkal és kutyáikkal tölteni az időt. Logikus tehát, hogy az emberek szeretik a kedvenceiket magukkal vinni a nyaralásra. De vajon kedvenceink tényleg annyira szeretnek utazni, mint ahogy gondoljuk?

A kutyáim, Pan és Badger, gyakorlatilag mindig velem voltak - a munkahelyemen, otthon, és még a pubban is egy hosszú nap után!  Sok más emberhez hasonlóan mi is magunkkal vittük őket nyaralni. A valóság azonban nem volt olyan egyszerű, mint gondoltuk, ezért ahhoz, hogy segítsek Önnek döntést hozni, elő kell vennem az állatorvosi énemet.

Állatorvosként, amikor tanácsot kérnek tőlem a kisállatok gondozásához, szeretek visszanyúlni az alapokhoz, és mindig a házi kedvencek öt alapszükségletére gondolok. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy biztos lehessen abban, minden alapvető szükségletet kielégít. Az öt szükséglet a következő:

  • Eledel és víz.
  • Megfelelő környezet.
  • Találkozás más állatokkal.
  • A megszokott viselkedés kifejezése.
  • Védelem a fájdalomtól, sérüléstől és betegségtől.

Lehet, hogy nyilvánvalónak tűnik, de ez mégis egy nagyszerű ellenőrző lista a nyaralás megtervezéséhez. Ebben a cikkben a kutyákra fogok összpontosítani, de ugyanezek a tanácsok vonatkoznak a macskákra is.

Eledel és víz.

A víz a leglényegesebb dolog, amire először gondolnunk kell. A macskáknak és a kutyáknak lehetőség szerint mindig hozzá kell jutniuk friss vízhez. Ha hosszú utazást terveznek, gyakran meg kell állniuk, hogy vizet adjon nekik, ha az autóban nem tud vizet biztosítani. Ne feledje, hogy még egy légkondicionált autóban is nagyon meleg lehet a csomagtartó. A praxisomban találkoztam már olyan kutyákkal, akik utazás közben hőgutát kaptak, mert a gazdik nem vették észre, hogy milyen meleg van a csomagtartóban. Arról is meg kell győződnie, hogy a víz biztonságosan fogyasztható-e Ön és a kedvence számára ott, ahová mennek.

Tervezzen úgy, hogy elegendő eledelt vigyenek magukkal az utazás időtartamára, és legyen egy kis plusz eledel arra az esetre, ha késésre kerülne sor. Lehetséges, hogy ott, ahová mennek, tud eledelt vásárolni, de az étrend megváltoztatása elég drasztikus emésztési zavarokat okozhat, amit biztosan nem akar a nyaralás alatt! Ez különösen fontos, ha kutyájának vagy macskájának speciális állatorvosi terápiás étrendre van szüksége.

Környezet.

Hasonló lehet ahhoz, ahol Ön is él, de gyakran nagyon eltérő éghajlatra megyünk, és ez hatással lehet a kutyájára is. Ne várja el tőlük, hogy a hőségben túl sok mindent akarjanak csinálni. Hadd keressenek árnyékot és pihenjenek, amikor csak akarnak. Ha nagyon nagy szőrű kutyája van, fontolja meg, hogy megnyíratja, mielőtt elutaznak. Ez nagyban javíthatja komfortérzetüket.

Más állatok.

Utazási helyzetben ez inkább más kutyákkal és macskákkal való találkozásról szól külföldön. Feltétlenül beszéljen állatorvosával azokról a betegségekről, amelyeknek kedvence külföldön ki lehet téve. Ez fontos azért, hogy hazájába visszatérve meggátolja a betegségek terjedését, valamint azért is, hogy kedvence biztonságban legyen. 

Megszokott viselkedés.

Sok kedvencet felzaklat, ha változás történik a napi rutinban, ezért fontos, hogy minél kevésbé próbáljunk eltérni a megszokottól. A mentális boldogsághoz a kutyáknak és macskáknak szüksége van arra, amire minden állatnak, hogy kifejezhessék önmagukat. A kutyák számára ez játékot, felfedezést, ásást stb. jelent. Még ha a nyaralás alatt pihenni is szeretne, ne feledje, hogy a kutyának most is szüksége van ingerekre, és nem biztos, hogy egész nap a tengerparton szeretne lazítani.

Fájdalom, sérülés és betegség.

Senki sem akar erre gondolni, de történhetnek balesetek, és az idegen éghajlaton mindenféle szubtrópusi betegség és parazita előfordulhat, amelyeknek kutyája vagy macskája ki lehet téve. Például a lepkeszúnyogok által terjesztett Leishmaniasis nehezen diagnosztizálható és súlyos betegséget vagy akár halált is okozhat. További példák a Dirofilaria (más néven szívféreg) és az Echinococcus. Ezek az emberekre és az állatokra egyaránt veszélyesek lehetnek.

Győződjön meg arról, hogy tisztában van vele, milyen oltásokra és parazita elleni kezelésekre van szükségük az utazáshoz. Kérdezze meg állatorvosát arról is, hogy a kötelezően előírtakon kívül milyen készítményeket ajánlana. Legyen elsősegélycsomagja kisállatai részére, amely olyan alapvető dolgokat tartalmaz, mint kötszer, kullancseltávolító csipesz, steril víz a szem tisztításához, csipesz, stb. Sok közülük könnyen megvásárolható és hasznos lehet otthon is. Ha kisállatának vényköteles gyógyszerekre van szüksége, tervezzen előre és győződjön meg arról, hogy biztosan van elegendő gyógyszer távollétük egész időtartamára. Előfordulhat, hogy külföldön nem tudja kiváltani a receptet.  És ahogy már említettük, jó néhány "szubtrópusi meglepetés" csak jóval azután jelentkezik, hogy hazatértek. Ha tehát kedvence megbetegszik, miután hazatértek, keresse fel állatorvosát, és ne felejtse el megemlíteni neki, hogy külföldön járt!

És végezetül...

Volt néhány remek nyaralásunk külföldön a "fiúkkal", de nem mindig ment minden simán, és ha elkaptak volna valamilyen betegséget, nem biztos, hogy megbocsátottam volna magamnak. Gondolja át alaposan, hogy biztosan szeretné-e külföldre vinni kedvencét. Az út nehézségeket rejthet Önnek és kedvencének is és bizonyosan fennáll a betegségek kockázata, bárhová is megy. A macskák kifejezetten stresszként élik meg az utazást és az idegen helyeket, akárcsak a félénk kutyák.

Ha van valaki, aki megbízhatóan gondoskodik a kedvencéről, akkor kevesebb stresszt jelent kedvence számára, ha otthon marad, és ez sokkal pihentetőbbé teheti az Ön nyaralását is. Bárhogy is dönt - jó utat!

Contributor Bio

Emma Milne

Emma Milne

 

Dr. Emma Milne 1996-ban szerzett állatorvosi képesítést. 12 évig kisállatokkal foglalkozó praxisban, hét évig pedig klinikai táplálkozási tanácsadóként dolgozott. Jól ismert állatvédelmi munkájáról, és tíz könyvet írt a kedvtelésből tartott állatokról.

 

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek