Esszenciális illóolajok és a macskák: Vajon biztonságosak vagy sem?

SZERZŐ:
perces olvasás

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

A különféle illóolajok most rendkívül felkapottak, a tisztítószerektől kezdve a tisztálkodási termékeken át a gyógyászatig mindenhol feltűnnek. De mi helyzet a macskákkal? Léteznek illóolajat tartalmazó termékek macskák számára? Az illóolajok használhatóak-e egyáltalán macskáknál? Összeszedtük, mit kell tudniuk minderről a cicagazdiknak.

Illóolajok: Mik ezek?

Az illóolajok vagy másnéven esszenciális olajok növényekből - például rózsából, tömjénfából - kivont, aromás illetve gyógyhatású tulajdonságaikról ismert, tisztálkodási szerekben és háztartási termékekben használt kivonatok. Nem tévesztendők össze az esszenciális zsírsavakkal, amelyek a macskatápokban megtalálható fontos tápanyagok.

Az esszenciális olajokat elterjedten alkalmazzák az aromaterápiában - ilyenkor a levegőben elpárologtatott olajat lélegzik be - vagy bőrre kenve használják, például masszázs során. A Liverpool University Hospitals NHS Trust (liverpooli egyetemi oktatókórházak állami egészségügyi kezelője) magyarázata szerint az olajokban található illat- és vegyi anyagok "különböző érzelmi és fiziológiai reakciókat válthatnak ki", melyek segítenek a fájdalmat csökkenteni, a feszültséget enyhíteni és javítanak a hangulaton.

Tisztálkodási szerek és háztartási alkalmazás

Az esszenciális illóolajok az online kereskedelem bővülése és a természetes eredetű gyógyhatású készítmények iránti megújult figyelem miatt minden korábbinál könnyebben elérhetők. Számos különféle módon beépíthetők a mindennapi használatba: többek között tisztítópermetek, kéztisztítók, parfümök, mosószerek és bőrhidratálók alkotóelemei lehetnek.

Virágágyásban ülő fekete-fehér cica
De mi köze mindennek a macskákhoz? Otthonunkat puhatalpú kedvenceink számára is biztonságossá szeretnénk tenni, ami azt jelenti, hogy az ártalmas anyagokat - köztük az esszenciális illóolajokat - távol tartjuk tőlük.

A macskák számára mérgező esszenciális illóolajak

Hasonlóan ahhoz, hogy egyes elterjedt szobanövények mérgezőek a macskákra a, Cats Protection macskavédő szervezet figyelmeztet arra, hogy az esszenciális illóolajok zöme ártalmas a macskákra nézve. Ez különösen igaz a nagyon koncentrált olajokra, mert ezeknél már kis mennyiség is mérgezést okozhat. A PDSA szerint különösen a következők lehetnek rendkívül veszélyesek:

 • Fahéj
 • Citrusfélék olajai
 • Szegfűszeg 
 • Eukaliptusz 
 • Levendula 
 • Csombor 
 • Borsmenta
 • Fenyő
 • Cukornyír
 • Teafa
 • Kúszó fajdbogyó (télizöld)
 • Ylang ylang (ilang-ilang)

Az esszenciális illóolajok megvásárolhatók önmagukban is, de gyakran előfordulnak különféle háztartási termékekben is, mint a rovarriasztók és a festékhigító/lakkbenzin/terpentin (a terpentin esszenciális olaj). Az ilyen termékek rendkívül mérgezőek lehetnek a macskák számára az International Cat Care szerint.

Teafaolaj: Különleges figyelmeztetés

A teafaolaj különösen veszélyes a macskákra nézve. A teafaolajat gyakran ajánlják a kisállatok számára "természetes" bolhairtóként, ám a The Veterinary Nurse szaklap figyelmeztet, hogy a teafaolaj bőrproblémákat, súlyos idegrendszeri mellékhatásokat, sőt, akár halált is okozhat macskáknál és kutyáknál is. A kockázat különösen a higítatlan alkalmazás esetén nő meg, ilyenkor már egy pár csepp esetében is mellékhatásokról számoltak be. A biztonság kedvéért soha ne alkalmazzon teafaolajat macskájánál (sem kutyájánál!).

Léteznek a macskák számára biztonságos esszenciális olajok?

Röviden: nincsenek a macskák számára biztonságos esszenciális olajok. A Cats Protection magyarázata szerint az esszenciális illóolajok hatására a macskák szervei károsodhatnak, májelégtelenség, rohamok és akár halál is előfordulhat. Erre a következő módokon kerülhet sor:

 • Bőrrel való érintkezés, pl. ha a macska bundájára/bőrére kenjük vagy permetezzük az olajat. 
 • Szájon át történő bevitel, pl. ha a macska lenyalogatja az olajat a bundájáról/bőréről/mancsáról, vagy olajat tartalmazó dolgot eszik/nyalogat. 
 • Belélegzés, pl. a macska belélegzi a permetből vagy tisztítószerből felszabadult olajat.

Ha mégis szeretne esszenciális illóolajokat használni otthonában, tehet elővigyázatossági óvintézkedéseket. A PDSA és a Cats Protection arra figyelmeztet, hogy az olyan termékek, amelyek a levegőbe juttatják ki az esszenciális olajokat - például pálcás illatosítók, elektromos illatosítók, permetezők és ultrahangos párásítók - kockázatosak lehetnek, mivel macskája belélegezheti az olajakat. A levegőben terjedő olaj cseppecskéi a macska bundáján is megülhetnek, így mosakodás közben a macska emésztőrendszerébe kerülhetnek. Ha párásító terméket használ, a PDSA azt ajánlja, csak olyan helyiségben alkalmazza, ahonnan a macskát ki lehet zárni, és mielőtt ismét beengedi kedvencét, alaposan szellőztessen ki.

Lehetőleg próbáljon esszenciális olajat nem tartalmazó tisztítószereket és tisztálkodási termékeket használni. Ha használ esszenciális olajat, gondoskodjon róla, hogy a kockázat minimálisra csökkentése érdekében higítva alkalmazza, és alaposan mosson kezet, mielőtt a macskájához ér. A macskák nagyon ügyesen másznak magas és szűk helyekre úgyhogy gondoskodjon róla, hogy az esszenciális illóolajokat (és az azokat tartalmazó termékeket) a macska által el nem érhető helyen tartsa. 

Végül pedig soha ne használjon esszenciális olajat bolhairtóként vagy macskája ápolására; inkább kérje ki állatorvosa tanácsát vagy írasson fel vényköteles terméket. Ha kétségei merülnek fel az esszenciális illóolajak biztonságos alkalmazásával kapcsolatban, kérjen tanácsot állatorvosától.

Mikor forduljunk állatorvoshoz?

A PDSA szerint az esszenciálisolaj-mérgezés tünetei többek között a következők:

 • Nyálcsöpögés vagy nyálzás. 
 • Hányás.
 • Rázkódás vagy remegés.
 • Bizonytalan járás. 
 • Letargia.
 • Nehézlégzés vagy zihálás.
 • Összeesés.
 • Rohamok.

Ha gyanítja, hogy macskája emésztőrendszerébe esszenciális illóolaj juthatott, azonnal forduljon állatorvosához vagy az állatorvosi ügyelethez, és azonnal hagyjon fel annak az esszenciálisolaj-terméknek a használatával, ami Ön szerint a tüneteket okozhatja.

A szerző önéletrajza

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien író, édesanya és régóta cicagazdi, akinek a házát két orosz kék macskája uralja. Munkái a Care.com, a What to Expect, és a Fit Pregnancy oldalán jelennek meg, ahol a házi kedvencekről, a terhességről és a családi életről ír. Keresse és kövesse az Instagramon és a Twitteren: @brovelliobrien

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek