Ehetnek-e a kutyák pizzát?

Kiadta:
min read

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Jaj, ne! Épp most kapta rajta kutyáját, amint a pizzás dobozból lakmározik, és azon aggódik, hogy ehetnek-e egyáltalán pizzát a kutyák? Beteg lesz-e a kutya, ha pizzaszélet eszik? Jó-e az, ha paradicsomszószt eszik? Akár csak egy pici pizzaszélet evett meg, vagy akár egy teljes pizzát feltétekkel együtt, az alábbiakra kell figyelnie.

Ártalmasak-e a pizza összetevői a kutyák számára?

Sajt

A túl sok sajt nem tesz jót a kutyáknak, még akkor sem, ha alacsony zsírtartalmú sajtokról, például a hagyományos pizzafeltétként ismert mozzarelláról van szó. A sajt általában magas zsír- és kalóriatartalmú, ami ahhoz vezethet, hogy kedvencünk túl sok kalóriához jut.

Szószok

Mi van akkor, ha kutyája épp most falt fel egy nagy adag marinara-szószt? A jó hír az, hogy ez a szósz legtöbbször érett paradicsomból készül, amelyet a kutyák is nyugodtan fogyaszthatnak. A kutyák csak a zöld részektől, például a levelektől és a paradicsomszártól betegednek meg. A pizzaszósz azonban nemcsak paradicsomból készül. Annak egyéb összetevői, mint a fokhagyma vagy a fűszernövények, már károsak lehetnek kutyája számára. Ezenkívül egyes boltban kapható pizzák hozzáadott cukrot is tartalmaznak. Az RSPCA szerint az egészségtelen táplálkozás hozzájárulhat az elhízáshoz, aminek következtében kedvence nagyobb eséllyel lesz kitéve cukorbetegség vagy egyéb egészségügyi problémák kialakulásának.

Pizzaszél, pizzatészta

Ha kutyája pizzaszélet evett, van oka az aggodalomra. A pizzatészta olyan összetevőket, például hagymát, fokhagymát és fűszernövényeket tartalmazhat, melyek fogyasztása veszélyes a kutyák számára.

A nyers pizzatészta még nagyobb veszélyt jelent. Ha a kutyája nyers házi pizzatésztát fogyasztott, azonnal menjen vele állatorvoshoz vagy állatklinikára sürgősségi ellátásért. A nyers kelt tészta kitágulhat kedvence gyomrában, ami súlyos légzési nehézségekhez, sőt, akár a szövetek szakadásához is vezethet. A Kennel Club szerint a nyers élesztő akár meg is mérgezheti a kutyát. Ezt az élesztő által termelt etanolszármazék okozza.

Fiatal pár pizzát eszik otthon, miközben beagle-jük a padlón ülve, nagy szemekkel nézi az ételt.

Ehetnek-e a kutyák pizzafeltétet?

Problémát jelenthet, ha kutyája pizzafeltétet evett. Számos gyakori pizzafeltét, mint a hagyma és a fokhagyma, egészségtelen - mi több, mérgező — lehet a kutyák számára. Továbbá a pepperoni, a szardínia és a kolbász egyaránt magas só- és zsírtartalmú, ami súlyosbíthat egyes még fel nem ismert betegségeket.

Legegyszerűbb tehát, ha nem ad kutyájának pizzát, sem étkezés, sem jutalomfalat gyanánt. A tejtermékek magas zsírtartalmuk miatt egyes érzékeny kutyáknál enyhe gyomorpanaszokat okozhatnak, összességében azonban a legtöbb esetben ártalmatlanok a kutyákra. Amennyiben kutyája nagy mennyiségű pizzát fogyasztott, és aggódik, hívja fel az állatorvost, és kérjen időpontot vizsgálatra.

Ne feledje, hogy még a kis mennyiségű emberi étel is tele van extra kalóriával, ami idővel súlyproblémákhoz, illetve számos, ebből adódó egyéb problémához vezethet. A legjobb tehát, ha nem ad pizzát kedvencének.

A szerző önéletrajza

Erin Ollila

Erin Ollila

Erin Ollila egy kisállat-rajongó, aki hisz a szavak erejében, és abban, hogy egy üzenet képes tájékoztatni, vagy akár átformálni a célközönséget. Írásai az interneten és nyomtatásban is megtalálhatók, interjúk, blogbejegyzések és valós eseményeken alapuló kreatív írások formájában. Erin a SEO és a közösségi média szerelmese. A Fairfieldi Egyetemen szerzett M.F.A. diplomát kreatív írásból. Keresse őt a Twitteren @ReinventingErin néven, vagy tudjon meg többet róla a http://erinollila.com oldalon.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek