Nedves vagy száraz macskaeledel: melyik az ideális?

Published by
Olvasási idő: perc

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Amikor kiscica érkezik a családba, nem mindig könnyű eldönteni, hogy nedves- vagy száraztápot adjunk-e neki. Mindkettő kitűnő táplálékforrás, és vannak gazdik, akik mind a két típusból adnak cicájuknak. Mindkét tápnak megvannak a maga előnyei. Jó, ha tisztában vagyunk ezekkel, mert így tudjuk eldönteni, melyik lesz ideális kis kedvencünknek.

A nedves macskatápok előnyei

Ezek az eledelek a macskák által kedvelt, egyadagos kiszerelésben kaphatók. Rengeteg finom ízben és formában árulják őket, így a cicák étrendjét igazán változatossá tudjuk tenni. A fogproblémákkal vagy rágási nehézségekkel küzdő macskák könnyebben meg tudják enni a nedves eledelt.

A magas víztartalom miatt ezek a tápok hozzájárulnak a megfelelő folyadékbevitelhez is. Ám ügyeljünk arra, hogy a nedves eledellel táplált cicák számára is mindig álljon rendelkezésre tiszta, friss víz. A vesebeteg vagy vizeletürítési gondokkal küzdő macskáknak gyakran fokozott folyadékbevitelre van szükségük. Ilyen egészségügyi problémák esetén konzerv gyógytápot ajánlott adni a cicának, melynek egyéb előnyei is vannak: többek között szabályozott mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, ami ezen betegségek esetén kifejezetten jótékony hatású.

A száraz macskatápok előnyei

A szárazeledelek több, igény szerint választható kiszerelésben kaphatók, és amennyiben hűvös, száraz helyen tároljuk őket, gond nélkül eltarthatók a megadott szavatossági időig. Jellemzően olcsóbbak, mint a nedves eledelek, így nem terhelik meg annyira a pénztárcát. 

Vannak cicák, akik azt szeretik, ha maguk választhatják meg, mikor és mennyi szárazeledelt esznek. Nekik csak ki kell tenni a táppal teli tálat, és ők elfalatozgatnak belőle. Más macskák hajlamosak mindent mohón behabzsolni: nekik szigorúan ki kell porciózni az ételt. Jó hír, hogy túlsúlyos vagy falánk cica etetésekor már egy egyszerű mérőpohár segítségével is könnyen szabályozhatja az elfogyasztott adagot vagy akár speciális „evéslassító" vagy „habzsolásgátló" etetőtálat is használhat, ami leköti a cica figyelmét és megakadályozza a mohóságot.

Vegyes táplálás

A vegyes táplálás kihasználja mindkét táp előnyeit. Az egyik lehetőség, hogy reggel száraztápot ad cicájának, este pedig nedveset. Ily módon a macska napközben kedvére falatozhat a szárazeledelből, Ön pedig este még lefekvés előtt kidobhatja a nedvestáp megszáradt maradványait a tálból.

Ám a száraz és nedves macskaeledelt össze is keverheti, így minden étkezéskor gondoskodhat plusz folyadékbevitelről. Ha ezt a módszert választja, ügyeljen arra, hogy az otthagyott, meg nem evett keveréket néhány óra múlva ki kell dobni. Ezenkívül nem szabad elfelejteni, hogy ilyenkor is be kell tartani a helyes adagolást, hogy cicája megfelelő mennyiségű tápanyaghoz jusson, és megőrizze egészséges testsúlyát.

Bármelyik eledelfajta mellett teszi le a voksát, nem könnyű egyértelmű választ adni arra a kérdésre, hogy a nedves vagy a száraz macskatápok az ideálisak. Minden macska más, és mindegyiknek egyéni ízlése van. Ha nem tud dönteni, kérjen tanácsot az állatorvostól, hogy nedves vagy száraz macskatápot adjon-e cicájának, majd kínálja meg kedvencét többféle ízzel is, hogy lássa, melyik az ínyére való.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK