Mivel etessem a vemhes vagy szoptató kutyát?

Közzétette:
Olvasási idő: perc

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

A kutya vemhessége általában 63 napig tart, a szoptatás pedig az ellést követően még pár hétig. Ez lehet a kutya életében a legfontosabb időszak, amennyiben a tápanyagellátásról beszélünk.1 A vemhes vagy szoptató kutyák nem megfelelő táplálása komoly egészségügyi problémákat okozhat és a kölykök egészségét is veszélyeztetheti. Beszéljen kutyája egyéni igényeiről állatorvosával és tartsa szem előtt az alábbi, nagyon fontos szempontokat:

  • A vemhes vagy szoptató szukák tápja megfelelő mennyiségű kalóriát kell, hogy tartalmazzon a tejtermelés miatt megnövekedett energiaszükséglet kielégítésére, a kölyökkutyák megfelelő fejlődéséért
  • A megnövelt zsírtartalom segít kielégíteni a megnövekedett kalóriaigényt
  • A kiváló emészthetőség igen fontos, mert segít kisebb mennyiségű tápból is maximális mennyiségű kalóriát bevinni
  • Az anyatej termeléséhez és a kölyökkutyák csontnövekedéséhez több kalciumra és foszforra van szükség
  • A kölykök egészséges fejlődéséhez fehérjéből is nagyobb mennyiségre van szükség
  • A DHA támogatja a kölyökkutyák idegrendszerének fejlődését

Gyakran feltett kérdések a vemhességre, szoptatásra és a szükséges tápanyagokra vonatkozóan.

Mit is jelent az emészthetőség és miért olyan fontos?

Ha a táp jól emészthető, akkor a tápanyagokat hatékonyabban szívja fel a vemhes vagy szoptató szuka szervezete. Ez azért fontos, mert az állat így minden egyes falattal maximalizálni tudja a tápanyagbevitelt. Ennek pedig azért van kritikus jelentősége, mert egy vemhes kutya hasában kevesebb a hely.

Miért van szükség több energiára és zsírra?

A vemhes vagy szoptató szukáknak rengeteg energiára van szükségük. A valóságban egy szoptató szuka energiaigénye az egészséges, felnőtt kutyához képest 4x, de akár 8x akkora is lehet. Egy pontosan kiegyensúlyozott eledel megnövelt zsírtartalommal, több energiát biztosít.

Mivel etessem a vemhes vagy szoptató szukámat?

Azt javasoljuk, hogy amilyen hamar csak lehet, Hill’s® Science Plan® Puppy kutyatápot adjon neki. A receptúrában az esszenciális tápanyagok megfelelő mennyiségben találhatók és a születendő vagy már megszületett kölyökkutyáknak ez remek segítség az életkezdéshez. Kérdezze meg állatorvosát, hogy az alábbiak közül melyik Science Plan® kölyökkutyáknak való tápot ajánlja:

  • Science Plan Puppy- közepes testű kutyáknak
  • Science Plan Puppy Small&Mini- kistestű és mini kutyáknak
  • Science Plan Puppy Large Breed- Nagytestű kutyáknak

Adhatok a nagytestű vemhes vagy szoptató szukámnak Science Plan Puppy Large Breed kutyatápot?

A vemhes vagy szoptató szukák számára nem javasoljuk a Science Plan Puppy Large Breed tápot. Nem tartalmaz annyi kalciumot és energiát a kutya számára, amelyek kielégítenék az erre a speciális időszakra jellemző igényeit. Nagytestű szukáknak a Science Plan Puppy közepes testű kutyáknak készült kölyöktápot javasoljuk.

Vannak a vemhes vagy szoptató kutya táplálására vonatkozó különleges szabályok?

A csomagoláson feltüntetett tápmennyiséget adja a kutyának a kölyöktápból egészen addig, amíg a kölykök elválasztása meg nem történt. Kérdezze meg állatorvosát, hogy az ellést követően legyen-e a kutya számára állandóan elérhető a táp. Ez segíthet hozzászoktatni a kölyökkutyákat a rendszeres szilárd táplálékhoz és afelől is nyugodt lehet, hogy a szuka ki tudja elégíteni energiaszükségletét.

Mikor válasszam el a kölyökkutyákat?

A legtöbb kölyökkutya már 3-4 hetes korában elkezd szilárd táplálékot fogyasztani. Az elválasztás a kölykök 6-7 hetes korára fejeződik be.  Érdemes a fajta és a várható felnőtt testméret alapján eledelt választani a kölykök etetésére.

Mikor keressem fel az állatorvost?

Ha tudja, akkor a vemhesség és a szoptatás ideje alatt hetente keresse fel állatorvosát, aki így ellenőrizheti, hogy kutyája milyen kondícióban van és megkapja-e a megfelelő tápanyagokat. Fontos, hogy állatorvosával közösen meghatározzák, milyen gyakorisággal szükségesek kontrollvizsgálatok a vemhesség alatt és a kölykök megszületése után.

Kezdje helyesen a kölykök gondozását.

Nagyban segíti az állatorvosi kontrollvizsgálatokat, ha a kiskutyák első életéve során 1-2 naponta2 feljegyzi a kölykök súlyát, fejlődését és aktivitását.

1 Small Animal Clinical Nutrition, 4th Edition. Normal Dogs; Pregnancy in Dogs; p. 238
2 Small Animal Clinical Nutrition, 4th Edition. Growing Dogs: Weaning Period; p. 247

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK