Miért fontos a rostok jelenléte a macskaeledelben?

Kiadta:
PERCES OLVASMÁNY $minutes

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

A magas rosttartalmú macskaeledelek alapvető fontosságúak az emésztőrendszeri problémáktól szenvedő macskák táplálásában. De pontosan miért fontos a rost macskája számára?

Sok esetben a macsaeledelek annak érdekében tartalmaznak rostokat, hogy segítsék az emésztési funkciókat, és javítsák az egyébként emésztési zavarokkal küzdő macskák ürülékének minőségét. A magas rosttartalmú eledelek jótékony hatásúak lehetnek szorulás, hasmenés, cukorbetegség, sőt elhízás esetén is.

A mikrobiom és a rostban gazdag macskaeledel kölcsönhatása

A bél mikrobiom kifejezés azt a több millió mikroorganizmust (baktériumok, protozoonok, gombák, vírusok) takarja, amely a macskák (valamint a kutyák, az emberek és egyéb élőlények) emésztőrendszerében él.

Ezen élő szervezetek ökoszisztémájának jelenléte az emésztés alapvető feltétele. A háziállatok vastagbelében lévő baktériumok segítenek az emészthetetlen anyagok lebontásában és az olyan jótékony hatású vegyületek előállításában, mint például a vitaminok. Az említett funkció a rostok lebontásában a legegyértelműbb. A baktériumok rostbontó tevékenységét fermentációnak nevezik.

Bár alapvetően húsevő állatok, a macskáknak kifejezetten jót tesz, ha rostokat is tartalmazó macskaeledelt kapnak.

Barna cirmos macska fémtálból eszik.

A macskaeledel rosttartalmának osztályozása

Az élelmi rostok osztályozásának egyik szempontja a rost oldhatósága.  Az oldható rostok a gyomornedv és a bélben lévő víz hatására általában feloldódnak, míg bizonyos részük olyan, a víz raktározására képes zselés anyaggá alakul, amely megkönnyíti az ürülék távozását. Az oldhatatlan rostok tömeget adnak az elfogyasztott tápláléknak, segítik az eledel beleken történő áthaladásának szabályozását, és hozzájárulhatnak az ürülék állagának javításához. Az oldható és oldhatatlan rostok egyaránt lehetnek fermentálhatók. Ez azt jelenti, hogy a bélben lévő baktériumok lebonthatják őket, és olyan új vegyületeket állíthatnak elő belőlük, amelyek például táplálják a vastagbél sejtjeit.

Prebiotikumok a macskaeledelben

A rostos macskaeledelek általában oldható és oldhatatlan rostok keverékével segítik elő az egészséges bélműködést és az ürülék minőségének javítását. Ezeknek a rostösszetevőknek egy részét prebiotikumnak is nevezik. A prebiotikumok általában olyan fermentálható rostok, amelyek hozzájárulnak a belekben élő "hasznos baktériumok" szaporodásához. Egyes magas rosttartalmú macskaeledelek éppen annak köszönhetik jótékony hatásukat, hogy segítenek a hasznos baktériumok tápanyaggal való ellátásában és a kiegyensúlyozott mikrobiom kialakításában.

Sok emésztési probléma okozhat bakteriális egyensúlyzavart, ami krónikus hasmenés, vastagbélgyulladás és szorulás formájában okoz tüneteket.

További érvek a magas rosttartalmú macskaeledel mellett

A cukorbeteg macskák általában fehérjében gazdag, szénhidrátszegény eledeleket kapnak, de esetükben kedvező hatásúak lehetnek a magas rosttartalmú eledelek is, amennyiben hajlamosak az elhízásra, vagy emésztőrendszeri problémáik is vannak.

Egyes rostok lelassítják a tápanyagok felszívódását, így a keményítőből származó cukrokét is, és ezáltal stabilizálják a vércukorszintet. A túlsúlyos vagy hízásra hajlamos macskákra szintén kedvező hatású lehet a magas rosttartalmú eledel, hiszen az állat jobban jóllakik vele, mint a hagyományos eledelekkel — a súlycsökkenés pedig segíthet a cukorbetegség kezelésében is.

A rostos macskaeledelek ezenkívül az olyan macskákon is segítenek, akik a vastagbelet érintő emésztőrendszeri betegségekben szenvednek. A rost segítheti a bélrendszer motilitásának szabályozását, valamint a vízháztartás egyensúlyának fenntartását mindkét szélsőség, a székrekedés és a hasmenés megelőzése érdekében.  A rostok lebontásából rövid láncú zsírsavaknak nevezett molekulák is képződnek, amelyek segítik a vastagbél táplálását.

Jót tesz a macskáknak a magas rosttartalmú macskaeledel?

Ha maguknak kell gondoskudniuk a napi betevőről, a macskák rengeteg, az ember által emészthetetlennek tartott dolgot elfogyasztanak. Ilyenek például a szőr, a csont, a porc, a toll, a halpikkely, vagy az elejtett zsákmány gyomortartalma. Ez számunkra visszataszító, de attól még természetes. Ezek közül egyesek bizonyos mértékig emészthetők, míg mások az emésztés folyamatára kedvező hatású rostokat tartalmaznak.

Bár a macskák táplálkozásában még sok a megválaszolatlan kérdés a tudósok számára, egyre biztosabbnak tűnik, hogy a húsevő macskáknak igenis a hasznára válik a rostok fogyasztása. Egy, a gepárdok táplálkozási szokásairól készített tanulmány, amelyet a Journal of Animal Science jelentetett meg, megállapította, hogy a teljes zsákmányt — szőrrel, gyomortartalommal és mindennel együtt — elfogyasztó egyedek sokkal kedvezőbb ürülékprofilt produkáltak, mint a csak hússal táplálkozó társaik. Ebből a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a húsevő állatok emésztőrendszere nyilván valami hasznosat csinál a sok elfogyasztott ballasztanyaggal.

Az alacsony rosttartalmú macskaeledel szerepe

És mi lehet az oka, ha az Ön állatorvosa inkább alacsony rosttartalmú eledelt javasol macskájának? Az állatorvosok általában azoknak a macskáknak javasolják az alacsony rosttartalmú eledelek fogyasztását, akiknél az emésztőrendszeri zavarok, például az akut hányás vagy hasmenés hirtelen jelenik meg. Ezek az eledelek rendszerint más tápanyagokból, például elektrolitokból és B-vitaminokból tartalmaznak nagyobb mennyiséget az ilyen macskák felépülésének támogatása érdekében.  Minden esetben kérje ki állatorvosa tanácsát, amikor eledelt választ macskájának. Ha macskáját magas rosttartalmú étrendre állították, az állatorvosnak rendszeresen ellenőriznie kell, hogy az állat rostetetésre reagáló rendellenességei megfelelően rendeződnek-e.

Közreműködő

Dr. Patty Khuly

Dr. Patty Khuly

Dr. Patty Khuly számos díjjal jutalmazott állatorvos, aki merész gondolkodásának, határozott kisállat-érdekképviseleti törekvéseinek, az állatorvosi hivatás iránti szenvedélyének, valamint híresen fesztelen stílusú kisállat-egészségügyi írásainak köszönhetően vált ismertté.

Dr. K kimagasló eredménnyel végezte el mind a Wellesley College, mind a Pennsylvaniai Egyetem Állatorvosi Karának képzéseit is. Az MBA fokozatot a The Wharton School of Business üzleti iskolában szerezte meg, az iskola elismert, VMD/MBA kettős diplomát biztosító programjának keretében. Most az övé a Sunset Animal Clinic nevű állatorvosi praxis a Florida állambeli Miamiban.

De ez még nem minden. Dr. K megszállottan olvas, imád kötögetni, esküszik a forró jógára, zenebolond, küszködik, de nem adja fel a futást, és a kulináris élmények keresésében is fáradhatatlan. Dél-Miamiban él három kutyával, számtalan macskával, két mentett kecskével és egy rakás hihetetlenül vicces tyúkkal.

Írásait a DrPattyKhuly.com és a sunsetvets.com weboldalakon követhetik az olvasók.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek