Ártalmas-e a csokoládé a macskák számára?

Olvasási idő: perc

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Bár gyakran hallani történeteket arról, hogy a kutyák megbetegedtek a csokoládé-fogyasztástól, a csokoládé a macskák számára is komoly egészségügyi kockázatot jelenthet, sőt, ha túl sokat esznek belőle, akár halálos is lehet.

Miért rossz a csokoládé a macskák számára?

A cukor, a zsír és a xilit (cukorpótló anyag) nem tesz jót a macskáknak. A csokoládé azonban két olyan összetevőt is tartalmaz, amely ennél is nagyobb veszélyt jelent macskája egészségére: a koffeint és a teobromint, amely egy olyan növényi alkaloid, amely a kakaóban természetes módon fordul elő. A teobromin a Merck MSD állatorvosi kézikönyv szerint a legtöbb állat, így a macskák számára is mérgező.

A kakakónövény latin neve Theobroma cacao, melynek jelentése "az istenek eledele". Való igaz, hogy a pörkölt kakaószemek finom csemegét jelentenek, de ami olyan élvezetessé teszi a csokoládét az emberek számára, pont az, ami a macskákra nézve rendkívül veszélyes.

Miért olyan veszélyesek ezek az összetevők a macskákra?

Egy tábla csokoládé, letört darabokkal.

A két fő bűnös, a koffein és a teobromin, stimulánsok. A koffein, amely a csokoládén kívül számos ételben és italban megtalálható, a macska szervezetében felszívódva mérgezővé válik. A Cats Protection tájékoztatása szerint a teobromin stimulánsként növeli a macska pulzusát, vizelethajtóként pedig fokozza a testnedvek kiürülését, melyek mindegyike végzetes lehet szőrös barátja számára.

Mennyi a túl sok csokoládé?

Macskája számára bármennyi csokoládé túl soknak számít. A Cats Protection szerint a macskák nem tudják olyan gyorsan feldolgozni a teobromint, mint mi, így az hosszabb ideig marad a szervezetükben. Ez azt jelenti, hogy már néhány gramm csokoládé is súlyos károsodást okozhat.

A csokoládé minden formája veszélyt jelent szőrös barátjára. A magas teobromintartalma miatt a sütőcsokoládé a leginkább mérgező, de a száraz kakaópor, valamint az étcsokoládé és a tejcsokoládé is veszélyes. Még az alacsony kakaótartalmú fehér csokoládé is kerülendő.

Segítség - Csokoládét evett a macskám! Milyen tünetekre kell figyeljek?

A csokoládémérgezés kimenetele macskák esetében az enyhétől a súlyosig terjedhet. Felsorolunk néhány fő tünetet, amelyre figyelni kell:

 • Hányás
 • Hasmenés
 • Hányinger
 • Szapora pulzus
 • Túlzott szomjúság
 • Túlzott mértékű vizelés
 • Hiperaktivitás
 • Nyugtalanság
 • Megnövekedett testhőmérséklet
 • Gyors légzés vagy zihálás
 • Izomremegés vagy -rángás
 • Alacsony vérnyomás
 • Görcsök
 • Kóma

Hasonlóan bármely egyéb orvosi vészhelyzethez, azonnal vigye macskáját állatorvoshoz, hogy megállapítsák a mérgezés mértékét és megkaphassa a szükséges kezelést. A kezelés után továbbra is figyelje macskáján az esetleges egyéb mellékhatásokat.

Mi történik ezután?

Macskája kiválóan képes érzékelni az Ön érzelmeit, ezért maradjon a lehető legnyugodtabb. Vigye egy csendes helyre, és tartsa nyugalomban, hogy a csokoládémérgezés tünetei ne fokozódjanak.

Amint megérkezik a rendelőbe, az állatorvos megvizsgálja macskáját, és megállapítja, hogy mennyi és milyen típusú csokoládét evett. Lehetséges, hogy az állatorvos hánytatni fogja macskáját, hogy megakadályozza a toxinok felszívódását, valamint az elfogyasztott csokoládé mennyiségétől és a macskája által produkált mellékhatásoktól függően folyadékterápiát és további ellátást biztosít.

Hogyan akadályozhatom meg, hogy ilyen megtörténjen?

A csokoládé elfogyasztása 100%-ban megelőzhető, ha a csokoládét távol tartjuk kedvenceink mancsaitól. A macskák kíváncsi, kiszámíthatatlan lények, és szeretnek a konyhában szimatolgatni, ezért az összes csokoládét jól zárható edényben tárolja. Nem csak a táblás csokoládé okozhat bajt, ezért a csokoládét tartalmazó dolgokra, többek között a brownie-kra, fánkokra, kekszekre és édességekre is ügyelni kell. Erre különösen ünnepekkor, például húsvétkor, karácsonykor és Halloweenkor kell figyelni. Ha vendégség van Önnél, az édes ételeket, desszerteket és finomságokat olyan helyre tegye, amit a macska nehezen ér el, a parti után azonnal helyezze biztonságos helyre azokat. Ha egy vendég megkérdi: "Ehet-e a macska csokoládét?", adjon határozott "nemleges" választ.

A cicagazdik szeretik jutalmazni négylábú kedvencüket, és ezt Ön is biztonságosan megteheti a megfelelő jutalomfalatokkal, amelyek kifejezetten azért készültek, hogy macskája boldog és egészséges maradjon. Ráadásul az összes csokoládé is az Öné marad!

Szerző

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien író, édesanya és régóta cicagazdi, akinek a házát két orosz kék macskája uralja. Munkái a Care.com, a What to Expect, és a Fit Pregnancy oldalán jelennek meg, ahol a házi kedvencekről, a terhességről és a családi életről ír. Keresse és kövesse az Instagramon és a Twitteren: @brovelliobrien

 

Felülvizsgálta: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek