A nedves kutyaeledelek előnyei

SZERZŐ:
perces olvasás

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Az elmúlt néhány évtizedben jelentősen nőtt a tudásunk arról, hogy kedvenceinknek mire van szükségük a táplálék tekintetében. Évekkel ezelőtt a legtöbb ember konzervekkel és kutyakekszekkel etette a kutyáját, amelyek együttesen a teljes étrendet jelentették. A megfelelő táplálás szempontjából ez egy kissé hiányos volt, ezért a legtöbb mai nedves és száraz eledel az, amit teljes értékűnek és kiegyensúlyozottnak nevezünk. Ez azt jelenti, hogy ezek minden tápanyagot megfelelő mennyiségben biztosítanak a kutyák számára.

Emiatt a gazdik ma már nagyobb rugalmassággal kezelhetik, hogy nedves vagy száraz eledellel vagy a kettő kombinációjával etetik kedvencüket. Bár a száraz eledel általában gazdaságosabb és kényelmesebb, a nedves kutyaeledelnek is számos előnye van. A szükséges folyadékpótláson, a könnyű rághatóságon és az ízletességen kívül rengeteg ok szól a nedves eledel választása mellett.

1.  Folyadékbevitel

A víz minden állat számára elengedhetetlenül fontos. Bár mindig gondoskodnia kell arról, hogy kutyája számára elegendő friss víz álljon rendelkezésre, a nedves eledel is nagyszerű vízforrás a folyadékpótlásra. Ez különösen fontos meleg időben vagy kánikulában. Az egészségügyi problémákkal, például hólyag- és veseproblémákkal küzdő kutyáknak is nagy hasznára válik az extra vízbevitel, és a nedves kutyaeledelek ebben sokat segíthetnek.

2. Változatosság

A teljes értékű nedves és száraz eledelek egyformán egészségesek a kutyák számára. A nedves eledelek azonban nagyobb változatosságot kínálnak. A nedves eledelek lehetnek szilárd, löncshússzerű konzervek, falatkák mártásban, vagy finom raguk olyan összetevőkkel, mint a zöldségek és a hús. Ezen felül az ízek széles választéka áll rendelkezésre, ami változatosságot biztosít, hogy kutyája étrendje ne legyen unalmas.

3.  Ínycsiklandó illatú

Bár sok kutya imádja a száraz kutyaeledelt, a nedves eledeleknek általában vonzó illatuk van, ami segíthet a finnyásabb kutyákat arra ösztönözni, hogy belekóstoljanak az ételbe. A beteg vagy műtét után lábadozó kutyáknak nem sok kedve lehet enni, és a nedves eledel sokat segíthet abban, hogy újra talpra álljanak.

4. Könnyebb megrágni

Egyes gazdik ódzkodnak attól, hogy kutyakonzervet kínáljanak kedvencüknek. Aggódnak, hogy nem biztosítanak megfelelő táplálékot a kutyájuknak, vagy hogy a nedves eledel nem tesz jót a kutyájuk fogainak. Ez bizony tévedés; az RSPCA szerint a száraz eledelnek lehet némi előnye a nedves eledellel szemben, mivel enyhe tisztító hatással van a fogakra, de semmi sem utal arra, hogy a nedves eledel ártalmas lenne a kutya fogainak egészségére. A jó minőségű nedves eledel kiegyensúlyozott táplálékot kínál kedvencének, amely az élet minden szakaszában támogatja és fenntartja egészségét. Sőt, idősebb, fog- vagy ínyproblémákkal küzdő kutyák számára a nedves eledel könnyebben vagy kényelmesebben fogyasztható, mint a száraz.

Jack Russell Terrier kölyök egy ezüst tálból eszi az eledelt.

5. Jól eltartható

A bontatlan alutasakban és konzervdobozban lévő nedves eledel hosszú eltarthatósági idővel rendelkezik, és könnyebben tárolható, mint a nagy zsákos kutyaeledelek. Ha kutyájának nincs szüksége az egész tasakra vagy konzervdobozra egy étkezés során, ne feledje, hogy a maradékot mindig tegye hűtőbe. Ezek általában három napig elállnak a hűtőben, de etetés előtt mindig ellenőrizze, hogy nem romlott-e meg az eledel. A legtöbb állat azt szereti, ha az eledel szobahőmérsékletű, vagy legalább valamivel melegebb, mint a hűtő hőmérséklete.

Mikor adjunk száraz eledelt?

Bár a kiegyensúlyozott nedves és száraz eledel egyformán tápláló, lehetnek olyan okok, amelyek miatt száraz eledelt szeretne kínálni kutyájának. A száraz eledelt könnyebb adagolni, különösen akkor, ha mérleggel mérjük ki az adagot. A száraz kutyaeledelek nagyobb zsákméretekben is megvásárolhatók, ami kényelmesebb lehet a nagytestű kutyákkal rendelkező gazdik számára. És ha a kutya nassoló típus, a száraztáp nem romlik meg, ha nem eszi meg kedvence azonnal, és hosszabb ideig kint maradhat. A száraz eledelt könnyen felhasználhatja interaktív játékokhoz is, hogy gazdagítsa kutyája életét, és túletetés nélkül jutalmazza kedvencét.  

Miért ne adja mindkettőt?

Amíg az eledel teljes értékű és kiegyensúlyozott, Öntől függ, hogy nedves eledellel, szárazzal vagy a kettő keverékével eteti-e a kutyáját.   Egyes gazdik úgy döntenek, hogy reggel szárazat adnak a kutyának, este pedig nedves eledelt (vagy fordítva), míg mások inkább a nedves és a száraz eledelt együtt, ugyanabba a tálba teszik. Ez segít néhány kutyát arra ösztönözni, hogy megegye a száraz eledelt, ha azt önmagában nem hajlandó elfogyasztani, és minden étkezésnél változatos textúrát biztosít a kutyának. Ne feledje, hogy a kevert eledelt ugyanúgy kell kezelni, mint a nedves eledelt, és gondoskodjon arról, hogy minden maradékot kidobjon, különösen melegebb időben, amikor a nedves eledel szaga vonzhatja a legyeket. Végezetül ne feledje, hogy a kutyát mindig ideális testsúlyának megfelelően táplálja. A nedves és száraz eledelek keverése megnehezítheti az etetési mennyiségek kiszámítását, ezért mindig kérje ki állatorvosa tanácsát, ha bizonytalan.

  

A szerző önéletrajza

Jeanne Grunert

Jeanne Grunert

  

Jeanne Grunert szabadúszó író, blogger és regényíró. Egy 17 hektáros farmon él és dolgozik Virginiában, Shadow nevű németjuhász kutyájával és hat macskájával együtt.

  

Lektorálta: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA és Dr. Emma Milne BVSc FRCVS